Υποχώρησε η καταστροφική «Αριάδνη»

Υποχώρησε η καταστροφική «Αριάδνη»

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη δράση, ώστε η ζωή των πολιτών να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς

Υποχώρησε η καταστροφική «Αριάδνη»
Μετά από μια εβδομάδα έντονων καιρικών φαινομένων που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως την Αλόννησο, την Σκόπελο, την Εύβοια και ιδιαίτερα την Κύμη, η «Αριάδνη» δείχνει ότι μας αφήνει για να γλύψουμε τις πληγές μας.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη δράση, ώστε η ζωή των πολιτών να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. 

Οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού δεν έχουν αποχωρήσει από τις πληγείσες περιοχές και σε συνδυασμό με τη συνεργασία των πολιτών, συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να ανοίξουν και οι τελευταίοι δρόμοι. 

Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα ηλεκτροδότησης έχει σχεδόν αποκατασταθεί πλήρως στην Αλόννησο και στη Σκόπελο, ενώ γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στο σύνολο τους. 

Ήδη, μηχανήματα του στρατού συνδράμουν στο έργο των τοπικών Αρχών για το πλήρη αποχιονισμό του οδικού δικτύου των νησιών. 
Κλείσιμο

Οι συνθήκες την Πέμπτη ήταν σαφώς καλύτερες, ωστόσο η κατάσταση σε αρκετές περιοχές δεν έχει εξομαλυνθεί, παρά την τιτάνια προσπάθεια των αρχών.

Αλόννησος και Σκόπελος ήταν ίσως οι δύο περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον χιονιά, καθώς πέρα από τα 2 μέτρα χιόνι που είδαν οι κάτοικοι, είχαν μείνει για πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα, ενώ ήταν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους. Από την Πέμπτη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε σημαντικό βαθμό στα δύο νησιά, καθώς από χθες το πρωί συνεργεία με μηχανήματα έδιναν μάχη για τον αποχιονισμό και τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονταν για να αποκαταστήσουν τη βλάβη στο δίκτυο.

Η κατάσταση εξομαλύνεται και στην Κύμη Ευβοίας μετά τα εξαιρετικά δύσκολα εικοσιτετράωρα που πέρασαν οι κάτοικοί της. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το 95% της ηλεκτροδότησης έχει αποκατασταθεί και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ύδρευση. Πόρτα-πόρτα μοιράστηκαν τρόφιμα στους εγκλωβισμένους από τον δήμο. Συγκεκριμένα, κάτοικοι στο χωριό Καλημεριάνοι, το ύψος του χιονιού είχε φτάσει τα 2,5 μέτρα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να περπατούν πάνω στα θαμμένα από χιόνι αυτοκίνητα προκειμένου να φτάσουν στο μπακάλικο της γειτονιάς.

Η Θεσσαλονίκη, μετά από την προχθεσινή ταλαιπωρία των κατοίκων και οδηγών από τη σφοδρή χιονόπτωση και τη χθεσινή μετατροπή του χιονιού σε πάγο που έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη μετακίνηση, έχει αρχίσει να βρίσκει και πάλι τους ρυθμούς της. Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι τη Δευτέρα, για λόγους ασφαλείας. 

Όσον αφορά στο χάος που δημιουργήθηκε και τα όσα έγινα με τις αλατιέρες και το παγωμένο αλάτι, θα υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα με διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία αφορά στη διερεύνηση τέλεσης αδικημάτων και παραβάσεων, όπως η διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών από δόλο ή από αμέλεια και της έκθεσης σε κίνδυνο και αφορά όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία. Όπως έγινε γνωστό, την παραίτηση του υπέβαλλε στον Γιάννη Μπουτάρη, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαράς, η οποία και δεν έγινε δεκτή, καθώς ο δήμαρχος θεωρεί ότι δεν φέρει ευθύνες.

Στα Τρίκαλα σταμάτησε μετά από 12 ολόκληρες ώρες η χιονόπτωση, ωστόσο επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός. Ορισμένα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και τα μηχανήματα θα επιχειρήσουν σήμερα να φτάσουν σε αυτά, για να παράσχουν βοήθεια. Δέκα κτηνοτρόφοι απομακρύνθηκαν από τις μονάδες τους, οι οποίες βρίσκονται σε ορεινά σημεία. Επιπροσθέτως, έχουν ακυρωθεί δρομολόγια ΚΤΕΛ και τρένων.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, λόγω της έντονης και παρατεταμένης χιονόπτωσης που σημειώθηκε, εξουσιοδότησε Περιφερειάρχες που είχαν υποβάλει σχετικά αιτήματα να κηρύξουν της πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε δυνατότητα μίσθωσης επιπλέον μηχανημάτων με συνοπτικές διαδικασίες από τους ΟΤΑ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. 

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της προετοιμασίας είχαν προηγηθεί και συντονιστικές συσκέψεις με εμπλεκόμενους φορείς στην έδρα της ΓΓΠΠ, ενόψει της χειμερινής περιόδου 2016 - 2017. Παρόλα αυτά ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα αφού, μπορεί οι χιονοπτώσεις να υποχώρησαν, ο παγετός όμως παραμένει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ποια χωριά παραμένουν αποκλεισμένα
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. τα χωριά που παραμένουν αποκλεισμένα σε όλη την επικράτεια είναι τα εξής:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Έχουν αποκλεισθεί οι οικισμοί Γιαννούλη, Σιδηρού του Δήμου Σουφλίου.

ΡΟΔΟΠΗ
Από τον οικισμό Κέχρου, προς τους οικισμούς Άνω Καμπή, Βούρλα, Κάμπο, Κάτω Καμπή, Κερασιά, Μοναστήρι, Τσούκα, Χαράδρα, Χλόη και Σάπκα. Άνω & Κάτω Βυρσίνη, Κόβαλος, Μυρτίσκη, Σμιγάδα, Κύμη, Κάρδαμος, Πατερμά.

ΑΡΤΑ
Θεοδώριαννια, του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

ΕΥΒΟΙΑ
Έχουν αποκλεισθεί δύο χωριά: Μακρυχώρι και Βίταλα, του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, ενώ η Δημοτική Ενότητα Κύμης, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Έχουν αποκλειστεί 13 χωριά: Κανάλια, Πουγκάκια, Γαρδίκι, Πλάτανος, Κυριακοχώρι, Νικολίτσι, Κολοκυθιά, Μάρμαρα, Ανατολή, Άνω Καλλιθέα του Δήμου Μακρακώμης, Πύργος, Καστανιά, Δάφνη του Δήμου Λαμιέων.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Έχουν αποκλεισθεί (10) χωριά: Σίχνικο, Μάραθος, Μαυρόλογγος, Ροσκά, Ψιανά, Δολιανά, Παπαρούσι, Χελιδόνα, Καταβόθρα, Εσωχώρια.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία σήμερα στις εξής περιοχές:
Τρίκαλα:
Με απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιφέρεια ευθύνης του, θα παραμείνουν κλειστά.

Καλαμπάκα:
Ολα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί, δε θα λειτουργήσουν.

Βόλβη:
Διακόπτονται τα μαθήματα λόγω έκτακτων – έντονων καιρικών συνθηκών σε όλες τις Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επικράτειας του Δήμου Βόλβης.

Βόλος:
Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στον Βόλο, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Βόλου, λόγω του χιονιού και του πάγου που έχει δημιουργηθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στην Αλόννησο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο, αλλά και στους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φερραίου λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σέρρες: Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αποφασίστηκε από το δήμο Σερρών η διακοπή των μαθημάτων. Η απόφαση ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες της Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπ/σης Δήμου Σερρών.

Λάρισα: Ο δήμος Λαρισαίων γνωστοποιεί ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Λαρισαίων, θα παραμείνουν κλειστά. Αντίθετα, όλοι οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά. Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Καρδίτσα: Με απόφαση του δήμου Καρδίτσας, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά  Επίσης, κλειστοί θα παραμείνουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών του δήμου.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. 

Ηράκλειο: Ορισμένες σχολικές μονάδες στο Νομό Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της πρόσφατης χιονόπτωσης και του παγετού.
Ειδικότερα το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο στο Μάραθο θα παραμείνουν κλειστά, ενώ για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο της Ροδιάς θα λειτουργήσουν με ώρα προσέλευσης των μαθητών, τις 10:00. Όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη:
Τα σχολεία στο δήμο θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης κλειστοί θα παραμείνουν και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλες τις δημοτικές ενότητες. 

Δήμος Καλαμαριάς: Τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων του Δήμου θα παραμείνουν κλειστά, ενώ οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και οι Βρεφονηπιακοί θα λειτουργούν κανονικά.

Αμπελόκηποι – Μενεμένη: Λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας με χιονόπτωση και παγετό, δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες προσβασιμότητας, λειτουργικότητας  και ασφάλειας των μαθητών και έτσι τα σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) θα παραμείνουν κλειστά. Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοικτοί. Την Κυριακή 15/01, θα εκδοθεί ανακοίνωση για τη Δευτέρα 16/01. 

Δήμος Δέλτα:
Λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και των προβλημάτων λόγω του παγετού, τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Δέλτα. Κλειστό θα παραμείνει, επίσης, και το ΙΕΚ Σίνδου, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Φλώρινα: Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα παραμείνουν κλειστά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Νεστορίου: Κλειστά θα είναι τα σχολεία, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σκιάθος: Τα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σκιάθου δεν θα λειτουργήσουν, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Έβρος: Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων:
-Στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ορεστιάδας αναμένεται σχετική απόφαση.
-Στο Δήμο Διδυμοτείχου ΚΛΕΙΣΤΑ.
-Στο Δήμο Σουφλίου θα είναι ΚΛΕΙΣΤΑ. 
- Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης αναμένεται το μεσημέρι να βγει σχετική απόφαση. Ενώ τα σχολεία Φερών θα παραμείνουν κλειστά. 
- Στο Δήμο Σαμοθράκης αναμένεται σχετική απόφαση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης