Δείτε τρία βίντεο από τις περιπολίες στη Σύμη για τους πραξικοπηματίες

Δείτε τρία βίντεο από τις περιπολίες στη Σύμη για τους πραξικοπηματίες

Μετά το χθεσινό θρίλερ, ελληνικά πλοία και ελληνικό ελικόπτερο «χτενίζουν» την περιοχή από θαλάσσης και αέρος - Από δύο «Απάτσι» σε Κω, Λέρο και Ρόδο - Δύο Super Puma, πολεμικά πλοία και επίλεκτοι Έλληνες κομάντος για να αποτραπεί η είσοδος Τούρκων πραξικοπηματιών σε ελληνικό έδαφος

Δείτε τρία βίντεο από τις περιπολίες στη Σύμη για τους πραξικοπηματίες
Αυξημένη παραμένει η επαγρύπνηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Σύμης, τόσο σε ελληνικά όσο και σε τουρκικά χωρικά ύδατα, στον απόηχο της χθεσινής κινητοποίησης γύρω από το ακριτικό νησί.

Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του protothema.gr από τη θαλάσσια περιοχή της Σύμης καταγράφει τη σημερινή κινητικότητα πέριξ της Σύμης, καθώς το οπτικό υλικό τραβήχτηκε περί τις 17:15 το απόγευμα της Πέμπτης.

Δύο ελληνικά πλοία (το ένα είναι η πυραυλάκατος «Βότσης»), αλλά και ελληνικό ελικόπτερο, «χτενίζουν» την περιοχή από θαλάσσης και αέρος, υπό το φόβο ότι ομάδα Τούρκων κομάντος, που παραμένουν ασύλληπτοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, θα επιχειρήσουν να περάσουν στη Σύμη από την απέναντι περιοχή, Ντάτσα.

Σε δύο νεώτερα βίντεο, δε, βλέπουμε την πυραυλάκατο στο λιμάνι της Σύμης.

Χθες, πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε τις πληροφορίες ότι δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ήταν στα χέρια πραξικοπηματιών, επισημαίνοντας ότι όλα τα πλοία (ακτοφυλακίδες και άλλα σκάφη) της τουρκικής ακτοφυλακής εκτελούσαν τις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί επισήμως από την τουρκική διοίκηση.
Κλείσιμο

Ωστόσο, από την Άγκυρα δεν έγινε επίσημο σχόλιο για τις αναφορές ότι τουρκικά F-16 έκαναν πτήσεις επιτήρησης για να διασταυρώσουν τις αναφορές δύο «χαμένα» σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν σε ελληνικά χωρικά ύδατα στη Σύμη.

Επισήμως, το ΓΕΕΘΑ, επισημαίνει ότι χθες 20 Ιουλίου δεν υπήρξαν παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει σε πορτοκαλί συναγερμό επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μονάδες ελικοπτέρων και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο, με σκοπό να αποτραπεί η πιθανότητα να επαναληφθεί κάποιο περιστατικό όπως αυτό που συνέβη το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη όταν ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με οκτώ πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στην ελληνική επικράτεια.

Στο Πεντάγωνο έχουν θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για να αποτρέψουν την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικά νησιά ή άλλο τμήμα της χώρας. Άλλωστε η αντίδραση τόσο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου που επιτακτικά απαίτησε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο δυνατό όσο και οι δηλώσεις του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα -που έγιναν έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας- ο οποίος επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση που επέτρεψε στο ελικόπτερο των φυγάδων να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη και προειδοποίησε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν αν οι «8» δεν εκδοθούν άμεσα για να δικαστούν δεν αφήνει περιθώριο αμφιβολίας ότι σε περίπτωση που αυτομολήσουν και άλλοι Τούρκοι στρατιωτικοί η εύθραυστη ισορροπία μπορεί να αλλάξει.

Όπως πληροφορείται το www.protothema.gr τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έξι επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι μεταστάθμευσαν στην Κω (ένα ζεύγος), στην Λέρο (ακόμη δύο ελικόπτερα) και στην Ρόδο (τα άλλα δύο) με σκοπό να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα ώστε αν χρειαστεί να αποτρέψουν την είσοδο Τούρκων πραξικοπηματιών σε ελληνική επικράτεια. Μαζί με δύο Super Puma που βρίσκονται στην Ρόδο (το ένα βρίσκεται μόνιμα στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το άλλο έφτασε χθες Τετάρτη από την Ελευσίνα) τα έξι Απάτσι του ελληνικού στρατού που μεταφέρθηκαν στα Δωδεκάνησα είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστούν ομάδες Τούρκων που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες. 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης