Άδειασαν άλλες 2.500 ψυχές χύμα στην Αθήνα - Μυστήριο γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» δεν πήγε Θεσσαλονίκη

Άδειασαν άλλες 2.500 ψυχές χύμα στην Αθήνα - Μυστήριο γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» δεν πήγε Θεσσαλονίκη

«Θα πάμε Θεσσαλονίκη» λένε οι Σύροι μετανάστες από Κω, Λέρο, Μυτιληνη και Κάλυμνο - Πλήρωσαν 60 ευρώ το άτομο για να ταξιδέψουν - Χαμός στο λιμάνι του Πειραιά 

Άδειασαν άλλες 2.500 ψυχές χύμα στην Αθήνα - Μυστήριο γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» δεν πήγε Θεσσαλονίκη
Λίγο μετά τις 9 το πρωί έφτασε στον Πειραιά το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από μια πολύωρη περιπέτεια με στοιχεία διπλωματικού θρίλερ όσον αφορά τον τελικό προορισμό του. 

Οι περισσότεροι από όσους αποβιβάστηκαν λένε ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. «Δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα» συμπληρώνουν με άλλους να λένε ότι τελικός προορισμός τους είναι η Γερμανία, άλλους να λένε ότι θα πάνε Νορβηγία και άλλους Σουηδία. 

Περιγράφοντας το πώς έφτασαν στην Ελλάδα λένε ότι έφτασαν να πληρώσουν έως και 2.000 ευρώ το άτομο στους δουλέμπορους, ορισμένοι εκ των οποίων ζητούσαν και 1.000 ευρώ για ανήλικα παιδιά.

Κλείσιμο
Το πλοίο μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ήταν προγραμματισμένο να καταλήξει στη Θεσσαλονίκη όμως η διαρροή ότι οι χιλιάδες μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα άλλαξε το σχεδιασμό. 

Διπλωματικοί κύκλοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων όσο και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 




Ειδικότερα οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι στην διεθνή διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, αν και όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Προφανώς η κυβέρνηση αποφάσισε να γνωστοποιήσει αυτή την τακτική της έπειτα από την πίεση που υφίσταται στο μεταναστευτικό από την ελληνική κοινή γνώμη.

Όμως απ΄οτι φαίνεται αντί να λύσει το πρόβλημα, με τους αδέξιους χειρισμούς των υπουργών της το όξυνε. 




Οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» κατήγγειλαν ότι πλήρωσαν 60 ευρώ για να βγάλουν εισιτήρια για Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας τα σχετικά αποκόμματα. Όπως λένε πλήρωσαν 60 ευρώ ακόμα και για ανήλικα παιδιά.







Τους μετανάστες υποδέχθηκε μικρή ομάδα αλληλέγγυων η οποία τους μοίραζε φυλλάδια με συμβουλές γραμμένες στα αραβικά και τα αγγλικά.











Ένταση στη Μυτιλήνη

Τελικά το πλοίο το οποίο μεταφέρει 1.800 Σύρους απο την Κω. τη Λέρο και την Κάλυμνο και περίπου 700 από τη Μυτιλήνη αποφασίστηκε να καταλήξει στον Πειραιά.

Η αλλαγή του τελικού προορισμού εντωμεταξύ προκάλεσε και ένταση λίγο πριν την αναχώρηση του πλοίου καθώς περίπου 300 Σύροι κινήθηκαν προς το πλήρωμα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη ρεσεψιόν του καραβιού διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι αντί για τη Θεσσαλονίκη θα μεταφέρονταν στην Αθήνα.

Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πίσω στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμα 2.500 πρόσφυγες το «Ελ. Βενιζέλος»

Για τη Μυτιλήνη αναμένεται να αναχωρήσει από στιγμή σε στιγμή το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» -που βρίσκεται στον Πειραιά- προκειμένου να παραλάβει 2.500 πρόσφυγες κυρίως Σύρους, από τους 10.000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί, και να τους μεταφέρει πίσω στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το γραφείο της οποίας άνοιξε πριν από λίγο προκειμένου να εκδοθούν εισιτήρια, το «Ελ. Βενιζέλος»  έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει στις 6:30 αύριο το πρωί.  



















































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης