Οι στίχοι του Μάλαμα για τη δραχμή με τους οποίους «έκλεισε» ο Τσίπρας

Οι στίχοι του Μάλαμα για τη δραχμή με τους οποίους «έκλεισε» ο Τσίπρας

«Όσα κοστίζει μια δραχμή, για άλλους κοστίζουν μια ζωή» - Διόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του τραγουδιού, εκ μέρους των διοργανωτών, που «έκλεισε» την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στη συγκέντρωση για το «όχι» στο Σύνταγμα

Οι στίχοι του Μάλαμα για τη δραχμή με τους οποίους «έκλεισε» ο Τσίπρας
Επί μέρες η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να πείσει ότι το δημοψήφισμα δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, ούτε και θα σηματοδοτήσει την άρνηση της συνεννόησης με τους Ευρωπαίους δανειστές, που θα οδηγήσει μοιραία στο εθνικό νόμισμα.

Ένα τραγούδι, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετό για να διαλύσει όλες τις ψευδαισθήσεις:

«Aμα δεν είναι όπως τα θες
δεν έχεις λόγους κι αφορμές,
δεν κάνεις βήμα.
Oσα κοστίζουν μια δραχμή
γι’ άλλους κοστίζουν μια ζωή.
Δεν είναι κρίμα; Δεν είναι κρίμα;»


Διόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του τραγουδιού, εκ μέρους των διοργανωτών, που «έκλεισε» την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στη συγκέντρωση για το «όχι» στο Σύνταγμα. Η «δραχμή» του Σωκράτη Μάλαμα, κοινώς «τα παιδιά μες στην πλατεία», ήταν το τραγούδι που επιλέχθηκε να περάσει το «μήνυμα» στο κοινό, πριν ο ίδιος ο Σωκράτης Μάλαμας ανεβεί για να διασκεδάσει το πλήθος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε το λαό να γιορτάσει και να τραγουδήσει, ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα...

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός, στη σύντομη ομιλία του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των δανειστών, με τους οποίους βαυκαλίζεται ότι την Δευτέρα θα κλείσει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες, μια συμφωνία που δεν κατάφερε να κλείσει πέντε ολόκληρους μήνες...

Επίθεση κατά των Ευρωπαίων
Τα συνεχή ταξίδια του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δεν έφεραν τα αποτελέσματα που ο ίδιος είχε υποσχεθεί. Ωστόσο, ακόμη ελπίζει πως η Ευρώπη θα περιμένει να χτυπήσει τα «νταούλια» που προεκλογικά υποσχέθηκε. «Θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες. Κανείς δεν θα αποκόψει την Ελλάδα από το φυσικό της γεωργαφικό τόπο», είπε και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη δεν έχει σχέση με εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Αυτές τις μέρες έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω σας, στα μάτια των φτωχών και των ανέργων».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αγνοώντας τα μηνύματα που έρχονται από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα οποία βεβαίως έχουν τον ίδιο ως αποδέκτη, για ακόμη μία φορά, διεμήνυσε πως ο ελληνικός λαός «έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιστρέφει τα τελεσίγραφα», καθώς «οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του λαού ήταν σελίδες τόλμης και αρετής».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε το λαό να αποφασίσει «με ηρεμία και αποφασιστικότητα» τι θα ψηφίσει την Κυριακή, την ίδια στιγμή που το ΣΥΡΙΖΑ γεμίζει τις γειτονιές με αφίσες που φέρουν το «όχι».

Τέλος, κάλεσε το λαό, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, να μη διχαστεί και τους κάλεσε να γιορτάσουν, καθησυχάζοντάς τους πως έχει την κατάσταση στα χέρια του...



Να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη πεζός από το Μέγαρο μαξίμου μέχρι την πλατεία Συντάγματος, για να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος. Με μουσικά διαλλείματα πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των Ευρωπαίων αριστερών πολιτικών προσώπων μέχρι την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού. Παρόλο που η Βουλή είναι κλειστή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου... έχει τα κλειδιά καθώς βγήκε από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής φωνάζοντας «όχι» στον κόσμο. 




Κουκουλοφόροι εναντίον αστυνομικών
Νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν στη συγκέντρωση του «όχι» στο Σύνταγμα, γύρω από το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών.

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα προς την οδό Μητροπόλεως, καθώς σημειώθηκε ένταση και επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές, μέλη της Ανταρσύα και του ΣΥΡΙΖΑ που κατευθύνονταν προς τη συγκέντρωση του «όχι».



Περίπου 500 άτομα, φορώντας κράνη και κουκούλες και κρατώντας κοντάρια και δοκάρια, ανέβαιναν την οδό Ξενοφώντος, από το Μοναστηράκι, όταν ήρθαν τετ-α-τετ με τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ. Σημειώθηκε συμπλοκή, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, αντιεξουσιαστές πέταξαν κόκκινες μπογιές στο κτήριο του ΣΕΒ. Επιπλέον, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους ξένων καναλιών.



Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Το ελικόπτερο της Αστυνομίας πετά πάνω από το χώρο της συγκέντρωσης των υποστηρικτών του «όχι» στο Σύνταγμα, ενώ ήδη οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο χώρο προχώρησαν στην προσαγωγή ενός άντρα. 



Από τα μεγάφωνα έγιναν συστάσεις ώστε να αποσυμφορηθούν οι ουρές στις σκάλες του Μετρό, ενώ ένα κλιμάκιο του ΕΚΑΒ επενέβη για έναν άντρα ο οποίος λιποθύμησε από τη ζέστη και τη συμφόρηση.




























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης