Γιορτάζουμε και σας κάνουμε το τραπέζι

Γιορτάζουμε και σας κάνουμε το τραπέζι

Εδώ και 10 χρόνια το «Πρώτο Θέμα» δίνει νοστιμιά στις Κυριακές μας. 
Γι’ αυτό ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Ελένη Ψυχούλη, ο Ανδρέας Λαγός και η Ιωάννα Σταμούλου μαγειρεύουν για τα γενέθλια της εφημερίδας ανατρεπτικά ορεκτικά, δεκαώροφους πύργους λαχανικών, big fish και λαχταριστές πολύχρωμες και λαχταριστές τούρτες

Γιορτάζουμε  και σας κάνουμε το τραπέζι
Ο Ηλίας Μαμαλάκης
, η Ελένη Ψυχούλη
Κλείσιμο
, ο Ανδρέας Λαγός
και η Ιωάννα Σταμούλου από το «Olive
» μαγειρεύουν για τα 10α γενέθλια του «Πρώτου Θέματος» με έμπνευση το προφίλ και την ιδιαίτερη προσωπικότητα της εφημερίδας που χτύπησε πρωτιά από το πρώτο φύλλο της κυκλοφορίας της και έκτοτε στρογγυλοκάθεται σε αυτή τη θέση. 



  • Η Ελένη μάς άνοιξε το σπίτι της, έστρωσε τραπέζι και ετοίμασε τα προκαταρκτικά. Ενα finger food για το Prosecco: σύκο, καπνιστή πέστροφα και λεμόνι σε μια ανατρεπτική μπουκίτσα που παντρεύει τη γλύκα του σύκου με την καπνιστή ροζουλί σάρκα της πέστροφας. Μερικές σταγόνες λεμόνι και ξύσμα από τη φλούδα του επισφραγίζουν την παράξενη αυτή φιλία. 

Επίσης, την αγαπημένη της γαλλική σαλάτα με αντίβ, αχλάδια, ροκφόρ και καρύδια. Είναι μια κλασική γαλλική συνταγή που έχει ως βάση αντίβ (λέγονται και σικορέ) -μια σαλάτα με σαρκώδη φύλλα, γήινη και ελαφρώς πικρούτσικη γεύση- και γλυκύτατα ζουμερά αχλάδια. Η έξτρα πικάντικη γεύση του ροκφόρ άλλους γοητεύει, άλλους απογοητεύει - ή την αγαπάς ή τη μισείς δηλαδή. Αυτή η πικάντικη γεύση συμφιλιώνει τα γλυκά με τα πικρά αυτής της σαλάτας, ενώ το τραγανό καρύδι με τη μεστή γήινη γεύση έρχεται να την απογειώσει και να την κάνει για πάντα κλασική και αγαπημένη σε απαιτητικούς ουρανίσκους. 



  • Ο Ηλίας ετοίμασε για πρώτο πιάτο μια 10ώροφη υπερπαραγωγή που ακούει στο όνομα «Πύργος λαχανικών προς την κορυφή με νοστιμιά». Οσοι οι όροφοι τόσα και τα κεράκια που σβήνει φέτος το «Πρώτο Θέμα». Οσο για την κορυφή, είναι ξεκάθαρη η επιλογή της λέξης και ταυτίζεται με τους στόχους της εφημερίδας. Για να τον φτιάξει χρησιμοποίησε πολύχρωμα λαχανικά που έκοψε σε φέτες, μαρινάρισε και έψησε στον φούρνο σε εναλλάξ στρώσεις από τραγανοψημένα φύλλα κρούστας. Στο τέλος έφτιαξε μια ανάλαφρη και αρωματική σάλτσα με βάση το γιαούρτι και το ταχίνι, κι όλα μαζί ήρθαν κι έδεσαν.



  • Ο Ανδρέας έβαλε στο τραπέζι το… μεγάλο ψάρι: το «Big Fish», τη μεγάλη είδηση, την αποκλειστική, που όλοι κυνηγάνε να την ψαρέψουν, μα ένας μόνο πιάνει. Εκρυψε στην κοιλιά του ψαριού μια γέμιση -φάρσα τη λένε οι Γάλλοι- κατακόκκινη, ζουμερή, άκρως αρωματική και διακριτικά σέξι. Ναι, σέξι! Εφτιαξε και μια υπέροχη σάλτσα για να το συνοδεύσει με όλα τα αρώματα από τον μυστικό κήπο των Εσπερίδων. Για γαρνιτούρα έφτιαξε μια ζεστή σαλάτα από ελαφρώς βρασμένα, τραγανά λαχανικά (καλαμπόκι, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, μπρόκολο) και φέτες από πορτοκάλια σαγκουίνια. Και ακόμα, έναν υπέροχο εξωτικό πουρέ από καρότα, αρωματισμένο με πορτοκάλι και μοσχοκάρυδο.



  • Η Ιωάννα έφτιαξε την τούρτα πολύχρωμη και πληθωρική συνδυάζοντας τη σοκολάτα με κόκκινα φρούτα και τραγανούς ξηρούς καρπούς. Δύο χοντρά φύλλα ντακουάζ -μια γαλλική παρασκευή δηλαδή με βάση τα αμύγδαλα και την τραγανή μαρέγκα- και δύο μους. Μια σοκολατένια και μια γλυκόξινη από φρούτα του δάσους. Για το τελείωμα φράουλες βουτηγμένες στη σοκολάτα…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης