Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομιών των χωρών της ΕΕ

Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομιών των χωρών της ΕΕ

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο διότι βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η δουλειά του ελέγχου και της εποπτείας έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ρέγκλινγκ: Ο ESM μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο των οικονομιών των χωρών της ΕΕ
Στο ενδεχόμενο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να διευρύνει τις ικανότητές του την επόμενη χρονιά ώστε να μπορεί να ελέγχει τις οικονομίες των χωρών μελών της ευρωζώνης, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι νέες αυτές εξουσίες, οι οποίες απαιτούν τροποποιήσεις στη συμφωνία για τον ΕΜΣ που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, θα επιτρέψουν στο ταμείο να είναι έτοιμο να παράσχει αμέσως ένα πρόγραμμα διάσωσης συνοδευόμενο από όρους σε όποια χώρα το χρειαστεί, εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

«Αν ο ESM λάβει νέες εξουσίες να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταρτίζει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα με όρους, αυτό δεν θα μπορούμε να το κάνουμε αν δεν ελέγχουμε συνεχώς» τις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιθώριο των φθινοπωρινών συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κλείσιμο
Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η ιδέα αυτή «δεν είναι και τόσο επαναστατική», καθώς ο ESM ήδη ελέγχει τις οικονομίες των μισών χωρών της ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο διότι βάσει των συνθηκών της ΕΕ, η δουλειά του ελέγχου και της εποπτείας έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, θα ήθελαν να δουν να μοιράζεται αυτή την ευθύνη ένας διακυβερνητικός οργανισμός, όπως ο ESM, διότι πιστεύει πως η Κομισιόν είναι πολύ πολιτικοποιημένη.

«Δεν σκοπεύω να αρπάξω αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι δυνατό, διότι περιλαμβάνονται στις συνθήκες της ΕΕ», τόνισε από τη μεριά του ο Ρέγκλινγκ.

Όταν ρωτήθηκε πότε πιστεύει ότι θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι αλλαγές στον ESM, ο επικεφαλής του απάντησε ότι «το 2018 θα ήταν μια καλή χρονιά».

«Έχουμε ένα παράθυρο τους επόμενους 12 μήνες διότι δεν είναι προγραμματισμένα άλλα μεγάλα γεγονότα, όπως το 2019 που είναι οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιλογή της νέας Επιτροπής», εξήγησε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης