Ο Τραμπ δεν τρομοκράτησε τελικά τις διεθνείς αγορές

Ο Τραμπ δεν τρομοκράτησε τελικά τις διεθνείς αγορές

Σημαντικά κέρδη για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης - Απόλυτη ψυχραιμία στη Wall Street - Κέρδη άνω του 1% για Dow Jones

Ο Τραμπ δεν τρομοκράτησε τελικά τις διεθνείς αγορές
Ο πρώτος φόβος ήταν: «Εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, οι αγορές θα καταρρεύσουν». Αρχικά όσοι τρόμαξαν έμοιαζαν να επιβεβαιώνονται, αλλά τελικά, οι επενδυτές επιλέγουν να μας «απαντήσουν» μέσω των αθάνατων λόγων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: «Πολύ κακό για το τίποτα».

Απτή απόδειξη, όπως γράφει το newmoney.gr, η πορεία των κορυφαίων δεικτών τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Wall Street, οι οποίοι, όχι, μόνο κατόρθωσαν να μαζέψουν τις απώλειές τους αλλά τελικά γύρισαν και σε θετικό πρόσημο.


Κλείσιμο
Αυτοί που πραγματικά την... πλήρωσαν ήταν οι επενδυτές στην Ασία, οι οποίοι, άλλωστε, ήταν οι πρώτοι που δέχθηκαν το σοκ -με δεδομένες δημοσκοπήσεις και πολιτικούς αναλυτές που επέμεναν ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε με άνεση το προεδρικό θώκο- με αποτέλεσμα τα περισσότερα χρηματιστήρια της περιοχής να εμφανίσουν ισχυρή πτώση (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τρενάκι του.. τρόμου η Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν με ένα επιθετικό sell off, αλλά λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street, φαίνεται να είδαν πιο ψύχραιμα το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,18% στις 338 μονάδες, ενώ κέρδη της τάξης του 1,11% σημείωσε ο DAX 30 στις 10.600 μονάδες, Στο +0,57% η άνοδος για τον CAC 40. 

Την απόλυτη ψυχραιμία επέδειξε η Wall Street, η αγορά την οποία θα επηρεάσει περισσότερο η νίκη Τραμπ. 

O DOW σημείωσε άνοδο 256 μονάδων ή 1,40% στις 18.589,69 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,11% στις 2.163,26 μονάδες ενώ ο NASDAQ κέρδισε 1,11% στις 5.251,07 μονάδες.

«Η αγορά έχει κάνει μία πρόβα, όταν υπήρξε το Brexit, ως εκ τούτου γνωρίζει. Όπως συνέβη και με το Brexit, οι επενδυτές κατανοούν πλήρως ότι αυτό που συνέβη, τελείωσε. Πρόκειται για μία σαφή επανατοποθέτηση χαρτοφυλακίων», εκτιμά ο Scott Clemons, επικεφαλής επενδύσεων στην Brown Brothers Harriman.

Όντως η νίκη του Τραμπ σόκαρε τους πάντες ή σχεδόν τους πάντες, καθώς θεωρούνταν βέβαιο -και βάσει δημοσκοπήσεων- ότι νικήτρια των προεδρικών εκλογών θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον. Ταυτόχρονα το Ρεπουμπλικανικό κόμμα... σάρωσε τα πάντα, διατηρώντας τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και της Γερουσίας.

Έντονες διακυμάνσεις και στις αγορές συναλλάγματος, οι οποίες, επίσης, σταθεροποιούνται, καθώς οι επενδυτές φαίνεται, πλέον, να πιστεύουν ότι η νίκη Τραμπ δεν θα φέρει και την καταστροφή, τουλάχιστον για τις αγορές.

Άνοδος για το δολάριο έναντι των νομισμάτων των κυριοτέρων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές "χωνεύουν" την αναπάντεχη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές.

Ήταν μία συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα με το πέσο να πέφτει σε ιστορικό χαμηλό και το ρούβλι να σημειώνει ισχυρή άνοδο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης