Εκροές-μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ μόνο σήμερα

Εκροές-μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ μόνο σήμερα

Μαραθώνιος αναλήψεων από τα τραπεζικά γκισέ: 1 δισ. τη Δευτέρα και 1,4 δισ. ευρώ την Τρίτη

Εκροές-μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ μόνο σήμερα
Αρνητικό ρεκόρ στις εκροές καταθέσεων καταγράφηκε σήμερα Τετάρτη στα τραπεζικά γκισέ. Χωρίς το ποσό να έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η εκροή από το σύστημα  ήταν της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν υπάλληλοι τραπεζών το κλίμα στα καταστήματα θύμισε  σήμερα τις χειρότερες ημέρες της κρίσης του 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζίτες υπολόγιζαν εκροές περίπου 4,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια όλης της προεκλογικής εβδομάδας και το ποσό αυτό φαίνεται πιθανόν να  τραβήχτηκε  από τις καταθέσεις τη Δευτέρα, την Τρίτη και σήμερα Τετάρτη.

Το ακριβές νούμερο των εκροών κάθε ημέρας μεταβάλλεται καθώς υπάρχουν αντιλογισμοί που αποτυπώνονται με χρονική υστέρηση και μεταβάλλουν τον τελικό λογαριασμό. Επίσης τα συγκεντρωτικά στοιχεία που μαζεύονται καθημερινά γύρω στις 17:30 μμ  μεταβάλλονται από κινήσεις καταθετών που γίνονται μέσω του internet. Με τις παραπάνω επιφυλάξεις, οι πληροφορίες είναι για εκροή 1 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, 1,4 δισ. χθες Τρίτη και σήμερα οι εκτιμήσεις που διατύπωναν οι τράπεζες αργά το απόγευμα ήταν για εκροή 1,8 δισ. σήμερα Τετάρτη.

Η κατάσταση έχει προβληματίσει τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς ο ρυθμός των εκροών καθημερινά γιγαντώνεται. Οι τράπεζες έχουν διαθέσιμη ρευστότητα να ανταποκριθούν, αλλά πλέον η έκτακτη ενίσχυση μέσω του ELA καθίσταται απολύτως αναγκαία, καθώς οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι οι εκροές θα κλιμακωθούν μετά την εκλογική αναμέτρηση.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης