Προβόπουλος: «Κοιμόμουν με ευρώ και δεν ήξερα αν ξυπνήσω με δραχμή»

Προβόπουλος: «Κοιμόμουν με ευρώ και δεν ήξερα αν ξυπνήσω με δραχμή»

Από το 2008 τα λέγαμε για την κρίση αλλά οι πολιτικοί δεν άκουγαν, επισήμανε ο κ. Προβόπουλος και κατηγόρησε ευθέως την πολιτική ηγεσία ότι δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις του για τα δεινά που έρχονταν - Δεν κατονόμασε τους πρώην πρωθυπουργούς ή τους υπουργούς Οικονομικών στους οποίους είχε απευθυνθεί

 Προβόπουλος: «Κοιμόμουν με ευρώ και δεν ήξερα αν ξυπνήσω με δραχμή»
«Οι προειδοποιήσεις της ΤτΕ από το 2008 για την επερχόμενη κρίση και το γεγονός ότι ζούσαμε με δανεικά δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς». Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορία της ΤτΕ - Το χρονικό της μεγάλης Κρίσης 2008 - 2013».

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε πως αποφύγαμε την κατάρρευση και την έξοδο από το ευρώ χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τον Ιούνιο του 2012 όταν μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα απ' τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Μετά την παρουσίαση, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γιώργος Προβόπουλος δήλωσε «απελευθερωμένος και έτοιμος για διακοπές», οι οποίες του έλειψαν τα χρόνια της θητείας του, καθώς και ότι αποχωρεί χωρίς πικρία αλλά με υπερηφάνεια.

Κλείσιμο
«Ζούσα με την αγωνία το καλοκαίρι του 2012 σε τι νομισματικό σύστημα θα ξυπνήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντάς, ωστόσο, πως «με τον σωστό σχεδιασμό και πολλή δουλειά από τους εργαζόμενους στην τράπεζα αποτρέψαμε τα χειρότερα».

Ο κ. Προβόπουλος, ακόμη, σημείωσε ότι μίλησε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό και σήμερα το πρωί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για το έργο του, ενώ όσον αφορά στον αντικαταστάτη του, κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι «δεν είναι μόνο οικονομολόγος αλλά γνωρίζει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και ξέρει καλά τα τραπεζικά θέματα».

Εύσημα Σαμαρά σε Προβόπουλο 

Στο μεταξύ, λίγο μετά την επισημοποίηση της διαδοχής ηγεσίας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας».

Η θητεία του νυν διοικητή, Γιώργου Προβόπουλου, λήγει στις 20 Ιουνίου, ενώ σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η θητεία και της υποδιοικήτριας Ελ. Λουρή Δενδρινού.

Σύμφωνα με πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, ο πρωθυπουργός, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον κ. Προβόπουλο, τον οποίο ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης