PROTOTHEMA

Πολιτισμός

Σε εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη 31 Μαΐου

Το Ρέθυμνο και ο «Μουσικός Καρπός» τίμησαν τον Χρήστο Νικολόπουλο

Το Ρέθυμνο και ο «Μουσικός Καρπός» τίμησαν τον Χρήστο Νικολόπουλο

Πρόκειται για μια έκδοση που περιγράφει τη διαδρομή του στο τραγούδι και τη ζωή. Οι συμπράξεις, τα τραγούδια και η ανθρώπινη πλευρά ενός σπουδαίου δημιουργού που φέρει τον τίτλο «Η ζωή μου, τα τραγούδια μου»

Μία ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου πραγματοποίησε την Τετάρτη 31 Μαΐου η μη κερδοσκοπική εταιρία “Μουσικός Καρπός”, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο Ρέθυμνο – η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στον εξωτερικό χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, με την παρουσία πλήθους κόσμου. Στόχος του “Μουσικού Καρπού” είναι η πολιτιστική ανέλιξη, η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των παιδιών γύρω από τα μουσικά πράγματα και η επαφή τους με την ποιοτική μουσική διαφόρων εποχών και πολιτισμικών ιδιωμάτων.


Η φετινή κεντρική καλοκαιρινή συναυλία ήταν αφιερωμένη στον Χρήστο Νικολόπουλο, ως έναν πρωταγωνιστή της τέχνης που σφράγισε το τραγούδι των τελευταίων δεκαετιών με ανεπανάληπτες καταθέσεις ενώ και σαν δεξιοτέχνης του μπουζουκιού έχει κομβικό ρόλο στην απόδοση τραγουδιών μεγάλων συνθετών του έντεχνου και του κλασικού λαϊκού.Ο Χρήστος Νικολόπουλος συμμετείχε αφιλοκερδώς, ως σολίστ, στη συναυλία και εξέφρασε αμέσως μετά την απόλυτη ικανοποίησή του για την εκδήλωση, τονίζοντας ότι τον εξέπληξε η παρουσία 90 Μαθητών (από πρώτη Δημοτικού έως Τρίτη Λυκείου) της Χορωδίας του Μουσικού Καρπού, με ένα πολύ καλό μουσικό αποτέλεσμα. Δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τις διασκευές των τραγουδιών του που έκανε ο Αντώνης Μαυράκης, (πρόεδρος του Μουσικού Καρπού και έχων την επιμέλεια του προγράμματος) για Χάλκινα Πνευστά όργανα, κάτι που δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία κατά το παρελθόν να τα ακούσει ποτέ.

Η χορωδία του Μουσικού Καρπού αποτελούμενη από 95 μαθητές του Ρεθύμνου ερμήνευσες τραγούδια του μεγάλου συνθέτη με τη συνοδεία επταμελούς μουσικού σχήματος αποτελούμενο από τους: Αντώνη Μαυράκη στην τρομπέτα, Μποτόνη Μποτονάκη και Μιχάλη Τσαλάκη στο σαξόφωνο άλτο, Κωνσταντίνο Παλιό στο Ευφώνιο, Αλέξανδρο Σκέμπι στο τρομπόνι, Χαράλαμπο παλιά στην Τούμπα, και Ισιδώρα Χαλκιαδάκη συνοδεία πιάνου.

Της συναυλίας προηγήθηκε η παρουσίαση της βιογραφίας του Χρήστου Νικολόπουλου. Πρόκειται για μια έκδοση που περιγράφει τη διαδρομή του στο τραγούδι και τη ζωή. Οι συμπράξεις, τα τραγούδια και η ανθρώπινη πλευρά ενός σπουδαίου δημιουργού που φέρει τον τίτλο «Η ζωή μου, τα τραγούδια μου».

Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και αποκαλυπτικό αρχειακό υλικό αλλά και ένα cd με ανέκδοτες ηχογραφήσεις-ντοκουμέντα με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Γιώργο Νταλάρα, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Πασχάλη Τερζή, Λεωνίδα Βελή, Κωνσταντίνα, Κώστα Μακεδόνα από το αρχείο του συνθέτη. Το βιβλίο υπογράφει ο συγγραφέας, μουσικός ερευνητής, στιχουργός, διευθυντής του ogdoo. gr Κώστας Μπαλαχούτης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε για το μεγάλο δημιουργό αλλά κυρίως για τον άνθρωπο Χρήστο Νικολόπουλο.Η δράση του Μουσικού Καρπού
Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Μαυράκης τόνισε ότι “στη χώρα μας δραστηριοποιούνται χιλιάδες πολιτιστικές εταιρείες. Με περίσσιο μεράκι, κέφι, προσπαθούν, αγωνίζονται με τα όσα μέσα διαθέτουν και επιχειρούν να καταγράψουν, να αναδείξουν και να προβάλλουν την πολιτιστική παράδοση του τόπου τους, λαϊκή και σύγχρονη. Οι πολιτιστικές αυτές κυψέλες συμβάλλουν στην πνευματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός ευρύτερου κοινωνικού φάσματος ανεξαρτήτως προέλευσης και ηλικίας, αλλά στοχεύουν κυρίως στους νέους ανθρώπους. Ο πολιτισμός είναι οικουμενικό αγαθό σπουδαίο και τέλειο κατά τον Πλάτωνα και η στήριξη της ενασχόλησης και της συμμετοχής, όσο το δυνατών περισσότερων πολιτών με τα πολιτιστικά δρώμενα συνιστά υποχρέωση όλων εμάς που υπηρετούμε με διαφόρους τρόπους τον πολιτισμό. Ο Μουσικός Καρπός αποτελεί, σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στη πόλη του Ρεθύμνου, ζωτικής σημασίας πνεύμονα πολιτισμού. Για το λόγο αυτό πιστεύει ότι, θα πρέπει να συνεχίσει να δημιουργεί τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες που διασφαλίζουν την αδιάλειπτη και αδιατάρακτη λειτουργία του μέσα στο χρόνο και τον τόπο. Οι Δράσεις του Μουσικού Καρπού έχουν διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό (με δωρεάν προγράμματα) και καλλιτεχνικό (με ελεύθερη είσοδο στις εκδηλώσεις)”.

Ο μεγάλης συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού ήταν προσκεκλημένος και φιλοξενήθηκε για λίγες ημέρες στο Ρέθυμνο – διέμεινε στο Rimondi Grand Resort (φωτό) λίγο έξω από την πόλη – και συναντήθηκε με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ελληνας07/06/201722:56

Μπραβο σς ολους για τη μεγαλη προσπαθεια.Ειναι σημαντικο να τιμαμε τους ανθρωπους που εγραψαν την ιστορια της μουσικης μας και ο Νικολοπουλος ειναι απ τους σημαντικοτερους του λαικου τραγουδιου και ισως ο τελευταιος...

Απάντηση
dimitris07/06/201719:26

Αντωνη μπραβο για την μεγαλη και πολυ καλη προσπαθεια,συνεχισε και θα μας βρεις στο πλευρο σου

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία