Στο φως τοιχογραφίες και ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα

Στο φως τοιχογραφίες και ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα

Η εκκλησία είχε μετατραπεί σε τζαμί το 2013, προκαλώντας αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς

Στο φως τοιχογραφίες και ψηφιδωτά στην Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα
Την ανάδειξη των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών που βρίσκονται στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας θα επιτρέψουν οι εργασίες που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών πρακτορείων. 

Ο ναός λειτουργούσε ως μουσείο μέχρι το 2013, οπότε και μετατράπηκε ως τζαμί. Στο εσωτερικό είχαν γίνει εργασίες για να μην φαίνονται οι βυζαντινές εικόνες. Όμως τώρα,  η τοπική διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε εργασίες, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την αύξηση των αριθμών των περιοχών που μπορούν να επισκεφθούν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες. 

Τα έργα θα είναι παρόμοια με αυτά που γίνονται στο Φατίχ Τζαμί, που τα αρχαία ψηφιδωτά δάπεδα καλύπτονται από γυαλί. Στόχος είναι να αφαιρεθούν οι παρεμβάσεις που έγιναν για να μην φαίνονται τα βυζαντινά έργα και να καλυφθεί ο χώρος από γυαλί. Ο χώρος που σήμερα γίνεται η προσευχή των μουσουλμάνων θα ανοίξει για τους επισκέπτες, ενώ ένας άλλος χώρος θα  διατεθεί για την προσευχή. 

Κλείσιμο
Η Αγία Σοφία Τραπεζούντας χτίστηκε το 13ο αιώνα και μετατράπηκε σε τζαμί από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Όμως, το 1964 υποβλήθηκε σε αποκατάσταση και πέρασε στα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού, λειτουργώντας ως μουσείο. Κατόπιν δικαστικής διαμάχης, μεταφέρθηκε στη διεύθυνση ιδρυμάτων της Τραπεζούντας και άνοιξε εκ νέου ως τζαμί τον Ιούλιο του 2013. 

Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για το τζαμί

Η μετατροπή του χώρου σε τζαμί προκάλεσε τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών, που έκαναν λόγο για μείωση της κίνησης. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί εάν ο χώρος μετατραπεί εκ νέου σε μουσείο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης