Θεσσαλονίκη: «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»

Θεσσαλονίκη: «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»

Κατά τη διάρκεια του 2014, η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους.

Θεσσαλονίκη: «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»
Με ένα welcome -πάρτι, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να γιορτάσει την είσοδό της στο 2014, έτος κατά το οποίο θα φέρει πανηγυρικά τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας».

Όλα θα ξεκινήσουν στις 31 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Γ', στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου γύρω στις 10 το βράδυ οι νέοι της πόλης θα γιορτάσουν την έλευση του καινούριου χρόνου. Η γιορτή θα συνεχιστεί και την επομένη με πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Κι αυτή θα είναι μόνο η αρχή... Κατά τη διάρκεια του έτους, η πόλη αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 130 διεθνείς και τοπικές εκδηλώσεις για νέους. Συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμοί, εργαστήρια, παρουσιάσεις, συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, συγκροτούν το πρόγραμμα της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας».

Κλείσιμο
Μέσα στον Ιανουάριο ξεχωρίζουν οι διαγωνισμοί βίντεο, φωτογραφίας και η «Καλλιτεχνία στο Σκοτάδι» σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναπηρία Σήμερα». Δράση, στην οποία οι συμμετέχοντες δημιουργούν αντικείμενα από πηλό και ζωγραφίζουν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, με την καθοδήγηση και τη συμμετοχή τυφλών. Τα έργα θα παρουσιαστούν αργότερα σε έκθεση.

Τον Φεβρουάριο, θα γίνουν διαγωνισμοί ζωγραφικής και γαστρονομίας, ενώ θα παρουσιαστεί έκθεση νέων Τσέχων καλλιτεχνών σε συνεργασία με το Προξενείο της Τσεχίας στο Αλατζά Ιμαρέτ.

Τον Μάρτιο, θα πραγματοποιηθεί καμπάνια για τη συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές, εβδομαδιαία έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, αλλά και εκδήλωση με τίτλο «Φροντίζοντας τα πουλιά της πόλης» από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Τον Απρίλιο, τα βλέμματα θα συγκεντρώσουν το Παγκόσμιο Συνέδριο Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος, οι διαγωνισμοί μόδας και ραπτικής αλλά και η εκδήλωση για τα 100 χρόνια ιστορίας του Αθλητικού Συλλόγου του Άρη.

Ο Μάιος αποδεικνύεται ιδιαίτερα «δραστήριος» μήνας καθώς θα πάρουν σειρά ανοιχτός διαγωνισμός dj, hip hop festival, ευρω-αραβική συνάντηση και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράγκμπι.

«Παιχνιδιάρης» θα είναι ο Ιούνιος με τα παραμύθια από διαφορετικές χώρες και τον διαγωνισμό video gaming, με θεατρική παράσταση δρόμου αλλά και το Ethnic Festival.

Τον Ιούλιο, έχει προγραμματιστεί διαγωνισμός γκράφιτι και παιχνίδια κρυμμένων θησαυρών, ενώ τον Αύγουστο τα βλέμματα θα συγκεντρώσουν το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Stratego και το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών.

Τον Σεπτέμβριο, θα διεξαχθεί το Green Wave Festival, ενώ τον Οκτώβρη ο διαγωνισμός κόμικς και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Τον ίδιο μήνα θα γίνουν τα εγκαίνια του πάρκου των Ηνωμένων Εθνών και έκθεση για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας.

Το Νοέμβριο, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, ενώ προγραμματίζεται και διαγωνισμός ανακυκλώσιμων υλικών.

Και με τον τρόπο που ξεκίνησε η χρονιά, με τον ίδιο τρόπο θα ολοκληρωθεί. Τον Δεκέμβριο θα γίνει εκδήλωση απολογισμού για τα πεπραγμένα της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014, ενώ στις 31 του ίδιου μήνα θα στηθεί γιορτή κλεισίματος.

Στόχοι από το 2014
Δέκα χιλιάδες νέοι από όλη την Ευρώπη έχουν ήδη κλείσει ένα «εισιτήριο» για να βρεθούν το 2014 τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις. Η πόλη θα χρησιμοποιήσει το μεγάλο της «ατού», το νεανικό της κοινό, για να κερδίσει τις εντυπώσεις.

«Η Θεσσαλονίκη έχει 120.000 νέους σπουδαστές στα πανεπιστήμια και στα κολέγια και αυτό της δίνει μια ζωντάνια. Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις τους νέους και ανοίγει η ψυχή σου. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να το στηρίξουμε» δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ και αρμόδια για το «Θεσσαλονίκη 2014», Μαρία Πασχαλίδου, ανέφερε: «Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι μπορούν να επισκεφτούν μια Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας. Πρέπει όμως το πρόγραμμα να είναι δελεαστικό και συνεχώς τους υπενθυμίζουμε πως στη Θεσσαλονίκη μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα. Από διασκέδαση, ενημέρωση, μέχρι ιστορία και πολιτισμό. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε ζητήματα νεολαίας».

Στόχος όλων είναι, με το τέλος του 2014, ο συγκεκριμένος θεσμός να αφήσει τα «χνάρια» του στην πόλη, πάνω στα οποία θα βαδίσουν για ένα καλύτερο αύριο σε θέματα νεολαίας.

Πηγή:Αθηναΐκό Πρακτορείο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης