leon01

Γρηγόρης Λέων

Περίπου έξι μήνες πριν, όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μου ζήτησε να ηγηθώ της προσπάθειας του νέου Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν), μια φράση ήρθε πρώτη στο μυαλό μου: «Καθαρός αθλητισμός και… ας κερδίσει ο καλύτερος!».

4

“Κενό” μεταξύ των θανάτων από κορωνοϊό που καταγράφουν οι υγειονομικές και δημογραφικές υπηρεσίες των διαφόρων χωρών και του πραγματικού «τιμήματος» της πανδημίας σε ανθρώπινες ζωές, καταγράφει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας, δεν χρειάστηκε να αρχίσουμε μία τέτοια συζήτηση καθώς το εθνικό σύστημα υγείας στο πρώτο κύμα της πανδημίας άντεξε. Το δεύτερο κύμα, όμως, είναι, όπως επιστημονικά αναμενόταν, πιο έντονο και ήδη αποτυπώνεται σε όλους τους σχετικούς δείκτες. Αναπόφευκτα, λοιπόν, ειδικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας σύντομα δεν θα είναι επαρκείς, οπότε θα αρχίσουν τα δύσκολα ηθικά διλήμματα, αρχικά για τους υγειονομικούς αυτών των μονάδων.

Η ασθένεια COVID 19 άλλαξε δραστικά τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο, τους δρόμους και τις δημόσιες δομές. Πράγματι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μία πανδημία, δηλαδή ένα παγκόσμιο γεγονός, το οποίο προκάλεσε την καραντίνα ή τον περιορισμό των κινήσεων στο δημόσιο χώρο στο μισό πληθυσμό της γης.  

Ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Με τις δημοτικές εκλογές οι Αθηναίοι καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο δήμαρχο της πόλης μας. Ποια κριτήρια καθορίζουν, ωστόσο, την απόφασή μας;

Τους τελευταίους μήνες έχει φουντώσει στην Αθήνα η συζήτηση γύρω από την Airbnb, τα χαμένα κέρδη των ξενοδόχων, την έλλειψη στέγης, το δικαίωμα διαχείρισης του καθενός στην περιουσία του κτλ.

Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει για άλλη μια φορά φτηνή μικροπολιτική διαχείριση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ελσίνκι αποφασίζει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τις τελευταίες ημέρες μία δικαστική απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη είναι αυτή της Ηριάννας, μιας κοπέλας η οποία καταδικάστηκε σε 13χρόνια κάθειρξη, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, με στοιχείο ένα φερόμενο μερικό δείγμα DNA.