Οι φίλοι μου μεταμορφώνονται σε δημοτικούς συμβούλους
leon01

Γρηγόρης Λέων

Οι φίλοι μου μεταμορφώνονται σε δημοτικούς συμβούλους

Είναι ένα σχόλιο που μεταξύ σοβαρού και αστείου διαβάζω στα κοινωνικά δίκτυα -είμαι σίγουρος ότι έχετε δει τα σχετικά ποστς- αλλά και ακούω συχνά γύρω μου.

Με το που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου ως δημοτικός σύμβουλος με τον Κώστα Μπακογιάννη αρκετοί έσπευσαν να με ρωτήσουν: Τι θέλεις και μπλέκεις; Έχεις μια απόλυτα επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, τι πας να κάνεις στο δήμο; Άκουσα και πιο βαριά σχόλια για τους πολιτικούς, αλλά το πνεύμα το καταλαβαίνετε.

Η απάντησή μου είναι μάλλον προφανής. Ασχολήθηκα ακριβώς επειδή έχω πετύχει στον επαγγελματικό μου τομέα και επομένως δεν περιμένω να «αποκατασταθώ» από την πολιτική. Θέλω να προσφέρω όσο και όπου μπορώ ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας στην πιο ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Αυτό ως κίνητρο θα έπρεπε να είναι από μόνο του αρκετό. Όπως θα έπρεπε να είναι αρκετή η προκήρυξη των δημοτικών εκλογών για να συζητήσουμε για το δήμο και τις ανάγκες του αλλά και για τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν και εν πολλοίς θα αποφασίζουν για μας τα επόμενα 4 χρόνια.

Δυστυχώς στην ευρύτερη τάση απαξίωσης της πολιτικής οι δημοτικές εκλογές βρίσκονται στην κορυφή. Η συζήτηση συχνά δεν ξεφεύγει πέρα από το γνωστό τρίπτυχο «σκουπίδια, οικονομική διαχείριση, προσβασιμότητα». Εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, αλλά η ευθύνη του δήμου δεν εξαντλείται σε αυτά.

Όπως και η συζήτηση για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους δε μπορεί να εξαντλείται στο ποιον ξέρουμε από την τηλεόραση, ποιος είναι οικογενειακός φίλος, ποιος είναι νέος, γυναίκα κτλ. Δεν αρκεί κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά από μόνο του για να αξιολογήσουμε έναν υποψήφιο. Τα βασικά μας κριτήρια θα πρέπει να είναι ποιος μπορεί να μας εκπροσωπήσει καλύτερα στο δημοτικό συμβούλιο. Να καταλάβει τις αρμοδιότητες του δήμου και να τις εξαντλήσει προκειμένου να βελτιώσει τη ζωή στην πόλη μας.

Κλείσιμο
Ένας δημοτικός σύμβουλος μπορεί αύριο να είναι ένας αντιδήμαρχος ή να έχει αναλάβει μια θέση ευθύνης, στην Τεχνόπολη, στη διαχείριση των έργων του δήμου, στην εκπροσώπησή του στην Ευρώπη. Η εκλογή δημοτικών αρχόντων είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε άμεση δημοκρατία. Οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε με τις επιλογές μας. Αν ψηφίζουμε π.χ. για να διαμαρτυρηθούμε, θα καταλήξουμε με μια τετραετία διαμαρτυρίας. Αν επιλέξουμε με βάση τις προσωπικές μας σχέσεις, θα μείνουμε με συγγενείς και φίλους.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα μας δεν έχει πλέον περιθώριο για πειραματισμούς, χρειάζεται άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις και υπεύθυνους τοπικούς πολιτικούς. Αλλά για να εκλεγούν αυτοί χρειαζόμαστε καταρχήν υπεύθυνους πολίτες. Τους έχουμε;

Γρηγόρης Λέων, Ιατροδικαστής

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το «Αθήνα Ψηλά» και τον Κώστα Μπακογιάννη

www.grigorisleon.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK