Stop στα αναβολικά χωρίς αναβολή
leon01

Γρηγόρης Λέων

Stop στα αναβολικά χωρίς αναβολή

Περίπου έξι μήνες πριν, όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μου ζήτησε να ηγηθώ της προσπάθειας του νέου Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν), μια φράση ήρθε πρώτη στο μυαλό μου: «Καθαρός αθλητισμός και… ας κερδίσει ο καλύτερος!».

Πιστεύω άλλωστε στις καθαρές κουβέντες και τις καθαρές λύσεις -και φυσικά και στον αθλητισμό. Οι ομάδες και οι αθλητές οφείλουν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις. Κι εμείς, οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα τους πρωταγωνιστές, σύμμαχοί τους στο «ευ αγωνίζεσθαι».

Αφού λοιπόν καταφέραμε, μέσα από σκληρή δουλειά να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο, ρυθμίζοντας εκκρεμότητες ετών και πετυχαίνοντας επιτέλους τη συμμόρφωση της Ελλάδας με το διεθνή Κώδικα του WADA, το πρώτο μέλημά μας ήταν οι συστηματικοί και εντατικοί έλεγχοι.

Ήδη γίνονται πολύ περισσότεροι από τους πρώτους μήνες λειτουργίας μας, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις, ειδικά στους αιφνίδιους ελέγχους, αυτούς που ο WADA ορίζει ως “out of competition”. Παράλληλα μέσα στο 2022, θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα ελέγχων με διεπιστημονική προσέγγιση και με αυξημένες δυνατότητες κάλυψης όλης της επικράτειας.

Αυτά όλα όμως αφορούν τον επαγγελματικό αθλητισμό. Ο Οργανισμός ωστόσο δεν έχει στόχο μόνο τον πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου, αλλά θέλει να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, να «πιάσει τον παλμό» του νέου που τώρα ξεκινά, ή εκείνου που αθλείται χρόνια από χόμπι. Είναι κοινός τόπος (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο) ότι ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, έχει την πρώτη επαφή του με τον αθλητισμό στα γυμναστήρια.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία με δέλεαρ την εφήμερη εικόνα ενός γυμνασμένου σώματος, αποκομίζει τεράστια κέρδη με την πώληση ύποπτων σκευασμάτων, ειδικά σε νέους. Είναι ένα φαινόμενο που μπορούμε και πρέπει να καταπολεμήσουμε γιατί βάζει σε ρίσκο την υγεία και τη ζωή των νέων μας. Και είμαστε αποφασισμένοι.

Η αρχή έγινε με τη διαφημιστική καμπάνια που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ για τους κινδύνους των αναβολικών στην υγεία μας. Ένα φιλμάκι μικρό σε διάρκεια, αλλά με σύγχρονη οπτική, ικανό να… ταρακουνήσει αυτόν που το παρακολουθεί. Η συνέχεια περιλαμβάνει μια σειρά από ουσιαστικές δράσεις.

Σκεφτήκαμε πως η πιο «τρυφερή» ηλικία είναι αυτή ανάμεσα στα 12 και τα 15 έτη. Οι χρονιές στο Γυμνάσιο, όπου τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν τη δική τους κριτική σκέψη, έχοντας φύγει πια από την αθωότητα του Δημοτικού, αλλά χωρίς ακόμα να πλησιάζουν την ενηλικίωση. Εκπονήσαμε λοιπόν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της χώρας.

Άνθρωποι με βαθιά γνώση των αξιών του αθλητισμού, αλλά και των βλαβερών συνεπειών του ντόπινγκ θα μεταλαμπαδεύσουν στα νέα παιδιά τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Με απώτερο στόχο πια, όταν εκείνα θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα, είτε ως αθλούμενοι σε γυμναστήριο, είτε ως αυριανοί πρωταθλητές σε κάποιο σπορ, να μην…. «τσιμπήσουν» στο δόλωμα. Να μπορούν να πουν ένα μεγάλο, αποφασιστικό και δυναμικό «ΟΧΙ». Όχι στο ντόπινγκ, όχι στα αναβολικά, όχι στην εύκολη διάκριση.

Η ζωή μας και η υγεία μας, είναι πολυτιμότερες από μια εφήμερη επιτυχία από ένα φαινομενικά και μόνο όμορφο σώμα. Ας μάθουμε να εκτιμούμε και να προστατεύουμε αυτό που πραγματικά αξίζει. Ας περάσουμε αυτές τις αξίες και στα παιδιά μας. Γιατί αυτά είναι το μέλλον μας.

Δρ. Γρηγόρης Λέων
Ιατροδικαστής, Διοικητής Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ