Mε ποια κριτήρια ψηφίζουμε για το δήμο;
leon01

Γρηγόρης Λέων

Mε ποια κριτήρια ψηφίζουμε για το δήμο;

Με τις δημοτικές εκλογές οι Αθηναίοι καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο δήμαρχο της πόλης μας. Ποια κριτήρια καθορίζουν, ωστόσο, την απόφασή μας;

Από τη μία είναι τα προγράμματα των συνδυασμών. Πώς σκοπεύουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη αν εκλεγούν; Μέχρι σήμερα λογικά θα έχετε ακούσει, διαβάσει τα βασικά στοιχεία των προγραμμάτων τους. Αν δεν το έχετε κάνει, σας προτρέπω να το κάνετε, να δείτε προσεκτικά, να τα συγκρίνετε και να αποφασίσετε ποιο από όλα σας δίνει την εικόνα μιας Αθήνας στην οποία θα σας άρεσε να ζείτε.

Για παράδειγμα, αν διαβάσετε το πρόγραμμα του Κώστα Μπακογιάννη, θα δείτε τις προτάσεις μας για την καθαριότητα, για την ενίσχυση των δομών του δήμου και τις συνέργειες με ιδιώτες, τη δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού περιπάτουπου τόσο πολύ λείπει στην πιο ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων που αποτελούν τον κρυμμένο θησαυρό της πόλης μας. Θα δείτε επίσης πώς προτείνουμε να ενισχύσουμε το πράσινο στην πόλη μας –μια πρόταση για τα πάρκα τσέπης. Και πώς θα αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών που ρίχνει βαριά σκιά, ιδιαίτερα στους νέους μας.
Είναι μια όμορφη εικόνα. Μιας πόλης που μπορεί να ξαναγίνει δυναμική, να δώσει έμφαση στην καινοτομία, να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, να εμπνεύσει και πάλι τους κατοίκους της.

Όμως το πρόγραμμα είναι μία μόνο πτυχή. Ας μην κρυβόμαστε. Ωραίες ιδέες έχουν –λίγο πολύ- οι περισσότεροι υποψήφιοι. Το ζήτημα είναι αν μπορούν να τις υλοποιήσουν. Εδώ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Δύο παράγοντες είναι καθοριστικοί: Η προσωπικότητα του υποψήφιου δημάρχου και η ομάδα που διαθέτει, η οποία και θα σηκώσει το βάρος της υλοποίησης και θα αναλάβει την καθημερινή «μάχη με την πραγματικότητα».
Όσον αφορά τους υποψήφιους δημάρχους, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Κώστας Μπακογιάννης διαθέτει σοβαρή αυτοδιοικητική εμπειρία και πολιτική παιδεία που του επιτρέπει να δημιουργεί συνθέσεις, όπως αποδεικνύει και το εξαιρετικά πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που έχει καταρτίσει.

Διαθέτει όμως και διάθεση για διεκδικήσεις και όπου χρειαστεί, ρίξεις προκειμένου να δώσει λύσεις στα προβλήματα της Αθήνας, έξω από τα συμβατικά, διαχειριστικά πλαίσια της δημοτικής αρχής. Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη στο πρόγραμμά μας: Η Αθήνα θα σηκωθεί ψηλά μόνο αν σπάσει τα στενά όρια που η κεντρική διοίκηση, το κράτος έχει επιβάλλει, θέτοντας σχεδόν σε ομηρία τον κάθε δήμαρχο.

Δεν είναι δυνατόν η ασφάλεια να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης και να μην υπάρχει στενή συνεργασία της δημοτικής αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ. Δε γίνεται να μην έχει ο δήμος τον απόλυτο έλεγχο των υποδομών, όπως το πεδίο του Άρεως και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Γενικότερα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις για την πόλη, με απόντες τους πολίτες της.

Καταλαβαίνετε το πλαίσιο που δημιουργείται: Καθημερινότητα που κινείται ανάμεσα στη γραφειοκρατία, τα γνωστά προβλήματα της διοίκησης και τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του δήμου και πολιτικό πλαίσιο που καθορίζεται από την ανάγκη του δήμου Αθηναίων να κατακτήσει το ρόλο που του αρμόζει. Προσθέστε σε αυτό μια σειρά από υποχρεώσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μιας πρωτεύουσας, που -πιστέψτε με- θα αυξηθούν κατακόρυφα με τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς αποτελούν το μέσο για τη διεκδίκηση πόρων, προσέλκυση επενδύσεων και ανάκτηση αρμοδιοτήτων, όπως όλοι οι σημαντικοί ευρωπαϊκοί δήμοι κάνουν μέχρι σήμερα.

Εδώ έρχεται η σημασία της ομάδας. Ένας δήμαρχος, ακόμα και ο Κώστας Μπακογιάννης, δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Χρειάζεται συμβούλους μαχητές, που θα παλέψουν μαζί του. Που θα μπορούν να θέσουν χρονοδιαγράμματα και στόχους στις θέσεις ευθύνης που θα αναλάβουν και θα μπορούν να τα φέρουν εις πέρας χωρίς δικαιολογίες. Που θα έχουν γνώση της αγοράς αλλά και της κοινωνίας, εμπειρία από διοίκηση και διάθεση να προσφέρουν. Ανθρώπους με ομαδικό πνεύμα που όμως ξέρουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, αντιλαμβάνονται το ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο και κινούνται άνετα σε αυτό. Τελικά ανθρώπους που ξέρουν πώς να στηρίξουν τους συμπολίτες τους όχι με συμπονετικά λόγια και χτυπήματα στην πλάτη, αλλά με μεθοδικό έργο και πρακτικά αποτελέσματα.

Κλείσιμο
Την Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον της πόλης μας. Η ψήφος μπορεί να είναι στιγμιαία αλλά τα αποτελέσματά της θα τα βιώνουμε –θετικά ή αρνητικά- για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αν μπορούσα να ζητήσω κάτι από κάθε Αθηναίο ψηφοφόρο, θα ήταν να σκεφτεί καλά όχι μόνο το ψηφοδέλτιο, αλλά και τους ανθρώπους που θα επιλέξει σε αυτό.

* Ο Γρηγόρης Λέων είναι ιατροδικαστής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αθήνα ψηλά» και τον Κώστα Μπακογιάννη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ