Ουκρανία: Τα επόμενα βήματα του Πούτιν

Ουκρανία: Τα επόμενα βήματα του Πούτιν

Πώς σκοπεύει να κινηθεί ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας

Ουκρανία: Τα επόμενα βήματα του Πούτιν
Κρατώντας μία απόσταση... ασφαλείας από τα δύο αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ όπου οι πολίτες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και λίγες ώρες αργότερα ζήτησαν την «απορρόφησή» τους από τη Μόσχα, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει να εξαναγκάσει την ουκρανική ηγεσία να αναγνωρίσει ως ισότιμους συνομιλητές τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τις νέες κυρώσεις που του επέβαλε χτες η Ε.Ε. Με τη Γερμανία να αναλαμβάνει σήμερα μεσολαβητικό ρόλο σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, μεταβαίνει στο Κίεβο προκειμένου να πείσει τις δύο πλευρές να προσέλθουν σε εθνικό διάλογο. Την ίδια ώρα ενισχύονται οι φήμες ότι ο δισεκατομμυριούχος Αχμέτοφ, ένας από τους πλουσιότερος Ουκρανούς πολίτες , είναι ο κρυφός χρηματοδότης των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Ο ίδιος, πάντως, σύμφωνα με το «Kievpost», έσπευσε να απορρίψει τις... φήμες.

Για τα διεθνή ΜΜΕ, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους ρωσόφωνους αυτονομιστές προκειμένου να φανούν οι ίδιοι ότι επιδιώκουν εναγωνίως την προσάρτησή τους στη Μόσχα. Σύμφωνα με τους New York Times, o Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί στη Δύση ότι η Μόσχα απλά σπεύδει να ικανοποιήσει το αίτημα των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, Κίεβο και φιλορώσοι στην ανατολική Ουκρανία καλούνται σε στρογγυλό τραπέζι υπό τον ΟΑΣΕ. Η κυβέρνηση του Κιέβου απορρίπτει να κάνει διάλογο «με τρομοκράτες», θέλοντας να αποφύγει διαβουλεύσεις σε ισότιμη βάση με τους φιλορώσους και η Μόσχα κάνει ιδιαίτερα προσεκτικές δηλώσεις μετά την πρόσκληση των δύο επαρχιών για ένωση. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, Ντιντιέρ Μπούρκχαλτερ, έκανε την εξής δήλωση: «Δεν νομίζω ότι στο τραπέζι θα έρθει κανείς με όπλα».

Κλείσιμο
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Βερολίνου θεωρεί πως κεντρικός άξονας θα πρέπει να είναι οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, τις οποίες ορισμένοι φιλορώσοι ηγέτες στην ανατολική Ουκρανία απορρίπτουν, καθώς θεωρούν πως οι δύο επαρχίες δεν έχουν πια θέση στη χώρα.

Χτες, στην πρώτη της αντίδραση μετά τα αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα της Κυριακής, η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε «σε διάλογο» την ουκρανική ηγεσία και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αναγνωρίζοντας τις κάλπες που είχαν στηθεί στις δύο ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και την έκβασή τους ως «έκφραση της λαϊκής βούλησης».

Στην παρούσα φάση, η Μόσχα φαίνεται ότι θέλει να εξαναγκάσει την ηγεσία του Κιέβου να αναγνωρίσει ως ισότιμους συνομιλητές του φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία , ακριβώς αυτό που θέλει να αποφύγει η ουκρανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, τo Κίεβο εμφανίζεται θετικό στο διάλογο αλλά η θέση του είναι πως «δεν συνομιλεί με τρομοκράτες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή