Μουντομπάσκετ: Αδιαμφισβήτητοι πλανητάρχες οι Αμερικανοί!

Μουντομπάσκετ: Αδιαμφισβήτητοι πλανητάρχες οι Αμερικανοί!

Μπασκετική ραψωδία από τους παίχτες του Σιζέφσκι που κέρδισαν με 129-92 - Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Κάιρι Ίρβινγκ - Οι ΗΠΑ έγιναν η τρίτη ομάδα που κερδίζει δύο συνεχόμενους τίτλους

Μουντομπάσκετ: Αδιαμφισβήτητοι πλανητάρχες οι Αμερικανοί!
Μπορεί ομάδα όνειρο να ήταν μόνο μία (άντε το πολύ δύο), ωστόσο οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας ακόμη μία απόδειξη πως οι αντίπαλοί τους μόνο στα όνειρά τους μπορούν να τους κερδίσουν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούν κάλλιστα να μετατρέψουν σε εφιάλτη τη βραδιά για όσους έχουν το θράσος να πιστέψουν πως μπορούν να τους κοιτάξουν στα μάτια. 

Η ερχόμενη με φόρα Σερβία έκανε το λάθος να πιστέψει πως είναι ικανή για το θαύμα. Όμως αυτή η πίστη ήταν αρκετή για να πορευτεί μαζί της μόνο για… τέσσερα αγωνιστικά λεπτά. Γιατί τότε πολύ απλά οι Αμερικανοί διαπίστωσαν πως έπρεπε να πιστοποιήσουν την ανωτερότητά τους στην πράξη. Και θαρρείς πως σαν παιδιά που τους έθιξαν τον εγωισμό, έβαλαν στα καλάθια τους «πλάβι» και μετέτρεψαν σε παντελώς αδιάφορο έναν αγώνα που πολλοί περίμεναν με αγωνία, αποστομώνοντας όσους βλέποντας το ντεμαράζ της ομάδας του Σάσα Τζόρτζεβιτς έλεγαν ή σκέφτονταν «βρε λες να καταφέρουν και τους Αμερικανούς;». 

Πιθανώς η περισσότερο ταλαντούχα Ισπανία να πρόβαλε περισσότερη αντίσταση στην Team USA. Όμως το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, γιατί οι ΗΠΑ καταδυναστεύουν πλέον το παγκόσμιο μπάσκετ. Το χαστούκι της Εθνικής το 2006 στον ημιτελικό της Σαϊτάμα ήταν τόσο ηχηρό, που αρκεί για να διατηρεί ακόμη και σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, τους Αμερικανούς σε εγρήγορση για να αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουν: πως είναι έτη φωτός από όλους τους υπόλοιπους. 

Κλείσιμο
Μάλλον, δε, η διαφορά αυτή αυξάνεται πλέον ολοένα και περισσότερο. Αν και το χάσμα φαινόταν να γεφυρώνεται ή να εξανεμίζεται την προηγούμενη δεκαετία και οι αποτυχίες των ΗΠΑ το 2002, το 2004 και το 2006 πιστοποιούσαν κάτι τέτοιο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Λίγο η περισσότερη σοβαρότητα με την οποία αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν την εθνική τους ομάδα οι Αμερικανοί, λίγο το γεγονός ότι το μπάσκετ στην Ευρώπη αμερικανοποιήθηκε (με τα αθλητικά προσόντα να παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο), λίγο και το ότι στις ΗΠΑ άρχισαν να διαβάζουν καλύτερα το παιχνίδι και να είναι πιο μελετημένοι στα προπονητικά τρικ της Γηραιάς Ηπείρου, δεν ήθελε και πολύ να ανοίξει ξανά η ψαλίδα. 

Οι σύγχρονες ομάδες των ΗΠΑ μπορεί να μην προσφέρουν το απίθανο θέαμα εκείνων του 1992 και του 1994, μπορεί οι παίκτες που τις απαρτίζουν να μην πλησιάζουν καν εκείνους τους μύθους, ωστόσο είναι εξίσου πειστικές για την καθολική υπεροχή τους. Αυτό που συνέβη στη διοργάνωση της Ισπανίας με μια δωδεκάδα παικτών που δεν είναι όλοι τους πρώτης διαλογής έπεισε μάλλον και τον τελευταίο δύσπιστο. Ζήτημα είναι εφόσον όλοι οι ΝΒΑερς ήταν διαθέσιμοι αν 1-2 από τα μέλη των νέων παγκόσμιων πρωταθλητών θα έβρισκαν θέση ανάμεσα στη συνομοταξία των Λεμπρόν, Ντουράντ, Κόμπι και λοιπών. Η ευκολία με την οποία οι Αμερικανοί επέβαλαν το νόμο τους δείχνει πως πρόκειται για μια αστείρευτη δεξαμενή ταλέντων, που περνούν από την κατάλληλη κατεργασία (σωματική κι αγωνιστική) στα κολέγια με αποτέλεσμα να φαντάζουν προϊόντα από εργαστήρια της NASA τη στιγμή που οι παίκτες από τον υπόλοιπο πλανήτη πλην εξαιρέσεων να φαίνεται πως παράχθηκαν σε… βιοτεχνίες. 

Διαβάστε περισσότερα στο sport-fm.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης