Δημιουργώντας με πάθος

Δημιουργώντας με πάθος

Ο εικαστικός Άγγελος Τζιάρα μιλάει για τα έργα του και τις μεγάλες του αγάπες

Δημιουργώντας με πάθος

Ο εικαστικός Άγγελος Τζιάρα μιλάει για τα έργα του και τις μεγάλες του αγάπες

Συναντήσαμε τoν Άγγελο Τζιάρα (Χατζηαράπογλου) κάπου στη Γλυφάδα όπου ζει τα τελευταία χρόνια, σε έναν χώρο γεμάτο από έργα του, μια και όλη μέρα δημιουργεί τέχνη με αγάπη. Όπως μου εξηγεί, στα σχολικά του χρόνια παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και φροντιστήρια ζωγραφικής από γνωστούς ζωγράφους, ενώ παράλληλα έφτιαχνε κοσμήματα. Έφτασε στην Αθήνα στα 18 του και τελείωσε τη μοναδική τότε σχολή κοσμήματος, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύτηκε σε μεγάλα επώνυμα εργαστήρια της Αθήνας.

Στα 21 του έγινε δεκτός χωρίς εξετάσεις στην École supérieure des arts décoratifs de Strasbourg. Επέστρεψε σύντομα στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων επί σειρά ετών, εξασφαλίζοντας τη χαρά της δημιουργίας, της επιτυχίας και την οικονομική άνεση που ήθελε. «Έπειτα δέχτηκα προτάσεις από εικαστικούς κύκλους και το 1992 ξεκίνησα ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μου, αφήνοντας ελεύθερη τη δημιουργικότητά μου, κυρίως όμως πια με τη ζωγραφική και τις κατασκευές».

Οι ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τον κρατούν σε συνεχή εγρήγορση. To 1999, με αφορμή μια έκθεσή του στη Νέα Υόρκη, άλλαξε και η υπογραφή των έργων του. Το TZIARA είναι σύντμηση του Χατζηαράπογλου (cha tziara poglou), καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του «ήταν πολύ δύσκολο για την Αμερική». Το 2001, για ένα μικρό χρονικό διάστημα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση των κοσμημάτων, pins και πορσελάνης των Ολυμπιακών προϊόντων του 2004. Από τότε συνεχίζει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα με εικαστικές εκθέσεις και ειδικές παραγγελίες έργων.

Η μόνιμη βάση του βρίσκεται στην Άνω Γλυφάδα, με το σπίτι του να αποτελεί και εργαστήριό του. «Αυτό με διευκολύνει και από άποψη χρόνου, αλλά κυρίως προστατεύω τον ψυχισμό μου και την αισθητική μου από εξωγενείς παράγοντες και εικόνες. Μπορεί να μη βγω από το σπίτι μου για εβδομάδες. Η αισθητική είναι βασικό και απαραίτητο στοιχείο στη ζωή μου. Μιλάω και για τη συναισθηματική αισθητική της κοινωνίας». Συνεχίζει λέγοντάς μου πως εργάζεται συνεχώς, για πολλές ώρες την ημέρα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποκλεισμένος. «Κατ’ αρχάς μου αρέσει αυτός ο κόσμος που δημιουργώ αλλά τα έργα των τελευταίων ετών απαιτούν πολύ χρόνο και υπομονή για να τα δω επιτέλους ολοκληρωμένα».

Οι μεγαλύτερές του αγάπες είναι η φύση και τα ζώα, αλλά βρίσκει ενδιαφέρον στο τέλος των πολιτισμών, κάτι που ιδεολογικά και εικαστικά μπορεί κανείς να το διακρίνει στα έργα του. «Αυτά τα χρόνια έχω μια γάτα και έναν σκύλο και μόνο αυτά, γιατί ταξιδεύω. Αν η ζωή μου ήταν πιο σταθερή σε ένα μέρος θα είχα μια κιβωτό. Κοιτάω πάντα μακριά από το παρόν και δεν θα περιγράψω ποτέ αυτό που συμβαίνει τώρα, γιατί αφενός δεν θέλω να νιώθω ένα εικαστικό δελτίο ειδήσεων και αφετέρου έχω μάθει από μικρός να σκέφτομαι τον τρόπο ώστε να γίνουν τα πράγματα καλύτερα».

Έτσι, μεταξύ πραγματικότητας, πληροφορίας και φαντασίας φτιάχνει τον εικαστικό του (και όχι μόνο) κόσμο. «Προφανώς είμαι σε μια άλλη πραγματικότητα, με απόλυτη συνείδηση, και αρνούμαι να μπω στον συναισθηματικό κραδασμό μαζικών καταστάσεων». Αυτό, όπως υποστηρίζει, είναι δύσκολο και απαιτεί έλεγχο του νου, των συναισθημάτων και αποτελεί μεγάλη εσωτερική μάχη για συγκέντρωση και αυτοπειθαρχία.

Μετά από καθεμία μεγάλη περίοδο προσήλωσης σε όλα αυτά, έρχεται και μια αλλαγή. «Αυτή η αλλαγή θα είναι μια έκθεση κάπου, ίσως ένα ταξίδι, νέοι άνθρωποι στη ζωή μου, νέες εικόνες και νέες πληροφορίες και συναισθηματικός πλούτος και πάει λέγοντας. Παρ’ όλα αυτά, είμαι κοινωνικός και μου αρέσει να μαγειρεύω και να καλώ τους φίλους μου στο σπίτι. Συχνά τις ώρες που ζωγραφίζω μαγειρεύω ταυτόχρονα. Όταν είμαι πάνω από την κατσαρόλα με βοηθάει να σκεφτώ πώς θα κάνω καλύτερο το έργο μου».

{{{ articlebanner-330x100-1 }}}

Θα μας δώσετε τη δική σας ερμηνεία στη λέξη «τέχνη»;

Τέχνη είναι ο ηλεκτρισμός που αισθάνεται κάποιος όταν παρατηρεί ένα ζωγραφικό έργο ή ακούει ένα μουσικό έργο ή ένα ποίημα. Το σώμα του το μαρτυρά με κάποιον τρόπο.

Από πού εμπνέεστε κυρίως αλλά και από πού επηρεάζεστε;

Είναι σαν να ρωτάς τη μέλισσα ποιο ακριβώς λουλούδι προτιμά για να κάνει το μέλι. Η φύση και η ιστορία, οι πολιτισμοί και η κατάρρευσή τους και η αναγέννησή τους ξανά. Δημιουργώ πάντα αποθέματα εικόνων, πληροφοριών και συναισθημάτων από ταξίδια, βιβλία, μουσεία. Η ίδια η ζωγραφική πάντα είναι μια έρευνα που συχνά αντροφοδοτεί την έμπνευση.

Όλα αυτά συνδέονται με έναν μαγικό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή εκφράζονται μέσω κάποιου έργου ή καλύτερα μιας σειράς έργων. Πολλές φορές προσπαθώ να θυμηθώ τι μου θυμίζει αυτό που κάνω, από πού και από πότε το έχω αποθηκεύσει στη μνήμη μου. Είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια με το ίντερνετ.

Τι δεν σας αρέσει στον κόσμο της τέχνης;

Είναι μια μικρογραφία του υπόλοιπου κόσμου χωρίς καμία διαφορά. Η τέχνη έχει τη φήμη του περίεργου αλλά δεν είναι αλήθεια.

Πώς θα ζωγραφίζατε το σήμερα;

Το σήμερά μου, έτσι όπως μου το λες, μου θυμίζει ένα καρφί στον τοίχο. Κάτι σταθερό, που όμως δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει τίποτα σταθερό. Το σήμερα, όπως και το χθες και το αύριο, ο χρόνος γενικά, είναι πολυδιάστατος. Εξαρτάται σε ποιο σημείο βρίσκεσαι κάθε φορά. Πηγαινοέρχεσαι στον χρόνο.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει χρόνος σε κανέναν καλλιτέχνη. Δεν υπάρχει χρόνος, τελικά. Τα έργα αυτά είναι του σήμερα, αλλά και ένα κομμάτι τους είναι παρελθόν, αλλά και μέλλον. Προσπαθώ να σου πω ότι το σήμερα περικλείει μνήμες αλλά και σημερινή διάθεση, όπως και κάτι για το αύριο.

Θα μας πείτε πέντε ζωγράφους που θαυμάζετε και γιατί;

Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Rene Magritte. Ήταν ο αγαπημένος μου όταν ήμουν παίδι. Θυμάμαι μια αφίσα του που είχα στο δωμάτιό μου - ήταν για μένα ταχυδακτυλουργός και μάγος. Έκανε τους ανθρώπους να πετούν και τη μέρα, νύχτα. Μετά αγάπησα τον Gustav Klimt. Το χρυσό των έργων του με κάποιο τρόπο μου θύμιζε τα μουσεία του Καΐρου και τον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων, γι’ αυτό λέω ότι το μυαλό κάνει παιχνίδια. Μου άρεσε η αισθητική του άποψη και η τεχνική του.

Μετά, σε πιο ώριμη ηλικία, Θαύμασα την απελευθέρωση του Gerhard Richter. Δεν τον ήξερα, μέχρι που ένας ψυχίατρος βλέποντας έναν κατάλογο από τη δουλειά μου, μου είπε ότι του τον θύμιζα. Έτσι, έψαξα και τον βρήκα. Ήταν μια εποχή που πηγαινοερχόμουν στην Αμερική. Έγινε κι’ αυτός αγαπημένος. Μετά πήγα στα μουσεία και τον είδα από κοντά. Έκανε πραγματικά ό,τι ήθελε. Αυτός σπάει τα ταμπού της τέχνης ως προς τη μια ταυτότητα του καλλιτέχνη. Αυτός δημιούργησε πολλές - και όλες δικές του. Δυναμικός και πολυδιάστατος.

Ο Juan Miro γιατί έχει αυτές τις γραμμές, τα στοιχεία του που είναι σαν να κινούνται. Είναι μουσικά τα έργα του. Τέλος, ο Ακριθάκης. Τα έργα του είναι ποιητικά , με ευαισθησία, μοναχικότητα, με το λατρεμένο του «τσίκι τσίκι».

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που σας έχουν ζητήσει;

Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο να μου έχει ζητηθεί. Τα πιο δύσκολα τα βάζω από μόνος μου στον εαυτό μου και οι άνθρωποι που με ξέρουν, το γνωρίζουν αυτό.

Αν είναι τέχνη, δεν είναι για όλους, κι αν είναι για όλους δεν είναι τέχνη. (Armold Schoenberg)

Θα συμφωνήσω με τον Armold Schoenberg. Δεν υπάρχει κάτι που είναι για όλους. Είναι εξαιρετικός μουσικός, αλλα δεν θα μπορούσα να δουλεύω με τη μουσική του. θα προτιμούσα να ακούω το “Ode To joy” του Beethoven, μου είναι πολύ ευχάριστο.

Τι ονειρεύεστε για τη ζωή σας;

Όλη μου η ζωή είναι συνδεδεμένη με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Η τέχνη μου ήταν αυτή που μου έδινε δύναμη για να ζω ελεύθερος. Να δημιουργώ, να ταξιδεύω και να συνδέομαι με νέους ανθρώπους. Πάντα μου άρεσε να ζω και να μαθαίνω τις κουλτούρες άλλων λαών. Τις μουσικές τους, τις τέχνες τους, τις κουζίνες τους, τους πολιτισμούς τους. Αυτό έχω κάνει μέχρι τώρα και αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω.
Θέλω να ζω στον κόσμο.

{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης