Εγκυμοσύνη: Η επώδυνη επιπλοκή που αφορά 1 στις 200 γυναίκες

Εγκυμοσύνη: Η επώδυνη επιπλοκή που αφορά 1 στις 200 γυναίκες

Ο κ. Χρήστος Παπαχρήστου, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος και Διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος ΛΗΤΩ διευκρινίζει πόσο συχνή είναι η λιθίαση του ουροποιητικού στην εγκυμοσύνη, ενώ αποκαλύπτει τις πιθανές επιπλοκές, αλλά και τους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος

shutterstock_556142875__1_
Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί καθημερινό πρόβλημα για τον ουρολόγο. Εμφανίζεται στο 2-3% του γενικού πληθυσμού, με αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών 3:1. Σε χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, η συχνότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πρόκειται για καλοήθη νόσο με σημαντικές ιατρο-οικονομικές επιπτώσεις για το σύστημα υγείας των χωρών. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η λιθίαση είναι νόσος που υποτροπιάζει, μιας και το 50% των ασθενών θα επανεμφανίσουν λίθο μέσα στην επόμενη 10ετία, από την αρχική διάγνωση.

Η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματικής λιθίασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει υπολογιστεί σε 1/200 έως 1/1.500 εγκυμοσύνες. Πρόκειται για ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η φλεγμονή του ουροποιητικού, η σήψη, ο πρόωρος τοκετός, καταστάσεις που απειλούν τόσο τη μητέρα, όσο και το έμβρυο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης