Οκτώ κόλπα που προστατεύουν το μυαλό και δυναμώνουν τη μνήμη

Οκτώ κόλπα που προστατεύουν το μυαλό και δυναμώνουν τη μνήμη

Καθημερινές συνήθειες και κόλπα μνήμης για να ξεχνάτε λιγότερο - Εφαρμόστε τα και θα πάψετε να ξεχνάτε που βάλατε τα κλειδιά σας

iStock-109724856
Συμβαίνει σε όλους: Αφήνετε κάπου τα κλειδιά σας και μετά ξεχνάτε που τα βάλατε. Συναντάτε κάποιον και αδυνατείτε να θυμηθείτε το όνομά του. Όσο πιο συχνά συμβαίνει αυτό, τόσο πιο ενοχλητικό είναι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς αυτά τα σημάδια δεν μαρτυρούν απαραίτητα ότι έχετε χάσει τη μνήμη σας. Πολλές φορές, μπορεί να σχετίζονται και με ζητήματα προσοχής ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως το άγχος ή ο ανεπαρκής ύπνος, εξηγεί η δρ Karen D. Sullivan, κλινική νευροψυχολόγος και δημιουργός του προγράμματος «I Care for Your Brain».

Η φθορά της μνήμης αποτελεί, ταυτόχρονα, μια φυσική διαδικασία γήρανσης. «Η φυσιολογική γήρανση στα αρχικά στάδια είναι αρκετά μικρή και ανεπαίσθητη», λέει η Elizabeth Chrastil, επίκουρη καθηγήτρια νευροβιολογίας και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια. Η πλειονότητα των διαφορών έχει να κάνει με αυτό που η δρ. Chrastil ονομάζει μέγιστη απόδοση. Για παράδειγμα, ένας νεότερος ενήλικας μπορεί να θυμάται 20 ονόματα και πρόσωπα, ένας μεσήλικας 15 και ένας ηλικιωμένος 11. «Η υγιής γήρανση μειώνει τη μνήμη και καθυστερεί την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά δεν τις εξασθενεί εντελώς», λέει.

Μπορείτε να καθυστερήσετε ή να μειώσετε τη φθορά της μνήμης σας, ακριβώς όπως κάνετε με το σώμα σας: Με την εξάσκηση. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η γνωστική δέσμευση κατά τη διάρκεια της ζωής υποστηρίζει την καλύτερη λειτουργία της μνήμης», λέει η δρ. Sullivan.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης