Τοποθέτηση stent ή «ανοιχτό» bypass; Η ιδανική επιλογή για τη νόσο στελέχους στεφανιαίας αρτηρίας

Τοποθέτηση stent ή «ανοιχτό» bypass; Η ιδανική επιλογή για τη νόσο στελέχους στεφανιαίας αρτηρίας

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής μεθόδου έναντι της κλασσικής χειρουργικής επέμβασης bypass στην αντιμετώπιση της νόσου στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας εξηγεί αναλυτικά ο κ. Θάνος Κολυβήρας Επεμβατικός Καρδιολόγος και Διευθυντής της Δ΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της αντιμετώπισης σε εξειδικευμένα κέντρα

230126152412_surgeons
Η νόσος στελέχους της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας είναι μια σύμπλοκη ανατομική βλάβη, η οποία απαντάται σε ποσοστό 5-7% των ασθενών που υποβάλλονται σε στεφανιογραφία. Έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία, διότι αρδεύει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το μυοκάρδιο της αριστερής κοιλίας. Επομένως, η σοβαρού βαθμού στένωση του στελέχους επιφέρει υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιδίως αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα.

Στις μέρες μας, η αντιμετώπιση της νόσου στελέχους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, είτε με τη διαδερμική μέθοδο – δηλαδή την αγγειοπλαστική με εμφύτευση stent, είτε με ανοιχτό χειρουργείο, το bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης