Τραβάει το σκοινί η Τουρκία: Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, επιχειρώντας να επιβάλει τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας  - Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Βρυξελλών: «Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο», λέει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες κατέθεσε στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu η Τουρκία.

Η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την κίνηση κλιμάκωσης την ώρα που συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να σταλεί ηχηρό μήνυμα έναντι της Άγκυρας και του «πειρατικού» τουρκολιβυκού συμφώνου.Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το Mνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.
Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Βρυξελλών

Με μια καταδικαστική δήλωση για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παίρνει θέση που ενισχύει την ελληνική επιχειρηματολογία ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, που δεν λαμβάνει υπόψη την ελληνική επικράτεια, είναι άκυρη.

Το μεσημέρι ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στην οποία θα λάβει μέρος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, που πρόκειται να υιοθετήσουν οι ηγέτες της ΕΕ, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ.

«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας», αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», προβλέπεται να είναι η διατύπωση με την οποία θα κλείνει η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφ' όσον δεν προκύψουν αλλαγές ή αναδιατυπώσεις που μπορεί να ζητήσουν κάποιες χώρες-μέλη.

Το θέμα της απειλητικής για την ελληνική κυριαρχία συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης πρόκειται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου των ηγετών, όπου αναμένεται να λάβει τον λόγο και ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας τους ομολόγους του και εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Ουδετερότητα από τον ΟΗΕ

Με την παρότρυνση προς την Αθήνα και την Άγκυρα να έχουν συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα θέματα των θαλασσίων ζωνών ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει την αναμενόμενη στάση ουδετερότητας επί της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Μετά την κατάθεση επιστολών προερχόμενων από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ των Ηνωμένων Εθνών και τις ΗΠΑ που αυτό τον μήνα ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πώς σχεδιάζει να χειριστεί το θέμα ο Οργανισμός.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε, ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο αίτημα της Αθήνας για καταδίκη χθες με επιστολές που εστάλησαν προς τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα». «Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», συμπλήρωσε ο Χαγκ.

Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη, δεν έχει προγραμματιστεί στο παρόν στάδιο καμία συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

Πρεσβευτής Ρωσίας στην Αθήνα: Ελλάδα-Τουρκίας να λύσουν τις διαφορές τους μέσω... ΝΑΤΟ

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπώς είναι συμμαχικές χώρες και οι όποιες διαφορές τους θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της πιο επιτυχημένης αμυντικής συμφωνίας της ιστορίας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ για το θέμα που έχει ανακύψει μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες που ανήκουν στην κυριαρχία της Ελλάδας.

Επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση Μόσχας-Αγκυρας ο κ. Μάσλοβ δεν είπε το παραμικρό για να επικρίνει την μονομερή κίνηση της τουρκικής πλευράς και αρκέστηκε να σημειώσει ότι για την Μόσχα οι εμπλεκόμενες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία και Αίγυπτος θα πρέπει να βρούν τις λύσεις με βάση αμοιβαίους συμβιβασμούς και με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Παναγιωτόπουλος: Μάθημα στην τουρκική αεροπορία

«Τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει πέραν ενός συγκεκριμένου σημείου στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις αερομαχίες μεταξύ 20 τουρκικών αεροσκαφών και 38 ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής που σημειώθηκαν την Τρίτη, εξηγώντας πως οι πιλότοι των ελληνικών μαχητικών έδωσαν ένα μάθημα στην τουρκική αεροπορία...

ΣΧΟΛΙΑ (113)

..

Απλά θέλουν κάνουν όλο το Αιγαίο μια γκρίζα ζώνη και μετά να φανεί ότι τους ανήκει

Είστε όλοι μικρότεροι των περιστάσεων.....

Από όλους εδώ μέσα κανένας δεν έχει σκεφτεί το απλό και το λογικότερο γιατί γίνεται αυτό και γιατί δεν αποτράπηκε ποτέ πρίν και όχι τώρα? Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί η Ελλάδα δεν κύρηξε ΑΟΖ με την Κύπρο εδώ και χρόνια ή έστω με την Τουρκία ώστε να είναι 50/50, ειλικρινά το έχετε σκεφτεί ποτέ ? Γιατί υπήρχε περίπτωση ποτέ η Κύπρος να πει όχι ? Όχι βέβαια αλλά γιατί είχαν σκοπό οι "Έλληνες" πολιτικοί και εσείς τώρα όλοι που φωνάζετε οι μεν στους δε και η ιστορία επαναλαμβάνετε με τους ΝΔ τους συριζαιους και τους πασοκους να πουλάνε την Ελλάδα για μια καλύτερη ανατίμηση στο χρηματιστήριο Αθηνών και μια καλύτερη αξιολόγηση από την Λαγκάρντ. Γιατί δεν ξέρατε ότι το 2010 η πρόεδρος όταν ορκίζονταν το είπε ξεκάθαρα ότι η χώρα θα υποστεί μέχρι και αλλαγή συνόρων που δεν το είπε έτσι αλλά σας ψαρωσε με την ευγενική της προφορά και με τα Ελληνικά που εσείς δεν γνωρίζετε. Είστε γελοίοι τώρα πού κάνετε ότι δεν ξέρατε , το παίζεται έξυπνοι σε όποιον κάνει ορθογραφικά αλλά εσείς η ίδιοι μείνατε με το χέρι της προδοσίας όταν ψήφιζε ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑ ΚΚΕ κόμματα για επιδόματα και δάνεια στο όνομα του Ελληνικού Λαού.

Ελλάς η χώρα της σφαλιάρας

Η Κρήτη κείται μακράν. Απλά δε θα ψαρεύουν οι Κρητικοί κάτω από την Ιεράπετρα. Υπάρχει κανείς που νομίζει ότι θα πολεμήσουμε τους Τουρκους; Μη τρελαθούμε, θα κάνουμε ότι δε βλέπουμε τους Τούρκους στο Αιγαιο και για ψάρεμα μόνο στο Ιόνιο

Suntrofos

Πλάκα κάνεις. Εκεί έχει Αλβανούς. Εμείς τα αριστερά καί δεξιά γιασουφακια προτιμούμε τή ζεστασιά στον οντά τού αγα μας.

Σημαντικό

Το big brother στο Skai-Turk channel δεν πιστεύω να κοπει,ούτε τα Τούρκικα σήριαλ;

Άγγελος

Ο προηγούμενος απατεώνας πρωθυπουργός μας, αντί με έξυπνες αγορές να ενισχύσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, προτίμησε την δημιουργία υπερπλεονασμάτων, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν παρκαρισμένα σε δεσμευμένο λογαριασμό, στο Λουξεμβούργο 37 δισ ευρώ, ως εγγύηση για την αποπληρωμή των δανείων. Τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, πέρα από τις απαιτήσεις των δανειστών. Τώρα ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, για την ναυπήγηση δύο φρεγατών και την αναβάθμιση των F16. Το κόστος αγοράς δύο Belh@rra, μετά των οπλικών συστημάτων τους, είναι στα 2-2,4 δισ. Φανταστείτε τι μπορούσαμε να πάρουμε με τα 37 δισ, που ρουφήχτηκαν από τον Ελληνικό χωρίς την απαίτηση των δανειστών. Σήμερα θα μιλούσαμε αλλιώς με τον σουλτάνο.

joy

Δηλαδή πως κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία; Στέλνει ένα χαρτί τουαλέτας στον ΟΗΕ που θα το ακυρώσει την επόμενη στιγμή σαν μη εννομο και έτσι θα το ξαναπάρουν πίσω οι προκλητικοί κόπανοι μαζί με ένα μεγάλο χοντρό ''ΟΧΙ'' στο τέλος. Αυτό θα βάλει και την σφραγίδα του τέλους των ηλιθιων ισχυρισμών τους. Έχουν γλείψει πολλούς Ρώσικους πισινούς τελευταία και το παίζουν μάγκες σε ξένο αχυρώνα....

Συντεταγμένες αυτοί,ανακοινώσεις εμείς...

Δηλαδή γκολ αυτοί,σέντρα εμείς...

κερδαμε

αλλη μια τετοια νικη κουλη και τα συνορα θα πανε στην θηβα

Ανάγκη δημιουργίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας

Θα πρέπει να διατεθούν οι ανάλογες πιστώσεις για την αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών μας συστημάτων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν δεν υπάρχουν αυτές οι πιστώσεις, τότε δεν είναι ντροπή να δημιουργήσουμε ένα ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ και να απευθυνθούμε και πάλι στον λαό μας να συνεισφέρει για την Εθνική μας Άμυνα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Πατρίδα. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ οι πλούσιοι, οι φτωχοί, η ομογένεια, η εκκλησία. Εθνικοί Ευεργέτες υπάρχουν και σήμερα αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ στην Πατρίδα μας, στο Έθνος μας. Οι ΕΔ συνιστούν την τελευταία "γραμμή άμυνας" του έθνους και της κοινωνίας. Τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει ασφάλεια και ειρήνη, η οποία βεβαίως δεν εξασφαλίζεται με δηλώσεις, κραυγές, συνθήματα και ιδεοληψίες, αλλά με ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ την οποία μόνο αποτελεσματικές ΕΔ μπορούν να εγγυηθούν και με ειλικρινείς και αποτελεσματικές συμμαχίες με άλλα κράτη. Απόσπασμα από άρθρο της 17/2/18 του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Ζιαζιά.

Αμπεμπελελέκουα

Eίχα την αίσθηση για 39 χρόνια, ότι τα Eλληvικά σύvoρα και οι πλουτoπαραγωγικές μας πηγές ήταν σύvoρα και της μεγάλης μας Eυρωπαϊκής πατρίδας. Είναι πρoφανές ότι με δούλευαν όλοι τους!

Oι Τούρκοι έχουν ήδη ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ τα...

ΝΕΑ ΜΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ....σβήνοντας από τον χάρτη τα νησιά μας που τους στέκονται...εμπόδιο(!) και εμείς με την ουρά στα σκέλια.. ώς συνήθως(!) πηγαινοφέρνουμε χαρτιά διαμαρτυριών από Ε.Ε σε ΟΗΕ και τούμπαλιν!!!!!!!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης