Η άνοδος του λαϊκισμού παγκοσμίως πλήττει τα δικαιώματα των γυναικών

Η άνοδος του λαϊκισμού παγκοσμίως πλήττει τα δικαιώματα των γυναικών

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο παρατηρείται μια αναβίωση του εθνικιστικού-λαϊκιστικού αισθήματος, από τη Βραζιλία ως την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ

feminists-ukraine
Από την πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης ως τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, τα δικαιώματα των γυναικών πλήττονται από την άνοδο του λαϊκισμού παγκοσμίως, προειδοποίησε μια ομάδα προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο παρατηρείται μια αναβίωση του εθνικιστικού- λαϊκιστικού αισθήματος, από τη Βραζιλία ως την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας η νεοσυσταθείσα οργάνωση Group of Women Leaders for Change and Inclusion ανέφερε σε ανοικτή της επιστολή ότι το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει να γίνουν βήματα προς τα πίσω σε δικαιώματα τα οποία γενιές γυναικών έχουν κατακτήσει «μέσω θυσιών και αγώνων».

«Ολοένα και περισσότερα εθνικιστικά, λαϊκιστικά καθεστώτα αρχίζουν να υπονοούν ότι η ενδυνάμωση των γυναικών αποτελεί πρόκληση για την εξουσία», επεσήμανε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σουσάνα Μαλκόρα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης.

«Υπάρχουν αρκετά μέρη που παρατηρούμε ότι αυτό αποτελεί τάση. Και, κατά τη γνώμη μας, αν δεν μιλήσουμε ανοικτά για αυτό, θα είναι δύσκολο να την αντιστρέψουμε», τόνισε μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

Κλείσιμο
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε το 2017 στις οργανώσεις παγκοσμίως που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ απαγόρευση να μιλούν για την άμβλωση, αναγκάζοντάς τες είτε να δεχθούν τον περιορισμό αυτόν είτε να χάσουν τη χρηματοδότησή τους.

Εξαιτίας του περιορισμού αυτού αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλές κλινικές και να σταματήσουν προγράμματα φιλανθρωπικών οργανώσεων από το φόβο ότι αν δεν συμμορφωθούν, θα χάσουν τη χρηματοδότησή τους, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση είναι υπό εξέταση σε πολλές χώρες.

Πέρυσι η Ιρλανδία χαλάρωσε την περιοριστική της νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ενώ αντίθετα η Πολωνία υιοθέτησε ακόμη πιο σκληρούς περιορισμούς.

Η Αργεντινή απέρριψε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης ενώ η εκλογή ενός ακροδεξιού προέδρου στη Βραζιλία αναμένεται να καθυστερήσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στη χώρα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Σε έκθεσή του το 2018 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανέφερε ότι πέρυσι εργάζονταν πολύ λιγότερες γυναίκες σε σχέση με άνδρες, κυρίως επειδή δεν έχουν βοήθεια για το μεγάλωμα των παιδιών γεγονός που τις αναγκάζει να εγκαταλείψουν την καριέρα τους ή τις εμποδίζει να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.

Θα περάσουν 202 χρόνια προτού οι γυναίκες μπορέσουν να κερδίζουν τόσα χρήματα όσα οι άνδρες και να έχουν ίσες εργασιακές ευκαιρίες, επεσήμανε η έκθεση.

Στο μεταξύ τον Νοέμβριο βουλευτές στην Κένυα δεν ενέκριναν νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε ότι για κάθε τρεις έδρες η μία θα πρέπει να πηγαίνει σε γυναίκα.

«Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι οι γυναίκες δεν σταματούν την καριέρα τους επειδή γίνονται μητέρες, που θα επιτρέπουν στους συντρόφους τους να μοιράζονται τις ευθύνες», τόνισε η Μαλκόρα.

Η επιστολή, την οποία έχουν υπογράψει 40 γυναίκες --από την Ιρίνα Μπόκοβα πρώην επικεφαλής της UNESCO ως την πρόεδρο της Αιθιοπίας Σάλε-Ουόρκ Ζέουντε--, καλεί σε δράση για την προστασία των βασικών δικαιωμάτων των γυναικών προτού είναι πολύ αργά.

«Χάνουμε κάτι και δεν το συνειδητοποιούμε καν», τόνισε η Μαλκόρα. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι κατανοούν πως η κατάσταση είναι σοβαρή και μπορεί να γίνει κρίσιμη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης