Πολιτικός «σεισμός» στην Ταϊλάνδη: Η αδερφή του «βασιλιά με το μπουστάκι» βάζει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός!

Πολιτικός «σεισμός» στην Ταϊλάνδη: Η αδερφή του «βασιλιά με το μπουστάκι» βάζει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός!

Πρόκειται για το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές, σε μία χώρα όπου η δημόσια κριτική εις βάρος γαλαζοαίματων μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ισόβια

ubolraana
Η αδερφή του Βασιλιά της Ταϊλάνδης Μάχα Βαγιραλονγκόρν (γνωστού και ως «βασιλιά με το μπουστάκι» για τις... αμφιλεγόμενες στιλιστικές του επιλογές στο παρελθόν) θα είναι υποψήφια για το αξίωμα του πρωθυπουργού στις εκλογές του επόμενου μήνα, μεταδίδει σήμερα ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, πριν από μερικές ώρες το κόμμα Thai Raksa Chart επιβεβαίωσε ότι η πριγκίπισσα Ουμπολρατάνα Ραγιακάνια Σιριβαντάνα Μπαρναβάντι έθετε επίσημα υποψηφιότητα, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ ως «πολιτικός σεισμός» στην Ταϊλάνδη.

Πρόκειται για το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που βάζει υποψηφιότητα στις εκλογές, σε μία χώρα όπου η αυστηρή νομοθεσία για το lèse-majesté καθιστά ουσιαστικά παράνομες τις επικρίσεις για τους γαλαζοαίματους της Ταϊλάνδης.

Η 67χρονη Ουμπολρατάνα, μεγαλύτερη αδερφή του Βασιλιά Βαγιραλονγκόρν, θα βρεθεί αντιμέτωπη στις εκλογές του επόμενου μήνα με τον επικεφαλης του πραξικοπήματος του 2014, στρατηγό Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές για να «εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα».

Το κόμμα με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές η Ουμπολρατάνα έχει ως επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Τάκσιν Τσιναγουάτ, ο οποίος έχασε την εξουσία σε ένα παλαιότερο πραξικόπημα του 2006, αλλά συνέχισε να συντονίζει τις ενέργειες της παράταξής του από την εξορία. Η Ουμπολρατάνα δεν είχε κρύψει στο παρελθόν τη στενή φιλία που τη συνέδεε με τον Τακσίν, ωστόσο η απόφασή της να κατέβει στις εκλογές με το κόμμα του άφησε άφωνους τους πολιτικούς αναλυτές στη χώρα. 

Σύμφωνα με τον Τιτινάν Πονγκσουντιράκ, διευθυντή του Ινστιτούτου Ασφαλείας και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Chulalongkorn, πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη, που καθιστά φαβορί στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ένα σχετικά μικρό κόμμα, το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε καμία ελπίδα. 


O βασιλιάς Μάχα Βαγιραλονγκόρν

mpoustakis



Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι στην Ταϊλάνδη, η νομοθεσία για την περιύβριση των μελών της βασιλικής οικογένειας (Lèse-majesté) είναι εξαιρετικά αυστηρή. Η κριτική ή δημόσια διατύπωση προσβλητικών χαρακτηρισμών για τον βασιλιά και άλλους γαλαζοαίματους συνιστά έγκλημα που τιμωρείται πολύ αυστηρά.

Σε μια εκλογική μάχη, αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε άσκηση κριτικής στο πρόσωπο της υποψήφιας πριγκίπισσας μπορεί να οδηγήσει τον πολιτικό της αντίπαλο στη φυλακή για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 2015, ένας άνδρας καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση για έξι αναρτήσεις του στο Facebook.

Η στρατιωτική χούντα, που κατέλαβε την εξουσία το 2014, έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον την τελευταία τετραετία τους προαναφερθέντες νόμους για να βγάλει από τη μέση τους πολιτικούς της αντιπάλους, καταδικάζοντάς τους σε πολυετή κάθειρξη ή εξορία για ασήμαντα και ως επί το πλείστον κατασκευασμένα αδικήματα. Τώρα όμως αυτή ακριβώς η νομοθεσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εις βάρος της, κοστίζοντάς της την νίκη στις εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης