Αυστρία: Περίπου 600.000 πολίτες ζητούν δημοψήφισμα για να απαγορευτεί το κάπνισμα

kapnisma_apagoreusi

Οι δηλώσεις υποστήριξης έφτασαν τις 591.146, έναντι 8.401 που απαιτούνταν – Οι δηλώσεις επιδόθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών – Τα επόμενα βήματα μέχρι το δημοψήφισμα

Σε 591.146 (αντί των απαραίτητων 8.401), που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ, ανήλθαν οι "δηλώσεις υποστήριξης" που είχαν υπογράψει Αυστριακοί πολίτες σε δήμους και κοινότητες, μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες για τη δρομολόγηση της διαδικασίας διενέργειας δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων που είχαν την σχετική πρωτοβουλία, το Ιατρικό Επιμελητήριο Βιέννης και η Βοήθεια Καρκινοπαθών, επέδωσαν σήμερα επίσημα τις δηλώσεις στο αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη, το οποίο θα πρέπει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να καθορίσει την εβδομάδα της καθ΄ αυτό συγκέντρωσης υπογραφών για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Χρειάζονται 100.000 υπογραφές για να αποφασίσει η Βουλή

Για να ασχοληθεί η αυστριακή Βουλή με το θέμα και να αποφασίσει ως προς τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, απαιτείται η συγκέντρωση τουλάχιστον 100.000 υπογραφών.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση υπήρξε θέμα εξαιρετικά έντονων αντιπαραθέσεων τους τελευταίους μήνες, με κορύφωση την υπερψήφιση, στις 22 Μαρτίου, από τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, της κατάργησης του σχετικού ομοσπονδιακού νόμου του 2015 που θα ίσχυε από την 1η Μαΐου και προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Θύελλα αντιδράσεων από γιατρούς και οργανώσεις πολιτών

Ωστόσο, ο νέος συνασπισμός, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη κατάργηση από την κυβέρνηση, του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος, παρατηρητές στη Βιέννη τόνιζαν πως αυτή φαίνεται να αδιαφορεί παντελώς για το πρωτοφανές «ρεκόρ» των εκατοντάδων χιλιάδων «δηλώσεων υποστήριξης» που κατατέθηκαν από πολίτες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Όπως επίσης, κατά την άποψή τους, αδιαφορεί και για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική πλειονότητά τους, τρεις στους τέσσερις, οι Αυστριακοί ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Η απαγόρευση του καπνίσματος δοκιμάζει την κυβέρνηση

Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung (ΣΣ με μέση ημερήσια κυκλοφορία σχεδόν ένα εκατομμύριο φύλλα), γνωστή για την ιδιαίτερα ευμενή έως άκρα υποστηρικτική στάση της απέναντι στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, σε πρόσφατο εκτενές δημοσίευμά της, με τίτλο «Η απαγόρευση του καπνίσματος θα αποτελέσει δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση», είχε προβάλει την τεράστια προσέλευση πολιτών για την υπογραφή δηλώσεων υποστήριξης για δημοψήφισμα κατά του καπνίσματος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θεωρείται το γεγονός πως η τελευταία δημοσκόπηση του πολιτικο-οικονομικού εβδομαδιαίου περιοδικού Profil, σύμφωνα με την οποία οι πολίτες σε ποσοστό 71 % τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος, διαπιστώνει επιπλέον ότι και οι ψηφοφόροι αυτού του ίδιου του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο προωθούσε επιτακτικά έως εκβιαστικά την άρση της απαγόρευσης του καπνίσματος, τάσσονται στην πλειονότητά τους, σε ποσοστό 55 %, υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mei

Χθες, Παρασκευή βράδυ, η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμενόταν να συναντηθεί επίσης με την Αρλίν Φόστερ, ηγέτιδα του μικρού, βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, αλλά όχι το σχέδιο Brexit της Μέι, γράφει το δημοσίευμα