«Kolotoumba»: Θα γίνει... Τσίπρας η Τερέζα Μέι και θα ανατρέψει το Brexit;

«Kolotoumba»: Θα γίνει... Τσίπρας η Τερέζα Μέι και θα ανατρέψει το Brexit;

Υιοθετώντας, μετά την El Pais, την... ελληνικής προέλευσης λέξη, που κάνει εσχάτως... διεθνή καριέρα, οι Financial Times εξετάζουν το σενάριο η Βρετανία να μείνει στην ΕΕ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος!

Συνεχίζει τη... διεθνή της καριέρα η ελληνική λέξη «κωλοτούμπα» -την οποία οι ξένοι γράφουν είτε «kolotumba» (El Pais) είτε «kolotoumba» (Financial Times). Αυτή τη φορά, μετά την ισπανική εφημερίδα
, είναι το βρετανικό οικονομικό έντυπο που την χρησιμοποιεί, για να περιγράψει ένα σενάριο, που μοιάζει όλο και πιο πιθανό: να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που... έδειξε Brexit!

Υπογραμμίζοντας ότι το αγγλικό συνώνυμό της είναι η λέξη «somersault» (μετάφραση: «στροφή 180 μοιρών», «τούμπα»), οι Financial Times χρησιμοποιούν την «kolotoumba», σε άρθρο τους, με τίτλο «Ελληνικά μαθήματα για τους οπαδούς του Brexit» («Greek Lessons for Brexiters»).

Σε αυτό, γίνεται αναφορά στο παράδειγμα του Αλέξη Τσίπρα και στο πώς, με την... κωλοτούμπα του 2015, αγνόησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και, από εκεί που θα ανέτρεπε την ευρωπαϊκή καθεστηκυία τάξη, αποδέχθηκε όλα όσα του έφεραν να υπογράψει.

Το δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει συγκεκριμένα: «Η "kolotoumba" έγινε της μόδας το 2015, ως αντίδραση στην τακτική του Αλέξη Τσίπρα. Του κάποτε ριζοσπάστη αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αφού επέμεινε για μήνες πως δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας "έκανε τούμπα" και αποδέχθηκε μια έκτακτη οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που είχαν προσφερθεί αρχικά».Και συνεχίζει το άρθρο: «Σε ελληνοβρετανικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ναύπλιο (σ.σ. στην πόλη της Πελοποννήσου που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας) οι συμμετέχοντες κατέληξαν να αντιπαρατίθενται στο εξής: αν μια "kolotoumba" είναι πιθανή στην περίπτωση του Brexit. Θα ήταν εύλογο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου του 2016, η Βρετανία να μην φύγει από την ΕΕ;

Πολλοί συμμετέχοντες υπερασπίστηκαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Eλάχιστοι, όμως, το θεώρησαν πιθανό. Ένας αντίθετος στη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, τοποθέτησε τις πιθανότητες μιας κωλοτούμπας στο 0,1%. Αντιθέτως, ένας υποστηρικτής έκανε λόγο για ένα εύρος 10% με 30%.

Αρκετοί συμμετέχοντες παρατήρησαν πως ο χρόνος κυλά ανελέητα προς το Μάρτιο του 2019, την ημερομηνία κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υποτίθεται πως θα πρέπει να έχουν τελειώσει γύρω στον Οκτώβριο του 2018. Αν πραγματοποιούνταν "kolotoumba", τότε η βρετανική κοινή γνώμη θα χρειαζόταν να μετατοπιστεί σθεναρά κατά του Brexit στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ανέφεραν.

Επιπρόσθετα, μια "kolotoumba" θα απαιτούσε από πολλούς πολιτικούς στο Ουέστμινστερ το εξής: να αναλάβουν το ρίσκο να αρνηθούν να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τελευταία λέξη του βρετανικού λαού πάνω στο Brexit. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να πλήξει κάπως το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Αλλά σίγουρα θα πυροδοτήσει το χάος στους Συντηρητικούς.

Κάποια στοιχεία από δημοσκόπηση του YouGov αυτό το μήνα (σ.σ. για λογαριασμό των Times του Λονδίνου) δείχνουν πως η διάθεση του κοινού αρχίζει να αλλάζει. Είναι πολύ νωρίς για να το ονομάσουμε αυτό "τάση", και μπορεί να μην κρατήσει, προειδοποιεί ο Peter Kellner, Βρετανός δημοσκόπος, σε μπλογκ στο περιοδικό Prospect.

Η έρευνα του YouGov κατέδειξε (σ.σ. αφότου αφαίρεσε τα «δεν ξέρω») ότι: το 53% των συμμετεχόντων πιστεύει πως η ψήφος υπέρ του Brexit είναι λάθος και 47% πως είναι σωστή. Αυτό το προβάδισμα έξι μονάδων του «λάθος» είναι το μεγαλύτερο μεταξύ 41% δημοσκοπήσεων που έχει πραγματοποιήσει το YouGov μετά το δημοψήφισμα. Τον Ιούνιο του 2016, η ψήφος υπέρ της αποχώρησης ήταν στο 52%, έναντι 48%.

Ο κ. Kellner εντοπίζει δύο παράγοντες πίσω από την αλλαγή. Πρώτον, κάποιοι ψηφοφόροι από την εργατική τάξη αλλάζουν γνώμη. Στις αρχές Αυγούστου, το YouGov ανακάλυψε πλειοψηφία 63%, έναντι 37%, που στήριζε το Brexit μεταξύ αυτής της κοινωνικής ομάδας. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το προβάδισμα είχε συρρικνωθεί σε 56% έναντι 44%.

Ο μειούμενος ενθουσιασμός για το Brexit μπορεί να αντανακλά την πίεση στο βιοτικό επίπεδο μετά το δημοψήφισμα. Καθώς και μια ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας μετά το Brexit.

Δεύτερον, όλο και περισσότεροι Βρετανοί αποδοκιμάζουν την Μέι. Και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις διαπραγματεύσεις Brexit. Τον Απρίλιο, η πρωθυπουργός κάλεσε στις φετινές κοινοβουλευτικές εκλογές. Τότε, το 40% πίστευε πως η κυβέρνησή της χειριζόταν καλά τις συζητήσεις. Το 35% απάντησε «άσχημα». Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, το 64% επέλεξε το «άσχημα» και μόνο το 21% το «καλά».

Αυτές οι αλλαγές στην κοινή γνώμη αντανακλούν (σ.σ. κατά ένα μέρος) τη γνώση του κοινού επάνω στους πικρούς εσωτερικούς διχασμούς της κυβέρνησης στο Brexit. Όσο περισσότερο παραμένει η διχογνωμία, τόσο δυσκολότερο γίνεται το έργο των Συντηρητικών να κρατήσουν την πλειοψηφία του λαού υπέρ του Brexit».

ΣΧΟΛΙΑ (93)

καλά κρασά!

Τώρα είναι πολύ αργά. Άντε γεια!

E

Μεχρι κ με F16 προπονηθηξε ο Alex για κολωτουμπα ρεκορ Γκινες!!

Πικρη Αληθεια

Οποιος πιστευει ακομα οτι τα δημοψηφισματα, οι εκλογες και η "δημοκρατια" γενικοτερα, λειτουργουν και του δινουν τη δυνατοτητα να επηρεασει το μελλον του, ειναι αστειος και κοιμαται ορθιος. Το καθε δημοψηφισμα οπως και το καθε αποτελεσμα εκλογων, αν δεν εξυπηρετει αυτα που πρεπει ή δεν θα ληφθει υπ οψιν και θα ανατραπει/αγνοηθει με κάποιο τροπο, ή θα επαναληφθει οσες φορες χρειαζεται μεχρι να φερει το επιθυμητο αποτελεσμα. Η δημοκρατια λειτουργησε ΜΟΝΟ στην αρχαια Αθηνα, και εκει ακομα λειτουργησε υπο συγκεκριμενες προυποθεσεις. Ολα τα υπολοιπα ειναι το θρεπτικο σανο του ευρωπαικου διαφωτισμου για να χορτάσουν τα βοδια στο σταυλο. Όπου "βοδια" συμπληρώστε τους πολίτες απο την καθε "αντιπροσωπευτικη δημοκρατια".

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΧΩΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΣΥΝΕΠΩΣ ..... ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΜΑΣ.

Αστεριος

Όχι θα υποστηρίξω ανθρώπους που κορόιδευαν τον λαό 40χρ, που έφαγαν δισσεκατομυρια εις βάρος μας, που διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, που ώθησαν χιλιάδες νέους στο εξωτερικό , που μείωσαν μισθούς κ συντάξεις 11φορες, που έβαλαν να πληρώνουμε εισιτήριο για τα δημόσια νοσοκομεία, που διόριζαν κατα κόρον χιλιάδες στο δημόσιο , που όλοι θυμόμαστε πως ήταν αυτοί (με τσιγάρο κ καφέ ,μηδέν εξυπηρέτηση κ ειρωνεία ), στελέχη κ οπαδοί ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ , πως μας χρέωσαν 300δις , που έλεγαν θα σκίσουν τα μνημόνια με Ζάππειο 1,2,3 κλπ... όποτε σύγκρινε ... τουλάχιστον ο τσιπρας έχει καθαρά τα χέρια , δεν έκλεψε όπως οι άλλοι... οι άλλοι δοκιμάστηκαν κ απέτυχαν .

τι άλλο από ηλίθιοι απαρτίζουν την αριστερά

σύντροφε από το '81 σαν αντιπολίτευση τα αριστερά μορφώματα δεν συνέβαλλαν στην κατάσταση που αναγκαστικά οδήγησε στα μνημόνια; δεν συμμετείχαν ενεργά οι αριστεροί στο πλιάτσικο του "κρατους της δεξιάς"; τι θέση έχουν πάρει τα διαφορα μορφώματα της αριστεράς στο όργιο προσλήψεων, απεργιών, προωρων συνταξιοδοτήσεων, αργομισθιών σε δημόσιο/ΔΕΚΟ/ΟΤΑ; ινστρούχτορες της αριστεράς δεν πρωτοστατούσαν στις "κοινωνικοποιήσεις", στην διάλυση της παιδείας, στην ρεμούλα, στην λούφα, που για την ντόπια αριστερή διανόηση και την αριστερή συνδικαλιστική αλητεία αποτελούσαν "λαϊκές κατακτήσεις";αντέδρασε η αριστερά στη διόγκωση του δημοσιου χρέους για την δημιουργία κρατικοδίαιτης ανάπτυξης με δανεικά και στόχο την κατανάλωση που εν τελει μας οδήγησε στην χρεωκοπία; οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μοιράζοντας 400 δις δανεικό χρήμα στο πόπολο χρεοκόπησαν τη χώρα αλλα η αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ) σκούζαν "δεν δίνουν αρκετά", ζητούσαν ΕΠΙΠΛΕΟΝ 300000 προσλήψεις στο δημόσιο και 1500 κατώτατο μισθό. η μήπως τα 400 δις φαγώθηκαν από τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ/ΝΔ ενώ στελέχη και ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑ/ΚΚΕ δεν πήραν τίποτα; ελάχιστοι όπως οι Μάνος, Ανδριανόπουλος, Γιαννίτσης που προειδοποιουσαν για την επικείμενη δημοσιοοικονομική κατάρρευση αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί, αντιδραστικοί, κοινωνικά ανάλγητοι.κατά σε όλα τα προηγημένα κράτη κυριαρχεί ο "νεοφιλευθερισμός", η αριστερά είναι περιθωριακή ύπαρξη, αλλα έχοντας σαν πρωτυπο Κουβα και Βενεζουέλα μόνον Ελβετία δεν θα γίνουμε.

προς Αστεριο

με πονα που υπαρχουν ανθρωποι σαν εσενα.Που υποστηριζουν εναν απατεωνα ποτ το επαιζε ριζοσπαστης αριστερος ,που πηγε στρατο με βυζμα,που τελειωσε την σχολη με βοηθεια των καθηγητων μετα απο 10 χρονια,που δεν δουλεψε ποτε στην ζωη του και που προδωσε ιδεες και πατριδα..Και εσυ απο τις διακοπες σου στο ντουμπαι και στην κινα τα υποστηριζεις αυτα...Αυτο με πονα αστεριε,ανθρωποι?? σαν εσενα

ΑΝΕΦΙΚΤΟ

Τσιπρας δέν γίνεσαι. Γεννιέσαι !!!

Αστεριος

Μάλλον σας τσούζει που ο τσιπρας κυβερνά πιο πολλά χρόνια από Σαμάρα κ γιωργακη , ότι τον ξέρει όλος ο κόσμος (ήμουν διακοπές Ντουμπαι ,Κούβα κ Κίνα τα τελευταία 2 χρ κ τον ήξεραν όλοι ).. σας πονά που είναι αυτός που θα μας βγάλει από τα μνημόνια κ την κρίση, που ειναι αυτός που κέρδισε 4 εκλογές συνεχόμενες (με το δημοψήφισμα ), σας πονά που δεν είστε στα πράγματα όπως είχατε συνηθίσει ,ελέγχοντας τους μηχανισμούς κ παίρνοντας μίζες ,χωμένοι μες τη διαπλοκή κ διαφθορά .. όποτε σας Τσούζει που θα κυβερνά μέχρι το 2019 κ μετά ως το 2023, δηλ 8 μισή χρόνια, πιο πολλά κ από Σημίτη κ Καραμανλή ... χεχε

@Αστεριος

Είσαι για τα μπάζα, συριζότουβλο...

ΜΑΣ ΠΟΝΑ...

...ότι τύποι σαν κι εσένα ψηφίζουν.

poso pono..

@Asterios...μας πονά που κάτι τύποι σαν εσένα καθορίζουν το μέλλον μας. Άντε παράτα μας κι εσύ κι ο βλάκας ο Τσίπρας σου...

Wolf

Οι αρχαίοι Έλληνες, που είμαστε περήφανοι γι αυτούς, έδωσαν στον κόσμο πληθώρα λέξεων που αφορούσαν τον πολιτισμό, τις επιστήμες, την δημοκρατία κλπ. Οι νέοι με αυτούς που εκλέξαμε ,κατάφεραν να δώσουν την kolotoumba. Τα σχόλια δικά σας

General

Η ελπίδα αυτών που δεν θέλουν Brexit πεθαίνει πάντα τελευταία. Και αυτοί είναι οι εκπρόσωποι της Νέας Τάξης Πραγμάτων και τα πολυάριθμα μέσα μαζικής αποχάβνωσης και μαλθακοποίησης που αυτοί ελέγχουν. Είναι γεγονός ότι αυτοί ελέγχουν και ένα μέρος του πληθυσμού της Βρετανίας, ειδικά στο Λονδίνο όπου είναι το Κέντρο του χρήματος και του Ροτσαϊλτ, όμως οι υπόλοιποι γνωρίζουν γιατί ψήφισαν υπέρ του Brexit. Είναι οι σκεπτόμενοι Βρετανοί που δεν θέλουν η Χώρα τους να γίνει υποχείριο των Αθεϊστικών πολιτικών των Βρυξελλών, της διαφθοράς που επικρατεί εκεί, των νόμων τους που πολτοποιούν τις Χώρες και τις κάνουν από ανεξάρτητες ένα εύκολα κατευθυνόμενο πολυεθνικό χυλό. Δεν είναι τυχαίο που οι Συντηρητικοί είναι υπέρ του Brexit. Αυτοί θέλουν η Χώρα τους να προοδεύει οικονομικά, ηθικά και πατριωτικά και δεν απεμπολούν το νόμισμά τους, σε αντίθεση με τη Χώρα που λέγεται Ελλάδα και έχει απωλέσει το νόμισμά της, την Εθνική της κυριαρχία, το νέο αίμα της, την ελπίδα της για το αύριο, καθώς και την ομογένειά (χυλοποίηση) της με όλους αυτούς τους λαθροεισβολείς του ΙΣΙΣ και της Νέας τάξης Πραγμάτων που λιάζονται στο Σύνταγμα. Για να μην αναφέρω επίκαιρα νομοσχέδια αλλαγής φύλου από τα 15 και άλλα πολλά. Δεν νομίζω ότι η Βρετανία έχει καμμία ομοιότητα με την Ελλάδα για τους παραπάνω λόγους. Αντίθετα θα πρέπει να προβληματιστούμε εμείς οι Ελληνες γιατί κάθε τόσο προδιδόμαστε από τους ίδιους τους πολιτικούς που εμείς ψηφίσαμε. Είμαστε άξιοι της τύχης μας. Αν θέλοιυμε η Χώρα αυτή να αποκτήσει προοπτική για το μέλλον θα πρέπει να στέλνονται στο κακουργιοδικείο πολιτικοί που δεν τήρησαν το λόγο τους ή που είπαν ψέμματα στον Ελληνικό λαό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

_28PEG_P

Έγραψαν ιστορία η Κριστίνα Κοχ και η Τζέσικα Μέιρ - Στόχος τους ήταν να αντικαταστήσουν μια μονάδα επαναφόρτισης μπαταριών, που παρουσίασε βλάβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το περασμένο Σαββατοκύριακο - «Είμαστε πολύ περήφανοι για σας» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε μαζί τους