ΗΠΑ: Πέθανε ο υπερσυντηρητικός τηλεευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον

ΗΠΑ: Πέθανε ο υπερσυντηρητικός τηλεευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον

Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του για κοινωνικά ζητήματα, είχε «χτίσει» μια αυτοκρατορία στα μέσα ενημέρωσης, αν και η επιρροή του είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια

pat_robertson
Ο Πατ Ρόμπερτσον, ηγέτης των ευαγγελικών Χριστιανών στις ΗΠΑ, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία ως Ρεπουμπλικάνος και έχτισε μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Ήταν ένας από τους πυλώνες του κινήματος για την αύξηση της επιρροής της θρησκευτικής Δεξιάς στις ΗΠΑ, που συχνά προκαλούσε σάλο με τις ακραίες θέσεις του.

'A Visionary, a Dreamer... Whose Message Was the Gospel': Pat Robertson Dies at 93


Κλείσιμο
Το 1960 ίδρυσε το Christian Broadcasting Network (CBN) το οποίο σταδιακά έγινε ένας πολύ ισχυρός όμιλος ΜΜΕ. Για δεκαετίες, παρουσίαζε στο CBN την εκπομπή «700 Club», η οποία συνδύαζε θρησκευτικές ειδήσεις και πολιτικό σχολιασμό με ελαφριά ψυχαγωγία.

Ο Ρόμπερτσον, αναφέρει το BBC, ίδρυσε επίσης τον Χριστιανικό Συνασπισμό, οργανισμό που εξελίχθηκε σε κεντρικό παράγοντα της πολιτικής των Ρεπουμπλικανών από τη δεκαετία του 1980. Ο Συνασπισμός ήταν γνωστός για την αντίθεσή του στην άμβλωση και για τον αγώνα του για την προσευχή στα σχολεία.

Τη δεκαετία του 1990 ήταν μια από τις ισχυρότερες ομάδες άσκησης πολιτικής πίεσης -σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times το 1994 αριθμούσε 4 εκατομμύρια μέλη- αλλά μετά το 2000 έχασε σχεδόν τα μισά μέλη της και μεγάλο μέρος της επιρροής της. Στήριζε υποψηφίους που απηχούσαν τις απόψεις του σε καυτά ζητήματα όπως η άμβλωση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και οι «παραδοσιακές αξίες».

Το 1988, ο Ρόμπερτσον διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, που τελικά κέρδισε ο πρεσβύτερος Τζορτζ Μπους.

Τερμάτισε δεύτερος στις εκλογές της Αϊόβα πίσω από τον γερουσιαστή του Κάνσας Ρόμπερτ Ντόουλ, με την υποστήριξη της μεγάλης ευαγγελικής κοινότητας της πολιτείας. Αλλά ο Μπους κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ βάζοντας τέλος στην προσπάθεια του Ρόμπερτσον.

Παρά την ήττα, η εκστρατεία του Ρόμπερτσον έδειξε ότι οι ευαγγελικοί χριστιανοί αποτελούσαν μια αυξανόμενη δύναμη στη ρεπουμπλικανική πολιτική.

Πάντως η θρησκευτική πολιτική του Ρόμπερτσον δημιουργούσε συχνά αντιπαραθέσεις. Ο ίδιος είχε επικριθεί έντονα επειδή φάνηκε να κατηγορεί τον αμερικανικό πολιτιστικό φιλελευθερισμό (όπως το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και τις αμβλώσεις) για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Έναν χρόνο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είπε ότι οι μουσουλμάνοι είναι χειρότεροι από τους Ναζί, ενώ το 2005 ζήτησε να δολοφονηθεί ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που τον κατηγορούσε ότι χρηματοδοτούσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Το 2010 ισχυρίστηκε ότι ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή οφειλόταν στο ότι ο λαός της έκανε «συμφωνία με το διάβολο» κατά τη διάρκεια του αγώνα του για ανεξαρτησία από τη Γαλλία.

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου, ο Ρόμπερτσον δήλωσε ότι όσοι τον αντιτίθενται «εξεγείρονται ενάντια στο σχέδιο του Θεού για την Αμερική».



Ειδήσεις σήμερα:

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης στη Γαλλία πρώην ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου - «Τρέξτε, μαχαιρώνουν παιδιά»

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη - Ταρακουνήθηκε η Αττική

Τραγωδία στο Βέλγιο - Νεκρό εντοπίστηκε βρέφος που το ξέχασε η μητέρα του στο αυτοκίνητο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης