Ελληνικό ευρω-μπλόκο στα Σκόπια όσο συνεχίζονται τα «κόλπα» - Τελειώνουν τα ψέματα ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ελληνικό ευρω-μπλόκο στα Σκόπια όσο συνεχίζονται τα «κόλπα» - Τελειώνουν τα ψέματα ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Εστιασμένο στις γεωπολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα το σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ στον δρόμο προς την ευρωκάλπη

mitsotakis-synodos
Όσο η σκοπιανή ηγεσία επιμένει στα «τσαλίμια» με επίκληση του όρου «Μακεδονία», τόσο η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να χαράξει σκληρή γραμμή, διαμηνύοντας προς τη γείτονα ότι, με αυτούς τους όρους, ο δρόμος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός. Στην κυβέρνηση παρατηρούν τον «εγκλωβισμό» της νέας σκοπιανής ηγεσίας, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μίτσκοσκι και τη νέα πρόεδρο Σιλιάνοφσκα να μιλούν μεν για «Μακεδονία», αλλά να μην την επικαλούνται σε επίσημα έγγραφα και ιστοσελίδες, προκειμένου να μην κατηγορηθούν και επισήμως για υπαναχώρηση από τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι προφανές ότι η ένταση με τον βόρειο γείτονα δεν ικανοποιεί την Αθήνα, λόγω της επανάκαμψης ενός θέματος που έμοιαζε ρυθμισμένο. Ακόμα, βεβαίως, και αν αυτό σηματοδοτεί τη δικαίωση της κριτικής που ασκούσε η ΝΔ στην ανθεκτικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην υιοθετήσει αυστηρή ρητορική για ένα θέμα που, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι σχεδόν ταυτοτικό. Παράλληλα, η κυβέρνηση μετατρέπει ένα «προβληματικό» σημείο κατά την προηγούμενη τετραετία, την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία, σε πολιτικό μοχλό πίεσης προς τη γείτονα, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να κυρωθούν όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις.

Νέο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου


Κλείσιμο
Σημειωτέον, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πίεση της Αθήνας που έφερε προ ημερών την άμεση αντίδραση της Ευρώπης και τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές προς τα Σκόπια έχει οδηγήσει το «ντουέτο» Μίτσκοσκι-Σιλιάνοφσκα σε ακροβασίες μεταξύ του εθνικού ακροατηρίου και των διεθνών υποχρεώσεων.

«Ξεκαθάρισμα» στο ΝΑΤΟ

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι οι «πονηριές» στα Σκόπια δεν μπορούν να κρατήσουν και πολύ ακόμα, ενώ ήδη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πίεσεις που έχουν ασκηθεί από την Ουάσιγκτον είναι ισχυρές. Σε μερικές εβδομάδες από τώρα, βεβαίως, τα «ψέματα θα τελειώσουν», καθώς στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον, η γειτονική χώρα θα πρέπει να παρουσιαστεί με το συνταγματικό της όνομα και να ασκήσει πολιτική βάσει αυτού. Μάλιστα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα είναι και η πρώτη «σύμπτωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, εφόσον έχει αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, καθώς οι δύο άνδρες δεν έχουν συνομιλήσει ούτε εθιμοτυπικά για συγχαρητήρια μετά την εκλογική νίκη του VMRO πριν από μερικές εβδομάδες. Όπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, πάντως, υπάρχουν αρκετά «μέσα», προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να «παίζει» με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία φτάνουν ως και σε «προειδοποιητικές» έμμεσες κυρώσεις από μεριάς ΗΠΑ. Μέχρι να συμβεί αυτό, όμως, το παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά.

Γεωπολιτικές προκλήσεις και Ευρώπη

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΝΔ έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα ακόμα σποτ στον δρόμο προς την ευρωκάλπη, εστιασμένο στις γεωπολιτικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα, σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Κεντρικό πρόσωπο και σε αυτό το σποτ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής της γαλάζιας καμπάνιας.

«Πριν από 10 χρόνια η θέση μας στην Ευρώπη κινδύνευε. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Τα ελληνικά σύνορα έγιναν στην πράξη σύνορα της ΕΕ, με σκληρή δουλειά εξασφαλίσαμε περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας. Η φωνή μας έχει βάρος και κύρος στις Βρυξέλλες», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. «Τα επόμενα χρόνια εδω θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Μεταναστευτικό, αγροτική πολιτική, κοινή άμυνα. Μεσα σε ένα δύσκολο κόσμο πολέμων και απειλών, πρέπει να εδραιώσουμε τη θωράκιση της χώρας αλλά και να διεκδικήσουμε μεγαλύτερη ευημερία για όλες και για όλους. Δύναμη στην Ευρώπη σημαίνει και δύναμη στην Ελλάδα. Γι αυτό οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Στις 9 Ιουνίου κάνουμε μαζί ακόμα ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη», καταλήγει ο πρωθυπουργός.



Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ και Κιρ Στάρμερ στη μάχη των εκλογών - Γιατί πήρε την απόφαση ο πρωθυπουργός, τι περιμένουν οι Εργατικοί

TikTok: «Από Βίκινγκ έγινε Κέιτ Μος» - Επικά σχόλια για τον άνδρα που ξύρισε το μούσι του

Κύκλωμα εφοριακών ΔΟΥ Χαλκίδας: Η «Λίνα», η διεκπεραιώτρια, ο λογιστής και οι εκβιάσεις επιχειρηματιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης