Μακρόν: Δεν άρεσαν στο Κίεβο οι δηλώσεις του για «εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία αν τερματίσει τον πόλεμο»

Μακρόν: Δεν άρεσαν στο Κίεβο οι δηλώσεις του για «εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία αν τερματίσει τον πόλεμο»

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε αντιπαραθέσεις εκεί όπου δεν υπάρχει θέμα», επανήλθε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την αντίδραση του Κιέβου

emmanuel_macron
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις χθεσινές δηλώσεις του περί εγγυήσεων ασφαλείας προς τη Ρωσία, εάν βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο ενός ταξιδιού του στην Αλβανία, ο ένοικος των Ηλυσίων απάντησε στα πυρά που δέχθηκε από την διεθνή κοινότητα όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη της Μόσχας να διασφαλίσει εγγυήσεις εάν τερματίσει τις εχθροπραξίες στο ουκρανικό μέτωπο.

Οι δηλώσεις του Μακρόν δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση του Κιέβου και την Ανατολική Ευρώπη με τον ίδιο να «ζητά σήμερα να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαμάχη εφόσον δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα».

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την εισήγηση του Μακρόν να ληφθεί υπόψη η ανάγκη της Ρωσίας να έχει εγγυήσεις για την ασφάλειά της εάν τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο από πλευράς Κιέβου όσο και από συμμάχους του στη Βαλτική.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι, αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο υπόλοιπος κόσμος από τη Ρωσία, όχι το αντίστροφο.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, υπερθεμάτισε, δηλώνοντας ότι η «αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη» Ρωσία θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά παγκοσμίως.

Οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας με σκοπό να εξευρεθεί λύση στη σύρραξη έχουν ανασταλεί εδώ και μήνες. Το Κίεβο από την πλευρά του, επισημαίνει ότι θα δεχθεί να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μόνο αν η Ρωσία σταματήσει την επίθεσή της και αποσυρθεί από όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, απαιτεί η Δύση να αναγνωρίσει την προσάρτηση των «νέων εδαφών» στη Ρωσία προτού γίνουν συνομιλίες με τον Πούτιν.

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ έκρινε πως η επιμονή του Ρώσου προέδρου να αναγνωριστούν οι προσαρτήσεις δείχνουν πως δεν είναι ειλικρινής και σοβαρός όταν μιλάει για ειρηνευτικές συνομιλίες.


Ειδήσεις σήμερα:

Ποινική δίωξη στον συνταγματάρχη για τις ληστείες σε τράπεζες με ψεύτικη χειροβομβίδα

Η Ψηφιακή κάρτα Εργασίας φέρνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

'Eρχονται ισχυρές καταιγίδες αύριο το βράδυ στην Αττική - Νέα σύντομη αλλά ισχυρή κακοκαιρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης