Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κυβέρνηση Μακρόν ζητεί ειδικό δικαστήριο για τους Ρώσους που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κυβέρνηση Μακρόν ζητεί ειδικό δικαστήριο για τους Ρώσους που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα μπορούσε να καθίσει ακόμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

kliniki_mariupol
Η Γαλλία είναι η πρώτη μεγάλη χώρα της Δύσης που υποστηρίζει δημοσίως την σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Ρώσους αξιωματούχος σε βάρος Ουκρανών πολιτών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, η κυβέρνηση των Παρισίων βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες χώρες τις γηραιάς ηπείρου, με στόχο να καθίσουν στο εδώλιο Ρώσοι αξιωματούχοι - ενδεχομένως και ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν - για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του ουκρανικού λαού.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός ανάλογου δικαστηρίου σε ομιλία της σχετικά με τα σχέδια των «27« για την Ουκρανία.

Οι κατηγορούμενοι σ΄ένα τέτοιο δικαστήριο θα είναι όσοι έχουν εξουσία για τη λήψης αποφάσεων που εμπλέκονται στη διάπραξη του εγκληματικών επιθέσεων, ακόμη και την παραβίαση των συνόρων της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό.

Αυτό πιθανότατα θα σήμαινε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι που στον αριθμό δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα των δύο χεριών, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ όπως και του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, θα μπορούσαν να καθίσουν στο εδώλιο.

Εάν καταδικάζονταν, έστω και ερήμην, η ποινή των Ρώσων αξιωματούχων θα έβαζε «ταφόπλακα» στις ήδη υπάρχουσες σχέσεις των Βρυξελλών με τη Μόσχα χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν και την ομάδα του ως διεθνείς εγκληματίες γεγονός που θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατες τις συνομιλίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Κλείσιμο
Η σημερινή ανακοίνωση της Γαλλίας αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η Δύση έχει απογοητευτεί από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με το Κρεμλίνο. Η Ε.Ε επιθυμεί τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αφήνοντας το δικαστήριο της Χάγης χωρίς δικαιοδοσία για «εγκληματικές επιθέσεις» που διέπραξε η ρωσική κυβέρνηση.

Το ΔΠΔ μπορεί να αποφανθεί για συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, ακόμη κι αν ο Πούτιν και οι κορυφαίοι υπουργοί του έχουν ασυλία όσο είναι στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ουκρανία ξεκίνησε εκστρατεία για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου τον Απρίλιο, αλλά αντιμετώπισε τη άρνηση των δυτικών συμμάχων της. Επί μήνες, η κυβέρνηση του Κιέβου είχε την υποστήριξη μόνο των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.

Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο Αντρίι Σμιρνόφ, ο οποίος ηγείται της δημιουργίας ενός ειδικού του δικαστηρίου για λογαριασμό του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, τόνισε ότι η απροθυμία της Δύσης δείχνει ότι εξακολουθεί να θέλει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Χθες, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι, η σύσταση οποιουδήποτε δικαστηρίου, θα απαιτούσε την υποστήριξη του ΟΗΕ. Πρότεινε επίσης τη σύσταση ενός ανεξάρτητου διεθνούς δικαστηρίου ή ενός ειδικού δικαστηρίου στο πλαίσιο ενός εθνικού δικαστικού συστήματος.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Ουκρανία έχει υπογραμμίσει ότι ο αριθμός των κρατών που υποστηρίζουν τη σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου, είναι το «κλειδί» για την επιβολή οποιασδήποτε ποινής.



Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: «Ξηλώθηκε» ο στενός κύκλος του πατέρα Αντώνιου - Τι ψάχνουν στους λογαριασμούς


Βοστόνη: Αποδοκίμασαν τον Γουίλιαμ για τα ρατσιστικά σχόλια της νονάς του - Δείτε βίντεο

Βίντεο: Διαγωνιζόμενη έπαθε ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια των καλλιστείων στο Μεξικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης