Λαβρόφ: Οι σχέσεις με τη Δύση δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν

Λαβρόφ: Οι σχέσεις με τη Δύση δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν

«Δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά business as usual με τη Δύση, η οποία σκάβει διαρκώς διαχωριστικές γραμμές», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

sergei_lavrov_arthro
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν θα αποκατασταθούν μετά τον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

«Είναι σαφές πως ακόμα και αν, κάποια στιγμή, οι δυτικοί μας γείτονες και πρώην εταίροι ξαφνικά ενδιαφερθούν να αποκαταστήσουν με κάποιο τρόπο την κοινή εργασία με τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, δεν θα υπάρξει αποκατάσταση σχέσεων. Γιατί αποκατάσταση σημαίνει αυτό που ήταν πριν. Αλλά δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά business as usual με τη Δύση, η οποία σκάβει διαρκώς διαχωριστικές γραμμές», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι ενέργειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σήμερα μας επιτρέπουν να θέσουμε ερωτήματα για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ αυτού του οργανισμού και της Μόσχας, δήλωσε ο Λαβρόφ. Όταν η Δύση συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερο να συνυπάρξουμε στη βάση όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, η Μόσχα θα ακούσει τις προτάσεις της.

Ο ΟΑΣΕ δημιουργήθηκε για να εκτονώσει τις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά η πορεία κυριαρχίας της Δύσης το εμπόδισε αυτό, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

"Εκμεταλλευόμενη την αριθμητική ανωτερότητά της σε αυτόν τον οργανισμό, η Δύση προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια, αν θέλετε, να τον ιδιωτικοποιήσει. Ή ίσως είναι πιο σωστό να πούμε πως προσπαθεί να καταλάβει εξ εφόδου τον ΟΑΣΕ, να υποτάξει αυτή την τελευταία πλατφόρμα για περιφερειακό διάλογο", είπε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε πως η Δύση είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις που είχαν στόχο να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και να συμφωνηθεί ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας για το Κίεβο.

Στη συνέχεια, ο Λαβρόφ κατηγόρησε εκ νέου τις ΗΠΑ για «επηρεασμό» της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας πως «η Ευρώπη τρέχει πίσω από τις ΗΠΑ και την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας».

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει, αν κάποιος θέλει να διεξαγάγει συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, είπε ακόμα ο Σ. Λαβρόφ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές κατηγορίες πως η Ρωσία θέλει συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, είναι παράλογες.


Ειδήσεις σήμερα:

Κιβωτός του Κόσμου: «Ξηλώθηκε» ο στενός κύκλος του πατέρα Αντώνιου - Τι ψάχνουν στους λογαριασμούς


Βοστόνη: Αποδοκίμασαν τον Γουίλιαμ για τα ρατσιστικά σχόλια της νονάς του - Δείτε βίντεο

Βίντεο: Διαγωνιζόμενη έπαθε ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια των καλλιστείων στο Μεξικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης