Κίνα: Πρωτοφανής κοινωνική έκρηξη - Κλειδώνουν στα σπίτια τους κατοίκους, συνθήματα κατά του καθεστώτος Σι

Κίνα: Πρωτοφανής κοινωνική έκρηξη - Κλειδώνουν στα σπίτια τους κατοίκους, συνθήματα κατά του καθεστώτος Σι

Διαμαρτυρίες και στην Ουχάν, απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία - Οργή για την πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων»

china-coronavirus
Κίνα ώρα μηδέν. Η οργή ξεχειλίζει, η πίεση από τον πολυετή εγκλεισμό αποτυπώνεται στους δρόμους, η ανάγκη για επαναφορά της κανονικότητας φέρνει τελικά τη βία. Για ακόμη ένα 24ωρο, οι δρόμοι μεγάλων πόλεων της Κίνας έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τον κόσμο σε απόγνωση - έχοντας κουραστεί από το καθεστώς του lockdown - να ζητά ελευθερία και πτώση του Σι Τζιπίνγκ.


Η αυστηρότητα των μέτρων στην Κίνα, όπου οι μολύνσεις έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ με τους θανάτους όμως να είναι λίγοι, έχει ξεφύγει. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν φτάσει στο σημείο να σφραγίζουν πόρτες συγκροτημάτων για να μην βγαίνει ο κόσμος. Οι κάτοικοι «πνιγμένοι» από τη στέρηση της ελευθερίας τους πηδούν μέχρι και από τα παράθυρα και ορισμένοι έχουν βρει τραγικό τέλος. 


Κλείσιμο
Οι πληροφορίες, ωστόσο, είναι συγκεχυμένες δεδομένου ότι το κινεζικό καθεστώς επιλέγει την απόκρυψη. 

Το κύμα διαμαρτυρίας φούντωσε όταν πριν από λίγες ημέρες πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, η αγανάκτιση κυρίευσε τους κατοίκους οι οποίοι φώναζαν κατηγορώντας τις Αρχές πως εάν δεν υπήρχαν αυτά τα τόσα αυστηρά μέτρα, ο κόσμος θα είχε προλάβει να βγει από τα διαμερίσματα και να σωθεί.


Ενδεικτικά της πρωτοφανούς κοινωνικής έκρηξης που επικρατεί στην Κίνα τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κατακραυγή στην κομμουνιστική χώρα, ενώ δεν παραλείπουν να εστιάσουν στο σοβαρό κύμα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου.

Το ρεύμα των διαδηλώσεων μεταφέρθηκε τόσο στην οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη, όπου οργανώθηκαν εκατοντάδες πορείες, όσο και στο Πεκίνο με φοιτητές να συμμετέχουν στις εξεγέρσεις.


Τις τελευταίες ώρες, η «φωτιά» των διαδηλώσεων έχει μεταφερθεί στην πόλη από όπου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, την Ουχάν.

Οργισμένοι κάτοικοι βάλουν κατά των Αρχών, αρνούνται πια να ακολουθήσουν τα μέτρα και σπάνε τα οδοφράγματα για να δείξουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων.


Οι κάτοικοι που αποφάσισαν να εξεγερθούν στην Ουχάν ανέρχονται σε εκατοντάδες.


Συμβολικής σημασίας θεωρείται και η ένταση των διαδηλώσεων στη Σανγκάη όπου τη νύχτα του Σαββάτου πλήθος κόσμου φώναζε «Σι παραιτήσου», «Κομμουνιστικό Κόμμα φύγε».

Άλλοι κάτοικοι κρατούσαν λευκά πανό, θέλοντας να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη λογοκρισία, ενώ πολλοί κυκλοφορούσαν με κεριά και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ουρούμτσι.


Τέτοιοι είδους διαμαρτυρίες είναι πρωτοφανείς για τα κινεζικά δεδομένα, εάν σκεφτεί κανείς ότι σε μια χώρα όπου εφαρμόζεται η βίαιη καταστολή, ο κόσμος διστάζει να εξεγερθεί.

Όπως γράφουν διεθνείς αναλυτές, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να υποτιμά την επίδραση που έχει η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στον κόσμο, καθώς δεν υπολογίζει τις συνέπειες της κόπωσης από τα μέτρα.

Οι διαδηλώσεις, όπως παρατηρείται, γίνονται σε κομβικής σημασίας πόλεις. Στην οικονομική πρωτεύουσα, στο μέρος από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της covid-19, ενώ κινητοποιήσεις γίνονται και μέσα από τα πανεπιστήμια...

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η 21χρονη που παρέσυρε ο 26χρονος Αλβανός στη Θεσσαλονίκη

«Παιδί υπέστη εγκαύματα και δεν έκαναν τίποτα» - Νέα καταγγελία για την δομή των ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη

Νέα εμφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν με την κόρη του μπροστά από διηπειρωτικό πύραυλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης