Έρευνα: Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μας κάνει πιο ευφυείς

Έρευνα: Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μας κάνει πιο ευφυείς

Η ανάπτυξη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη

Healthy_Food_-Brain
Η υγιεινή διατροφή ωφελεί τον εγκέφαλο με περισσότερους τρόπους από ό,τι νομίζαμε. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick, υπάρχει μια «στενή» σχέση μεταξύ των διατροφικών επιλογών ενός ατόμου και της υγείας του εγκεφάλου του. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η τελευταία έρευνα διαπίστωσε ότι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην ανώτερη υγεία του εγκεφάλου, τη γνωστική λειτουργία αλλά και την ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές επιλογές σε μια μεγάλη ομάδα 181.990 συμμετεχόντων από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων και πραγματοποίησαν επίσης πολυάριθμες φυσικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής λειτουργίας, των μεταβολικών βιοδεικτών του αίματος, της απεικόνισης του εγκεφάλου και της γενετικής. Η διαδικασία αυτή οδήγησε σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της συνολικής ευημερίας.

Η ομάδα συνέλεξε τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε συμμετέχοντα χρησιμοποιώντας μια διαδικτυακή έρευνα, τις οποίες οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν σε 10 ομάδες (αλκοόλ, φρούτα, κρέατα κ.λπ.).

Η ισορροπημένη διατροφή προάγει την καλύτερη ψυχική υγεία, τη γνωστική λειτουργία, ακόμη και μεγαλύτερα επίπεδα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο (η οποία συνδέεται με την ευφυΐα).

Κλείσιμο
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για σταδιακές διατροφικές τροποποιήσεις, ειδικά για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει σε ιδιαίτερα εύγευστα αλλά διατροφικά ελλιπή τρόφιμα - με απλά λόγια, τους ανθρώπους που αγαπούν το νόστιμο πρόχειρο φαγητό περισσότερο από τις πιο υγιεινές επιλογές. Χρησιμοποιώντας μια αργή μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και λιπαρών με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει πως τα άτομα αυτά θα συμφιλιωθούν με την ιδέα της πιο υγιεινής διατροφής.

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και υγείας του εγκεφάλου, σημειώνουν οι ερευνητές, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο ένας συνδυασμός γενετικών προδιαθέσεων και επιλογών τρόπου ζωής διαμορφώνουν την καλή υγεία.

Ο καθηγητής Jianfeng Feng από το Πανεπιστήμιο του Warwick τονίζει τη σημασία της καθιέρωσης υγιεινών διατροφικών προτιμήσεων όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Η ανάπτυξη μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη. Για να προωθηθεί η ανάπτυξη μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία θα πρέπει να προσφέρουν θρεπτικά γεύματα και να καλλιεργούν ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία», αναφέρει ο Feng.

«Αυτή η έρευνα καταδεικνύει περαιτέρω ότι η κακή διατροφή επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τη σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική και εγκεφαλική μας υγεία. Η μελέτη αυτή υποστηρίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση για τη βελτιστοποίηση της υγείας των παιδιών μας, προστατεύοντας τις μελλοντικές γενιές», καταλήγει ο Dr. Richard Pemberton, γιατρός στην Hexagon Health, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο τροχαίο με έναν νεκρό στη Λέσβο

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων - Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα


Ο Μπάιντεν περιπαίζει τον Τραμπ στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών - «Έχω αντίπαλο ένα 6χρονο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης