Χόρχε Μέσι, ο πατέρας του Λιονέλ που καθορίζει εδώ και τρεις δεκαετίες την καριέρα του γιου του

Χόρχε Μέσι, ο πατέρας του Λιονέλ που καθορίζει εδώ και τρεις δεκαετίες την καριέρα του γιου του

Στο πλευρό του γιου του από τις πρώτες προσπάθειες του ταλαντούχου πιτσιρικά στην Ισπανία ως τη μυθική προσφορά στο Μαϊάμι

jorge-lionel-messi-m
Ο Λιονέλ Μέσι αποχωρεί από την Παρί Σεν Ζερμέν κι όλη η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα ασχολείται με τον επόμενο σταθμό της μυθικής καριέρας του Αργεντινού σούπερ-σταρ που φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των καλύτερων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Ο άνθρωπος ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τις διαπραγματεύσεις του νέου συμβολαίου του Λιονέλ ωστόσο δεν είναι άλλος από τον πατέρα και μάνατζερ του, Χόρχε Μέσι. Αυτός σύμφωνα με δημοσιεύματα αθλητικών εφημερίδων έγινε δέκτης της ασύλληπτης προσφοράς της Αλ Χιλάλ από τη Σαουδική Αραβία η οποία πρότεινε συμβόλαιο 2 ετών στον Λιονέλ Μέσι ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο που θα έχει δοθεί σε ποδοσφαιριστή παγκοσμίως, αφού είναι υπερδιπλάσιο των απολαβών του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ.

Ο Χόρχε Μέσι για άλλη μια φορά στη ζωή γίνεται το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για το ποδοσφαιρικό μέλλον του γιου του Λιονέλ. Μετά την Αλ Χιλάλ κι η Ίντερ Μαϊάμι κατέθεσε πρόταση στον Χόρχε για 4ετές συμβόλαιο στον Λιονέλ με ετήσιες απολαβές ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο το ραντεβού του Χόρχε με τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα ήταν αυτό που έστρεψε όλα τα φλας των δημοσιογράφων πάνω στον πατέρα του Αργεντινού σούπερ σταρ αφού η Μπαρτσελόνα επιδίωξε την επιστροφή του με μία πρόταση η οποία φέρεται να ισχύει για μία σεζόν με μισθό που θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ. 

Ο Χόρχε δήλωσε μετά το πολυσυζητημένο ραντεβού με τον Λαπόρτα πως: «ο Λέο θέλει να γυρίσει στην Μπαρτσελόνα και σε εμένα θα άρεσε πολύ αυτό. Πιστεύουμε ότι μπορεί να επιστρέψει. Ακόμα δεν ξέρω τίποτα. Σίγουρα θέλει να γυρίσει. Θα πρέπει όμως να μιλήσουμε για εκατομμύρια ζητήματα ώστε να επιτευχθεί η επιστροφή».

mesi_009


Κλείσιμο
Ο Χόρχε Μέσι γεννήθηκε στις 1 Ιουλίου 1958 στο Ροζάριο της Αργεντινής. Eίναι ο πατέρας του Λιονέλ, του τρίτου από τα τέσσερα παιδιά του οικογενειακού του ζεύγους. Από μικρή ηλικία, ο Χόρχε αναγνώρισε το ταλέντο του γιου του στο ποδόσφαιρο και αποφάσισε να τον υποστηρίξει πλήρως στην ποδοσφαιρική του πορεία.

Από τα πρώτα παιδικά χρόνια του Λιονέλ, ο Χόρχε τον ενέπνευσε και τον καθοδήγησε στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ο Χόρχε ήταν ο πρώτος προπονητής του Λιονέλ και του μετέδωσε την αγάπη και το πάθος για το παιχνίδι. Σε νεαρή ηλικία, ο Λιονέλ έδειξε απίστευτο ταλέντο και δεξιότητες στο γήπεδο, προκαλώντας εντύπωση σε όσους τον παρακολουθούσαν. Ο Χόρχε Μέσι εργαζόταν ως διευθυντής σ’ένα εργοστάσιο χαλυβουργίας και η μητέρα του Σέλια Κουτσιτίνι αντίστοιχα εργαζόταν σε εργοστάσιο που κατασκεύαζε μαγνήτες.

Ο πατέρας του Μέσι στήριξε οικονομικά τον γιο του, αφήνοντάς τον να αναδείξει το πηγαίο και σπουδαίο ταλέντο του, ενώ οι εκπληκτικές εμφανίσεις του νεαρού Λιονέλ προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Χόρχε Μέσι ήταν η απόφασή του να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, όταν ο Λιονέλ ήταν μόλις 13 ετών.

Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την ποδοσφαιρική καριέρα του Λιονέλ, καθώς επέτρεψε στον νεαρό ταλαντούχο ποδοσφαιριστή να ενταχθεί στη νεότερη ακαδημία των Καταλανών, μια από τις πιο διάσημες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο. Ο Χόρχε παρακολουθούσε με καμάρι τον γιο του να κάνει πράγματα και θαύματα με την ομάδα Κ-14 της Μπαρτσελόνα. Με 21 γκολ σε 14 παιχνίδια για την ομάδα του, γρήγορα ξεχώρισε και άρχισε να παίρνει μέρος στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες της Μπαρτσελόνα.

Από τα 13 του χρόνια κι ενώ αγωνιζόταν με τη φανέλα της Νιούελς Ολντ Μπόις ο Λιονέλ χρειαζόταν ειδική ορμονική θεραπεία λόγω ενός θέματος υγείας το οποίο επηρέαζε την ανάπτυξή του. Ο πατέρας του παρότι δεν ήταν φτωχός έπρεπε να βρει τρόπο ώστε να πληρώνεται κάθε μήνα η ειδική αυτή θεραπεία για αυτό και θέλησε να κλείσει η μεταγραφή του γιου του στην Μπαρτσελόνα.

Παρόλα αυτά οι πρώτοι μήνες της οικογένειας του Μέσι στην Μπάρτσα μόνο εύκολοι δεν ήταν. Πολλές ήταν οι φωνές εντός της καταλανικής ομάδας που αντιδρούσε στο γεγονός ότι η ομάδα πλήρωνε περί τα 120.000 τον χρόνο για έναν πιτσιρικά που είχε μεν σπουδαίο ταλέντο αλλά και μεγάλες απαιτήσεις. Πίσω από αυτές κρυβόταν σχεδόν πάντα ο Χόρχε ο οποίος αντέδρασε έντονα στην προοπτική να μείνει ο γιος του στη Μασία τη φημισμένη ακαδημία των «μπλαουγκράνα» η οποία είχε δημιουργηθεί στη θέση μιας πετρόχτιστης φάρμας πλάι στο θρυλικό γήπεδο της ομάδας, που δεν ήταν άλλο από το ιστορικό «Καμπ Νόου». Αντίθετα ήθελε ο γιος του να μένει μαζί με την οικογένειά του.

Το θέμα δεν άργησε να πάρει μεγάλη έκταση, αφού δεν είχε συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα κι έφτασε μέχρι τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Τζουάν Γκασπάρ ο οποίος δήλωσε πως: «Είπε πως χρειαζόταν να μένει με την οικογένειά του. Δεν ήταν το ίδιο εύκολο να μείνει στη Μασία ένα 13χρονο παιδί που είχε μεγαλώσει στην Αργεντινή με ένα παιδί που έμενε μόλις 100 χιλιόμετρα από την Βαρκελώνη. Ήταν λογικό να χρειάζεται την οικογένειά του».

Ο Χόρχε τα κατάφερε με την Μπαρτσελόνα να πληρώνει το διαμέρισμα που διέμενε όλη η οικογένεια Μέσι.

messi_008


Ο δαιμόνιος Χόρχε ανέθεσε στον Ρούμπεν Οράσιο Γκαγκιόλι την αρμοδιότητα των συζητήσεων για το συμβόλαιο του Λιονέλ κι ο τελευταίος συναντήθηκε με τον τεχνικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα Κάρλες Ρεσάκ στο «Pompeya Tennis Club» για τις τελικές υπογραφές. Όταν οι δύο άντρες συμφώνησαν ο Ρεσάκ ζήτησε από τον σερβιτόρο να φέρει χαρτί και στυλό. Χαρτί δεν υπήρχε κι έτσι τη δουλειά την έκανε μια χαρτοπετσέτα.

«Στην Βαρκελώνη στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 παρόντος του Μινγκέλα και του Οράσιο, ο Κάρλες Ρέσακ, τεχνικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, δεσμεύεται να υπογράψει τον Λιονέλ Μέσι, παρά κάποιες απόψεις που στηρίζουν το αντίθετο, αρκεί να τηρηθούν όσα είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί» γράφτηκε πάνω στη χαρτοπετσέτα. Ο παίκτης θα έπαιρνε 581.000 δολάρια το χρόνο αν κατάφερνε να βρεθεί στην πρώτη ομάδα των Καταλανών.

Κάποιοι τραυματισμοί έθεσαν υπό αμφιβολία το μέλλον του Μέσι στη Μπάρτσα και τότε ο Χόρχε έκανε κίνηση ματ. Ο πατέρας του ποδοσφαιριστή ήρθε σε επαφή με τον Χόρχε Βαλντάνο για να δει αν μπορεί ο γιος του να πάρει μεταγραφή στη μισητή αντίπαλη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης. Στέλεχος της Μπαρτσελόνα αντέδρασε με πηγές αθλητικών εφημερίδων κι ωρυόταν για τον Αργεντίνο λέγοντας: «ποιος νομίζει ότι είναι, ο Μαραντόνα;». Τελικά ο Χόρχε τα κατάφερε για άλλη μια φορά αφού ο Λιονέλ έμεινε στην ομάδα κι εκείνος θα λάμβανε πλέον 3.900 ευρώ το μήνα για τη δουλειά του ως εκπρόσωπος του γιου του.

Ο Χόρχε δέθηκε πολύ με τον Λέο εκείνα τα χρόνια αφού περνούσαν αρκετό χρόνο μαζί, ενώ παράλληλα άρχισε να διεκδικεί όλο και περισσότερα για τον γιο του. Μέσα σε τρία χρόνια από το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα ο Αργεντινός μπαλαδόρος έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης, πάνω κι από τον Ροναλντίνιο κι αυτό ήταν και κατόρθωμα του Χόρχε ο οποίος κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο. Μάλιστα δεν ήταν λίγες φορές που ο πατέρας του Λιονέλ είχε κάνει έξαλλο τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα με τις απαιτήσεις του. Ο Χόρχε φρόντιζε κάθε έξι μήνες να βελτιώνονται οι όροι του συμβολαίου του Μέσι, δίνοντας έρεισμα μάλιστα σε σημαντικά στελέχη του κλαμπ όπως ο αντιπρόεδρος Χαβιέ Φάους να αντιδρούν δημόσια –τον Δεκέμβριο του 2013- απέναντι στις υπέρογκες για πολλούς απαιτήσεις πατέρα και γιου.

Η πληρωμένη απάντηση του Λίονελ Μέσι δεν άργησε να έρθει σε μια από τις πολύ σπάνιες συνεντεύξεις του στο στο καταλανικό ράδιο RAC1 με τον Αργεντίνο να δηλώνει ότι: «Ο κύριος Φάους δεν ξέρει τίποτα από ποδόσφαιρο και θέλει τη διοικεί τη Μπάρτσα σαν να είναι επιχείρηση ενώ δεν είναι έτσι». Άπαντες ωστόσο έσπευσαν να αποδώσουν τα συγκεκριμένα λόγια στον πατέρα του Λιονέλ.

Την ίδια χρονιά ωστόσο ξεκίνησαν τα μπλεξίματα για τον Χόρχε αφού ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος της Βαρκελώνης είχε αποκαλύψει πως ο γιος του είχε αποκρύψει από το κράτος περισσότερα από 4.100.000 ευρώ, στις φορολογικές δηλώσεις του 2007, του 2008 και του 2009. Μαζί με τον διάσημο ποδοσφαιριστή διώχθηκε κι ο πατέρας του ως ατζέντης του. Τότε ο αθλητικός τύπος είχε χρίσει υπαίτιο τον Χόρχε για όσα συνέβησαν αφού ο ατζέντης είχε χρησιμοποιήσει αθέμιτες μεθόδους (εταιρίες φαντάσματα στο Μπελίσε και την Ουρουγουάη), ώστε να μην φορολογηθούν όλα τα έσοδα του διάσημου ποδοσφαιριστή.

Τον Μάιο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε το αίτημα της πλευράς Μέσι να καταπέσει η ποινή που 'χε επιβληθεί το 2016 -για 21 μήνες φυλάκιση, που έγιναν 15 επειδή πλήρωσε μέρος των φόρων που είχε αποφύγει να καταβάλει. Ο Λέο πλήρωσε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ κι ο Χόρχε αντίστοιχο ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τότε άρχισαν να εμφανίζονται φωνές που κατηγορούσαν την οικογένεια του Μέσι. «Δεν θεωρώ ότι είναι οι πιο έξυπνοι άνθρωποι στον κόσμο» ανέφερε πηγή κοντά στην Μπαρτσελόνα, σε μεγάλο θέμα που δημοσιεύθηκε στο Athletic. Αρκετοί πρώην συνεργάτες τους έμειναν άκρως δυσαρεστημένοι από το πως τους έχει φερθεί η οικογένεια.

Kάπως έτσι από το 2014 και μετά και τα προβλήματα με την φοροδιαφυγή ο Μέσι είναι σαφώς πιο ανεξάρτητος και ώριμος. Ήταν πια λιγότερο εξαρτημένος από τον πατέρα του.

«Είμαι αθώος. Το μόνο που έκανα ήταν να παίζω ποδόσφαιρο. Εμπιστεύτηκα τον πατέρα μου» αρκέστηκε να πει ο Αργεντίνος σούπερ σταρ. Κάπως έτσι αυξήθηκαν κι οι φωνές που έλεγαν ότι ο Χόρχε δεν είναι επιχειρηματίας και δεν ήξερε από μάνατζμεντ κι αυτό επηρέασε αρνητικά υποθέσεις του γιου του όλα αυτά τα χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2019 ήρθε κι άλλο ένα χτύπημα για τον Χόρχε αφού εκείνος κι ο γιος του κατηγορήθηκαν για ξέπλυμα χρημάτων μέσω του Leo Messi Foundation το οποίο ιδρύθηκε με μόνο σκοπό τη φιλανθρωπική δράση. Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας από τις 364 επιταγές που είχαν υπογραφεί μεταξύ του 2012 και του 2018, μεταξύ του παίκτη και του ιδρύματος, μόνο το 6% πήγε σε φιλανθρωπίες. Κάπως έτσι ακολούθησε μια έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία κατέληξε στο ότι ο Χόρχε Μέσι διαχειριζόταν τα πάντα.

Ενόψει της επικείμενης μεταγραφής του Λέο Μέσι όλα δείχνουν ότι ο πατέρας του ποδοσφαιριστή θα είναι εκείνος που θα έχει τον τελικό λόγο σε ένα ακόμη ντιλ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.



Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης