Φατούς, μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα
Φατούς, μια δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα
Μια ιδιαιτέρως νόστιμη κι αρωματική σαλάτα ανατολίτικης προέλευσης που μοιάζει πολύ με τη δική μας χωριάτικη
-χωρίς τη φέτα και με πολύ ψιλοκομμένα όλα τα υλικά της- μόνο που εκτός από αγγουροντομάτα, πιπεριά και κρεμμύδι περιέχει μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό, λεμόνι και κομματάκια ψημένης ή τηγανισμένης αραβικής πίτας. Το άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που περιέχει είναι το σουμάκ ή σουμάκι ελληνιστί, ένα κοκκινωπό μπαχαρικό με υπόξινη και όχι πικάντικη γεύση.
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα:
3 ντομάτες μεγάλες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
1 αγγούρι με τη φλούδα, πλυμένο καλά
χυμό από 1 λεμόνι
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι μεγάλο, καθαρισμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σουμάκι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 αραβική πίτα μεγάλη
λίγο λάδι για το τηγάνισμα της πίτας
αλάτι
Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Κόβετε το αγγούρι με το φλούδι του κατά μήκος στα τέσσερα και κατόπιν σε μικρά κομματάκια. Αφαιρείτε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις πιπεριές, τις κόβετε σε ψιλά κυβάκια και τις ρίχνετε μέσα στη σαλατιέρα.
Κάνετε το ίδιο με το κρεμμύδι. Ρίχνετε το μαϊντανό, το δυόσμο, αλατίζετε τη σαλάτα σας και την ανακατεύετε. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
Κόβετε την πίτα σε κομμάτια και τα τηγανίζετε στο λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα σπάτε με το χέρι και τα βάζετε πάνω στη σαλάτα.
Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα:
3 ντομάτες μεγάλες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
1 αγγούρι με τη φλούδα, πλυμένο καλά
χυμό από 1 λεμόνι
1 πράσινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι μεγάλο, καθαρισμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σουμάκι
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 αραβική πίτα μεγάλη
λίγο λάδι για το τηγάνισμα της πίτας
αλάτι
Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Κόβετε το αγγούρι με το φλούδι του κατά μήκος στα τέσσερα και κατόπιν σε μικρά κομματάκια. Αφαιρείτε τα κοτσάνια και τους σπόρους από τις πιπεριές, τις κόβετε σε ψιλά κυβάκια και τις ρίχνετε μέσα στη σαλατιέρα.
Κάνετε το ίδιο με το κρεμμύδι. Ρίχνετε το μαϊντανό, το δυόσμο, αλατίζετε τη σαλάτα σας και την ανακατεύετε. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και το χυμό του λεμονιού.
Κόβετε την πίτα σε κομμάτια και τα τηγανίζετε στο λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα σπάτε με το χέρι και τα βάζετε πάνω στη σαλάτα.
Πασπαλίζετε με το σουμάκι και σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα