Κυπριακή ΑΟΖ- Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: Στις 7 Οκτωβρίου κατεβάζει τρυπάνι το Γιαβούζ

Κυπριακή ΑΟΖ- Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: Στις 7 Οκτωβρίου κατεβάζει τρυπάνι το Γιαβούζ

«Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι» είπε ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ της Άγκυρας – «Αντίθετη σε κάθε έννοια νομιμότητας η νέα γεώτρηση» λέει το υπουργείο Εξωτερικών - Συνοδεία φρεγατών, υποβρυχίων, κορβετών και drones τα πλωτά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής» στην ανατολική Μεσόγειο

yavuz-arthro-041019
Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρησή του το Γιαβούζ, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές, υποστηρίζοντας ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές αναφέρει στον λογαριασμό του στο twitter ότι «το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019». “Η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στον OΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012», υποστηρίζει.

Ο Τσατάι Ερτσιγιές αναφέρει ακόμη ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι, παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών της 19ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Συνοδεία φρεγατών, υποβρυχίων, κορβετών και drones τα πλωτά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής»

Οι φρεγάτες Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, ντρόουνς και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν το Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Στον λογαριασμό του στο Twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι «φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (ντρόουνς) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».

Κλείσιμο

Το Γιαβούζ χαιρέτησε το Φατίχ σύμφωνα με Ντονμέζ

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ χαιρέτησε το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μέσω του λογαριασμού του στο twitter δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετική φωτογραφία με τα δύο πλοία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Το Φατίχ αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 διεξάγοντας νέα γεώτρηση η οποία έχει αποκαλεστεί Μόρφου 1.


ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για την πρόθεσή της «να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)», η οποία «έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», καλώντας τη γειτονική χώρα «για μία ακόμη φορά, να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει (την Τουρκία) από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019». Όπως επίσης, και το ότι «η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας».

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ, αφού επισημαίνεται η «απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας» που έχει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζει ότι τέτοιες ενέργειες «υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας για το θέμα», ενώ εκφράζει «την απόλυτη αλληλεγγύη» της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης