Ευρωπαϊκές πηγές: Σωστή η απόφαση Μητσοτάκη για την αποπομπή Όρμπαν από το ΕΛΚ

Ευρωπαϊκές πηγές: Σωστή η απόφαση Μητσοτάκη για την αποπομπή Όρμπαν από το ΕΛΚ

«Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι αυτή η καμπάνια εναντίον του Γιούνκερ θα σταματήσει», δήλωσαν οι ευρωπαικές πηγές στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

4731608
Εικοσιεπτά μόλις ημέρες πριν από το Brexit, η ΕΕ ευελπιστεί να υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία που θα αποτρέψει έστω και στο παρά πέντε την ασύντακτη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλέιου από την Ένωση. Σύμφωνα με τις ευρωπαικές πηγές «υπάρχει η πιθανότητα να συνεχίσουμε το διάλογο με τη Μεγάλη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα ως μια τελευταία ευκαιρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ξανανοίξει τη διαπραγμάτευση αλλά να παρέχει περισσότερες εξηγήσεις στο Λονδίνο σχετικά με το λεγόμενο “backstop” (το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων και του εναλλακτικού μηχανισμού ασφαλείας)».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ενδεχόμενα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναφορικά με την διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι τα εξής δύο: Να “πάνε όλα καλά” και η Βουλή των Κοινοτήτων να υπερψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης την Τρίτη 12 Μαρτίου, είτε να “μην υπάρξει συμφωνία”. Στο δεύτερο απευκταίο για όλες τις πλευρές σενάριο, οι 27 μπορούν να εξετάσουν μια σύντομη επέκταση του άρθρου 50 μέχρι πριν τις Ευρωεκλογές της 23 Μαΐου, αλλιώς όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ευρωπαϊκές πηγές “ετοιμάστε να δέσετε τις ζώνες σας“

Σε περίπτωση που οι 27 αποφασίσουν μια γενναιόδωρη επέκταση της διαδικασίας εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας μετά τις 23 Μαΐου, ημέρα των Ευρωεκλογών στον “αγγλο –σαξωνικές χώρες της ΕΕ”, τότε οι Συνθήκες της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το Λονδίνο και η χώρα θα πρέπει να εκλέξει Ευρωβουλευτές και να προτείνει Επίτροπο για την επόμενη Κομισιόν. Σε άλλη περίπτωση το επόμενο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομο από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Η αποπομπή Όρμπαν από το ΕΛΚ

Αναφορικά με την επίθεση που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες κατά της Ευρωπαϊκής επιτροπής και εναντίον προσωπικά του Προέδρου Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, οι ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν σωστή αλλά αργοπορημένη την απόφαση του Κυριακού Μητσοτάκη να ζητήσει από το Φόρουμ των Δελφών την αποπομπή του κόμματος "Fidesz" του Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. “Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι αυτή η καμπάνια εναντίον του Γιούνκερ θα σταματήσει”, δήλωσαν οι ίδιες ευρωπαικές πηγές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης