Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών - Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών - Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Δεν θα έπρεπε να είχε υπογραφεί ποτέ, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - «Προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας» - «Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν, επείγεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας... Γιατί άραγε;» διερωτήθηκε - «Η κυβέρνηση Καραμανλή τους έκλεισε την πόρτα στη μούρη» 

mitsotakis_vima_1
«Οι τελευταίοι δύο ομιλητές ήταν ο κ. Κοτζιάς, βασικός διαπραγματευτής της Συμφωνίας. Την υπερασπίστηκε με πάθος, αλλά δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί παραιτήθηκε και δεν κατέθεσε την επιστολή παραίτησης. Μετά η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Αφού υπερασπίστηκε με πάθος τη Συμφωνία, δεν μας εξήγησε γιατί δύο βουλευτές που παρείχαν ψήφο εμπιστοσύνης, δεν διεγράφησαν. Όλα αυτά αναδεικνύουν τα παράξενα παιχνίδια για να παραμείνει ο Τσίπρας στην κυβέρνηση» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής.


«Όταν είχε την ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος δεν το έκανε, γιατί πάνω απ' όλα είναι η καρέκλα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει: «Ειλικρινά, θα προτιμούσα να μην είχε γίνει αυτή η συνεδρίαση, ούτε και να μιλώ, τώρα, για το σημερινό θέμα. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή. Και μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας. Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών. Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών. Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ.Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά -οι οποίοι αλληλομηνύονται, χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο» σημείωσε.

«Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προσωπεία πέφτουν και ότι τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτογελοιοποίηση. Με θλίβει το γεγονός ότι γελοιοποιείται η δημόσια ζωή και υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ομολογήσει, πολλές φορές δια κορυφαίων στελεχών, χειρίζεται το Σκοπιανό ως καταλύτη αναδιάταξης του σκηνικού για τα δικά του σχέδια. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν, επείγεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας. Γιατί άραγε;» τόνισε.«Γιατί δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων;»

«Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα, χωρίς να έχει στη διάθεσή της το κατ' εξοχήν υλικό προς συζήτηση: Το πλήρες κείμενο, δηλαδή, του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων. Γιατί δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Μα, απλούστατα, διότι δεν υφίσταται ακόμα, γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. (άρθρο 1 παράγραφος 4 στοιχεία ε και ζ). Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν από τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε». Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα» τόνισε.

Και συνέχισε: «Λέω απλώς ότι η μεθόδευσή σας να συζητάμε ουσιαστικά εν κενώ προσβάλλει τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική Δημοκρατία. Πρόκειται για μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή. Και για μία πρωτοφανή διαδικασία, που οι βουλευτές πρέπει να αποδεχθούν όπως-όπως. Η Ελλάδα ήταν πάντα, ως προς την κοινοβουλευτική παράδοση τουλάχιστον, μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Κατορθώσατε να την κάνετε μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Αρκούμαι στο να αναφέρω εδώ την πολυδιαφημισμένη ρηματική διακοίνωση. Ο ίδιος ο τίτλος της φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Και το κείμενό της επιμένει να αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό». Αναρωτιέμαι αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμά τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η Συμφωνία σας των Πρεσπών, λοιπόν, ξεκινά με την ίδια την παραβίαση των όρων της. Όλα αυτά εξηγούν γιατί επείγεστε. Επείγεστε, γιατί θέλετε να τελειώνετε μια ώρα αρχύτερα και γιατί ξέρετε ότι έχετε χτίσει μια πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία βασισμένη στη συναλλαγή. Και φοβάστε ότι οι συνεννοήσεις που έχετε κάνει δεν θα κρατήσουν. Και δεν θα κρατήσουν, διότι βοά το Πανελλήνιο για τους πολιτικά τελειωμένους και για τους ηθικά απαξιωμένους με τους οποίους θα πάτε στην ψηφοφορία και με τους οποίους θα κάνετε αύριο ανασχηματισμό».

«Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα» υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς. Παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών, που ήθελε όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Κύριε Τσίπρα, στα Σκόπια το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συνεδρίασε πέντε φορές για το θέμα. Εδώ στήνατε σκευωρίες στα υπόγεια του Μαξίμου για να διχάσετε την αντιπολίτευση».

«Άρον-άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο Τσίπρας με τη βοήθεια του Καμμένου»

Κλείσιμο
«Άρον-άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος, που τώρα φοράει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας. Αυτός που έλεγε προεκλογικά ότι κρατάει τον Τσίπρα και εγγυάται ότι δεν θα παραδοθεί η Μακεδονία. Ποιον κοροϊδεύετε; Οι πολίτες καταλαβαίνουν τα πάντα. Το προσυνεννοημένο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου δεν πείθει κανέναν. Και βέβαια, δεν μάθαμε ποτέ τι συνέβη σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο και τι έγραψε στην παραίτησή του ο κ. Κοτζιάς. Και, τώρα, πάλι με διαδικασίες εξπρές θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κυρωθεί μία Διεθνής Συμφωνία, η οποία έχει ισχύ από το Σύνταγμα υπέρτερη από κάθε νόμο. Προηγούμενο και μελλοντικό!» εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο για προδοσία, γιατί δεν αρμόζει στο ύφος και το ήθος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, παρά τα αίσχη που έχετε διαπράξει σε αυτή την αίθουσα. Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει όταν θα προσέλθει στην κάλπη. Η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα μέσα σε ένα ακόμη όργιο δημαγωγίας και παραπλάνησης» τόνισε.

«Δεν μπορούν, όμως» συνέχισε, «να κρύψουν επτά μεγάλες αλήθειες, που μετατρέπουν την Συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση. Αλήθεια πρώτη: Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Σταθερά, όμως, επί 140 χρόνια -από την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το 1878, και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους- είχε μία και μόνη επιδίωξη. Να μην επιτρέψει σε άλλο κράτος ή λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια αυτή. Και να αποτρέψει κάθε έγερση μειονοτικού ζητήματος μέσα στην ελληνική επικράτεια. Αυτή η πολιτική εδραιώθηκε επί Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος κατ' εξοχήν συνδύαζε τα εθνικά οράματα με τον ρεαλισμό των διεθνών και τοπικών συσχετισμών. Τώρα, όμως, αυτή η σταθερή εθνική επιλογή αλλάζει βίαια. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχτηκαν να είναι τα Σκόπια αυτά που, στο εξής, θα μονοπωλούν την ταυτότητα της ευρύτερης Μακεδονίας. Και αυτό γίνεται με όχημα την εθνικότητα και τη γλώσσα των γειτόνων, τις οποίες η κυβέρνηση δέχτηκε ως μακεδονικές».

«Αλήθεια δεύτερη» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την δήθεν ιστορία για προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα! Όχι μόνο γιατί εκείνη η Διάσκεψη του ΟΗΕ αφορούσε στον μεταγραμματισμό κυριλλικών στοιχείων στο λατινικό αλφάβητο για λόγους τυποποίησης κυρίως των επιγραφών. Ήταν, δηλαδή, απολύτως τεχνική, όπως έχει εξηγήσει και ο γλωσσολόγος καθηγητής Μπαμπινιώτης που μετείχε σε εκείνη τη Διάσκεψη. Αλλά γιατί είναι ψέμα και σε πολιτικό επίπεδο που αποδεικνύεται και από την άλλη πλευρά. Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων -τα δημοσίευσε η «Καθημερινή»- εμφανίζονται οι ίδιοι να ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε καμία «μακεδονική» γλώσσα. Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Ποτέ. Κάτι το οποίο το πιστοποιούν και διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ. Αυτό, λοιπόν, που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κύριε Τσίπρα! Οι Σκοπιανοί δεν είχαν αναγνωρίσει Μακεδονική γλώσσα και έρχεστε εσείς κ. Τσίπρα και λέτε «κάνετε λάθος, την έχουμε αναγνωρίσει». Ούτε το ΝΑΤΟ το είχε κάνει. Και αυτό το ψέμα το βάλατε και μέσα στο κείμενο μιας διεθνούς συμφωνίας, που θα δεσμεύει τη χώρα και μετά από εσάς».«Βγείτε και πείτε ότι θα ομιλείται μακεδονική γλώσσα»

«Βγείτε και πείτε, λοιπόν, ευθέως ότι στην ευρύτερη περιοχή θα ομιλείται μακεδονική γλώσσα και αυτό κατοχυρώνεται με τη δική σας υπογραφή. Να βγείτε να το πείτε να το ακούσουν οι Έλληνες Μακεδόνες στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί αυτό ορίζεται με την δική σας συμφωνία» κάλεσε τον πρωθυπουργό. 

«Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται -προσέξτε- τα εξής: H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Πιο καθαρός ορισμός έθνους σε διεθνή συνθήκη δεν έχει υπάρξει ξανά. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική», ώστε να συνδέεται, υποτίθεται, με το νέο τυπικό όνομα των Σκοπίων. Έτσι, άλλωστε, αποδεικνύεται και η ηθελημένη σύγχυση γύρω από τον όρο nationality που ισχυρίζονται ότι παραπέμπει σε ιθαγένεια και μόνο. Ολοι γνωρίζουμε καλά αγγλικά και εσείς κ. Τσίπρα γνωρίζετε ότι ιθαγένεια είναι το citizenship, δηλαδή «βορειομακεδονική». Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό. Αντιθέτως, η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες αυτούς ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους. Είναι, μάλιστα, αστείο να κομπάζει η κυβέρνηση Τσίπρα για τους εσωτερικούς ελιγμούς του κ. Ζάεφ. Για δήθεν ρηματική διακοίνωση προκειμένου να ικανοποιήσει τους αλβανικής καταγωγής συμπολίτες του, με στόχο να πάρει την ψήφο των κομμάτων τους στη Βουλή» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Στον ΟΗΕ υπάρχουν πέντε χώρες με γεωγραφικές ονομασίες. Η Νότιος Αφρική, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, το Ανατολικό Τιμόρ και η Ισημερινή Γουινέα. Σε όλες αυτές τις χώρες η ονομασία του κράτους συμπαρασύρει τους επιθετικούς προσδιορισμούς που τις αφορούν, καθώς και την ιθαγένεια και εθνότητα. Οι κάτοικοι δηλαδή της Νότιας Αφρικής λέγονται Νοτιοαφρικανοί. Του Νότιου Σουδάν, νοτιοσουδανέζοι. Ακόμη και εκεί που η επίσημη ονομασία είναι διαφορετική, επικρατεί ο γεωγραφικός προσδιορισμός. Όπως η περίπτωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στην Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική... Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπήσατε και εδώ. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία».

«Αλήθεια τέταρτη» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Και εξηγώ γιατί: Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα. Το άρθρο 1.8 το αναφέρει καθαρά: "Τα Μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1.3 για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes. Ήτοι εσωτερικά, σε όλες τις διμερείς σχέσεις και σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς Οργανισμούς και θεσμούς". Tι σημαίνει αυτό; Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό μας δεσμεύει νομικά. Για να το περιγράψω λίγο πιο παραστατικά. Αν αύριο, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, αναρτηθεί μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Εταιρεία μελέτης της Μακεδονικής Γλώσσας» και κάποιος Θεσσαλονικιός προσφύγει στο Δικαστήριο, με τη Συμφωνία που έχετε υπογράψει αποκλείεται ποτέ να δικαιωθεί. Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης. Και βέβαια, το πρόβλημα προκύπτει στο πολλαπλάσιο σε σχέση με τα εμπορικά σήματα. Εκατοντάδες εταιρείες που χρησιμοποιούν το επίθετο Μακεδονικός ή Μακεδονικό στο brand τους είναι τραγικά εκτιθέμενες σήμερα, αφού το ζήτημα των εμπορικών σημάτων παραπέμπεται στο μέλλον. Βρήκα ένα ενδιαφέρον άρθρο δύο καθηγητών. Έγραψαν οι καθηγητές του ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης και Ιωάννης Στεφανάδης σε άρθρο τους: "… Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τα μόνα Μακεδονικά Ροδάκινα που θα υπάρχουν θα είναι αυτά που θα παράγονται στην Βόρεια Μακεδονία. Αν ο όρος Μακεδονικά ροδάκινα χρησιμοποιείται από Βεροιώτες παραγωγούς και η χρήση του προκαλεί σύγχυση θα υποχρεωθούν να τον αλλάξουν". Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για εσάς… Εχετε ακόμα χρόνο να αλλάξετε άποψη».

«Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους». Η περιοχή έχει όνομα, κύριε Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες. Ούτε μια φορά η περήφανη συμφωνία σας δεν τους μνημονεύει. Τους περιφρονείτε επιδεικτικά. Οι ηγέτες της FYROM φρόντισαν να μην αποδεχθούν τίποτα το οποίο θα απέδιδε άμεσα τον όρο «μακεδονικός» και στην Ελλάδα. Γιατί διαπραγματεύθηκαν σοβαρά -για τα δικά τους συμφέροντα. Ενώ εσείς τι κάνατε, κύριε Τσίπρα; Αυτοί απέκρουσαν τον όρο «ελληνική Μακεδονία» και εσείς τους αφήσατε» σημείωσε.

«Κάψατε το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας»

«Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της. Στις Πρέσπες, όμως, οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτομάτως και την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας. Έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση. Και όμως, έγινε, τελικά, εθνικό μπούμερανγκ! Ήδη, το καλοκαίρι του 2018, από τις 22 Ιουνίου με επίσημη επιστολή προς το ΝΑΤΟ, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε όλοι παρέα, έδωσαν το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. Στα κρυφά, στα γρήγορα και ερήμην Βουλής και λαού για μία ακόμη φορά. Όπως και όλα τα προηγούμενα. Είστε υπόλογοι γι' αυτό κ. Τσίπρα. Υπάρχει και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Συμφωνίας, η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό» υπογράμμισε.

Για να επισημάνει: «Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία υπάρχει ήδη ειδική πρόβλεψη ότι αυτόματα συναινούμε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και μετά τι γίνεται; Θα συναινούμε -βάσει της Συμφωνίας- αυτόματα και στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου, επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε;».

«Θέλω από το βήμα αυτό να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη Συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα στην Ελλάδα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» ξεκαθάρισε.

«Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή. Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως, δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον: Αλήθεια, πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»; Τι θα αλλάξει στα βιβλία Ιστορίας των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν «αλυτρωτικές αναφορές»; Είχαμε, μήπως, και εμείς τέτοιες και τις αναγνωρίσατε, κύριε Τσίπρα; Και ποιος θα εμποδίσει αύριο ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών δίπλα στο δικό μας ίδρυμα, όταν η χρήση του όρου είναι ελεύθερη για μη κρατικούς φορείς; Η εξέλιξη αυτή είναι, λοιπόν, γεμάτη παγίδες. Ήδη, μάλιστα, ξυπνά εθνικισμούς ή ακραίες συμπεριφορές, που είχε ξεπεράσει η ίδια η ζωή και στις δύο χώρες. Έχει, όμως, και παράπλευρες συνέπειες, τις οποίες με επικίνδυνη επιπολαιότητα αγνοεί η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, αντανακλά στην παλιά διαμάχη μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας, καθώς η Βουλγαρία ουδέποτε έχει αναγνωρίσει Μακεδονικό έθνος και γλώσσα δεν αναγνωρίζει ξεχωριστό έθνος και θεωρεί την γλώσσα της FYROM βουλγαρική διάλεκτο. Η υπουργός Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μάλιστα, έκανε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς: Προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν οι θέσεις της δεν ικανοποιηθούν. Και εσείς δεχθήκατε να απεμπολήσετε αυτό το δικαίωμα για την Ελλάδα. Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα η Βουλγαρία είναι γείτονας και εταίρος μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Γιατί δεν αξιοποιήσατε τα σημεία όπου οι θέσεις μας συγκλίνουν; Τι εξωτερική πολιτική έχουμε; Και στο βωμό ποιων συμφερόντων δεν κάνουμε εμείς τα πάντα για το δικό μας εθνικό συμφέρον; Και τελικά, μπορείτε να μου εξηγήσετε η Ελλάδα τι ακριβώς κερδίζει από αυτή τη συμφωνία, εκτός από τα καλά λόγια που εισπράττει ο κ Τσίπρας επειδή έβαλε άρον άρον τους γείτονες στο ΝΑΤΟ;» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Υπάρχει ένα ακόμα κυβερνητικό εύρημα, πως τάχα η Συμφωνία των Πρεσπών εμποδίζει το «ισλαμικό τόξο», το ανατινάζουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί. Πρόθυμα αναγνωρίζουν ότι ο πληθυσμός τους περιλαμβάνει και Τούρκους. Το γράφει ξεκάθαρα το προοίμιο. Τούρκοι εκπαιδεύουν άλλωστε και τον στρατό τους. Ενώ στην Τουρκία έκανε και το πρώτο του ταξίδι, αμέσως μετά ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος, ο υπουργός των Εξωτερικών τους. Λέτε να ανατραπούν όλα αυτά επειδή σας έδωσε ο Ζάεφ την γραβάτα του; Πολύ αμφιβάλλω. Να γιατί σας λέμε ότι η εξωτερική σας πολιτική είναι ανιστόρητη, επιπόλαιη και γι’ αυτό επικίνδυνη» συμπλήρωσε.

«Αυτές, λοιπόν, είναι οι επτά οδυνηρές αλήθειες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Που, δυστυχώς, δεν είναι οι μόνες, καθώς πίσω από κάθε της πρόβλεψη καραδοκούν νέα προβλήματα» επισήμανε. «Όλες, όμως, πηγάζουν από την βασική επιλογή σας να αναγνωρίσετε στους γείτονες «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Είναι κάτι που κανείς Έλληνας πολιτικός δεν διανοήθηκε ποτέ. Γιατί στα δύο αυτά «πόδια» στηρίζεται ο κίνδυνος του αλυτρωτισμού. Και είναι προκλητικό να λέτε, κύριοι της συμπολίτευσης και κ. Τσίπρα και εύχομαι να μην το επαναλάβετε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί συνέχεια της εθνικής στρατηγικής».

«Κύριε Τσίπρα, είστε πρωθυπουργός. Θέλω να σας θυμίσω αυτά τα λόγια: «Το θέμα για την Ελλάδα ήταν πάντα η επεκτατική προπαγάνδα των Σκοπίων με αιχμή του δόρατος την ανύπαρκτη μειονότητα και με συμπλήρωμα τις λέξεις «Μακεδόνας» ή «Μακεδονία» για τον προσδιορισμό συγκεκριμένης διακριτής εθνότητας. Αυτό είναι το πρόβλημα!» αυτά έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης το 1993. Είχε ο Κ. Μητσοτακης μια ανησυχία, να προκύψει μια νέα μειονότητα με εθνικά χαρακτηριστικά. Παρότι ο ίδιος είχε δεχθεί στο μυαλό του τον όρο σύνθετη ονομασία, απέκρουε την εκχώρηση ταυτότητας και γλώσσας. Ηδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της μακεδονικής μειονότητας, να πανηγυρίζουν. Σήμερα το έκαναν» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Είπατε ναι, εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν όχι»

Και συνέχισε: «Είστε επίσης, τώρα, και υπουργός Εξωτερικών. Πάμε να δούμε τι έλεγε και το ΠΑΣΟΚ: «Δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ούτε «μακεδονικού» έθνους ούτε «μακεδονικής» γλώσσας. Δεν θέτουμε διεκδικήσεις από κανέναν, αλλά και δεν δεχόμαστε ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στα εδάφη μας». Να δούμε τι έλεγε το ΥΠΕΞ για συναντήσεις επι υπουργίας Κοτζιά: ότι δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσα και πινακίδες. Δική σας κυβέρνηση τα έλεγε αυτά. Σταματήστε, λοιπόν, το παραμύθι. Και ομολογήστε, επιτέλους, ότι μόνον εσείς κάνετε αυτά που όλοι οι πολιτικοί ηγέτες απέκρουαν στο παρελθόν. Είπατε ναι, εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πούνε όχι. Και μήπως επί των ημερών σας άλλαξε αυτή η πολιτική πριν υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών; Για να δούμε τι οδηγίες έδινε το υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα αυτό μόλις το 2016. Δηλαδή η δική σας κυβέρνηση».

«Διότι εδώ, πια, μιλάμε για πρόκληση: Η κυβέρνηση που αναγνωρίζει «μακεδονική» ταυτότητα, «μακεδονικό» λαό, «μακεδονική» ιθαγένεια και «μακεδονική» γλώσσα, τολμά να λέει ότι ακολουθεί την πολιτική εκείνων που ήταν κάθετα αντίθετη σ’ αυτή την πολιτική. Δηλαδή, κύριε Τσίπρα, ισχυρίζεστε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για «Μακεδόνες», όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ χωρίς εσείς να πείτε κουβέντα;  Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και «Βόρειας Μακεδονίας», με λαό όμως «μακεδονικό» και με γλώσσα «μακεδονική»;» υπογράμμισε. 

«Η κυβέρνηση Καραμανλή τους έκλεισε την πόρτα στη μούρη»

«Υπάρχει και πιο ενδιαφέρον έγγραφο, που δεν έχει κατατεθεί. Είναι αμερικανικό έγγραφο. Λέει: ήταν σχεδόν ααδύνατο η ελληνική κυβέρνηση του 2008 να δεχθεί ένα κείμενο που θα όριζε τους πολίτες αυτούς της της χώρας ως Μακεδόνες και την χωρα τους ως μακεδονική. Σε αυτά είπε όχι η κυβέρνηση Καραμανλή. Τους έκλεισε την πόρτα στην μούρη και εσείς τους ανοίξατε πόρτες και παράθυρα. Το ζήτημα γλώσσας και ταυτότητας δεν το διαπραγματευτήκατε» τόνισε.

«Αλλά γιατί να ψάχνουμε μόνο στην Ιστορία ή στα κείμενα; Κατά την ίδια την τελετή υπογραφής στις Πρέσπες, στις 17 Ιουνίου 2018, δεν ήταν ο κ. Ζάεφ που δημοσίως αναφέρθηκε σε δύο λαούς: σε «Έλληνες» και σε «Μακεδόνες»; Και δεν το ξεστόμισε αυτό μπροστά σας, κ. Τσίπρα, χωρίς εσείς να αντιδράσετε; Δεν τον σταματήσατε. Δεν τον διορθώσατε. Δεν αγανακτήσατε. Μόνο χασκογελούσατε, ως συνήθως. Ε, λοιπόν, αφού δεν μιλήσατε ούτε και τότε, τι ήρθατε να μας πείτε τώρα; Φοβάμαι, ωστόσο -είστε πολύ ήσυχοι σήμερα (απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ)- ότι μιλώ σε ώτα μη ακουόντων. Μιλώ σε βουλευτές πρόθυμους να υψώσουν το χέρι σκύβοντας το κεφάλι για να θυσιάσουν διακυβεύματα που τους υπερβαίνουν κατά πολύ. Θα μου πείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφε κείμενα να ονομαστούν οι γείτονες «Μακεδόνες» και να τελειώνουμε» σημείωσε.

«Μου είχε πέσει το τηλέφωνο από τα χέρια, όταν με πήρε ο Τσίπρας να με ρωτήσει για το "Μακεδονία του Ίλιντεν"»

«Χθες, η κυρία Χριστοδουλοπούλου όχι μόνο μας υπενθύμισε ότι υπέγραψε αυτή την επιστολή παρέα με τον κ. Γαβρόγλου και τον κ. Τσακαλώτο, να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία» σκέτο το 2008, αλλά και ότι είναι υπερήφανη. Να σας χαιρόμαστε όλοι σας την περηφάνια σας. Σαν δεν ντρέπεστε. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Την ώρα που εμείς δίναμε τη μεγάλη μάχη στο Βουκουρέστι, κ. Τσίπρα εσείς με είχατε πάρει τηλέφωνο, ήμουν εδώ στην Βουλή και μου είπατε «πώς σου φαίνεται Μακεδονία του Ίλιντεν» -και πήγε, τότε, να μου πέσει το τηλέφωνο από τα χέρια. Είστε ή τελείως ανιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός. Ή πολύ απλά είστε και τα δύο. Καταλάβετέ το επιτέλους. Όπως έχω ξαναπεί, τα Σκόπια θα μπορούσαν να λέγονται ακόμη και «Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής». Αλλά ούτε και με αυτό θα συμφωνούσα αν ο λαός τους ονομαζόταν «μακεδονικός», που ομιλεί «μακεδονική» γλώσσα. Γιατί, το ξαναλέω, εκεί βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Στην ταυτότητα και τη γλώσσα».

«Η Νέα Δημοκρατία μιλά πάντα με την γλώσσα της αλήθειας, πολύ περισσότερο για τα εθνικά θέματα. Και σήμερα, αν και θα μου ήταν εύκολο να το κάνω, επέλεξα να μην επικαλεστώ το συναίσθημα αλλά την λογική. Να μιλήσω με ντοκουμέντα και επιχειρήματα και όχι με φωνές και συνθήματα. Και προσωπικά οφείλω να είμαι ειλικρινής, αλλά και σαφής. Από το βήμα της Βουλής, λοιπόν, θυμίζω ότι η παράταξή μας έδωσε και δίνει πρώτη την μάχη. Καταγγείλαμε εξ αρχής τις μυστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις στέλνοντας σήμα κινδύνου για όσα έρχονται. Απαιτήσαμε την συνεργασία, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κομματικό του εργαλείο ακόμη και θέματα που συνδέονται με το εθνικό συμφέρον. Πρώτος εγώ είπα ανοιχτά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς. Να χαρακτηρίσει ακραίους φασίστες γραφικούς, εθνικιστές όλους. Μας λέτε ότι επειδή αρθρώνουμε αυτή την επιχειρηματολογία, πως ψαρεύουμε στα θολά νερά της ακροδεξιάς. Αφήστε τα αυτά. Εσέις κυβερνήσατε με την ακροδεξιά και διχάσατε την κοινωνία. Εμείς και τα άλλα κόμματα πετύχαμε να αποτρέψουμε την παγίδα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν», που ο κ. Τσίπρας την είχε δεχθεί. Και φωνάξαμε όταν εκείνος θόλωνε τα νερά, μιλώντας για μια δήθεν αμετάφραστη λύση με το όνομα «Σεβέρνα Ματσεντόνια». Λέγατε ψέματα στους Έλληνες ακόμη και την παραμονή της Συμφωνίας που φέρατε» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ.


«Εμείς ενημερώσαμε όλους τους συμμάχους μας στο ΕΛΚ και δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοικτά με τους ισχυρούς εταίρους μας, όπως η κυρία Μέρκελ. Τα κατάπιατε αυτά, όταν η Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι έχουμε διαφωνία. Τους μίλησα καθαρά, όπως καθαρά μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Είπαμε την αλήθεια. Ασκήσαμε κριτική. Αντιπροτείναμε λύσεις. Ενημερώσαμε τους εταίρους μας. Πολεμήσαμε για τις εθνικές μας θέσεις. Αξιοποιήσαμε θεσμικά όλα τα δημοκρατικά μας όπλα. Και δείξαμε ποιοι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ποιοι προτάσσουν το κομματικό. Είμαστε περήφανοι για τη στάση μας. Είμαι υπερήφανος για την στάση της ΝΔ αυτούς τους μήνες Και γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάζουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στα μάτια. Γιατί βάλαμε πάνω από όλα την πατρίδα και τους Έλληνες» τόνισε.

«Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο την καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της εξαιρετικά δύσκολη. Τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Και το βάρος που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό ακριβώς και όλα κρίνονται αύριο στην ψηφοφορία. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού. Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία με απόλυτη αίσθηση της εθνικής ευθύνης και ήσυχη την συνείδησή της παίρνει θέση στην πλευρά της εθνικής αξιοπρέπειας: Καταψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών!» υπογράμμισε.

«Απόψε το βράδυ και αύριο, σε αυτήν την αίθουσα, κρίνονται πολλά. Και η Βουλή θα γίνει ο πολιτικός καθρέφτης στον οποίο οι Έλληνες θα αντικρύσουν το αληθινό πρόσωπο του καθενός μας. Καθαρές κουβέντες προς κάποιους που θεωρούν ότι μπορούν να το παίζουν δίπορτο, που νομίζουν ότι μπορούν να λένε ότι είναι απέναντι στην κυβέρνηση και παράλληλα υπερψηφίζουν την Συμφωνία: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει ψήφος στον κ. Τσίπρα, για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο. Κάθε άλλη θέση και κάθε διαφοροποίηση, κύριοι βουλευτές, θα αποτελούν, απλώς, προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι στιγμές ευθύνης, αλλά και στιγμές αλήθειας. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους -ακόμη και σε αυτούς που μας χωρίζουν πολλά, αλλά μας ενώνει η αγάπη για την πατρίδα. Ο λαός θα στείλει το μήνυμά του σύντομα και στις κάλπες. Ζητά να φύγει αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής. Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ όλες και όλους να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση. Σας καλώ να μην ανοίξουμε και άλλες πληγές στον εθνικό κορμό επειδή κάποιοι θέλουν άρον άρον να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα για να σταθεροποιηθεί, δήθεν, η γειτονιά μας. Σας καλώ να μην εγκαταλείψουμε μια πολιτική δεκαετιών που μπορεί να μας έκανε δυσάρεστους στους ισχυρούς του κόσμου, αλλά προστάτευσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό. Σας καλώ στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει να πείτε το μεγάλο ΟΧΙ. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας. Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον και αυτό το καθήκον το υπηρετεί στο ακέραιο η ΝΔ» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης