Μάχη εφ' όλης της ύλης στη Βουλή για οικονομία, Σκοπιανό και ανομία

Μάχη εφ' όλης της ύλης στη Βουλή για οικονομία, Σκοπιανό και ανομία

Στη σκιά της αποκάλυψης του ολιστικού προγράμματος ανάπτυξης η συζήτηση - Απών ο Πάνος Καμμένος - Αναμένεται σφοδρό σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

vouli_arthrooo
Σε προεκλογικό φόντο αναμένεται να εξελιχθεί η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση την οποία προοιωνίζεται η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί της Τετάρτης έπειτα από αίτημα της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά με αντικείμενο το λεγόμενο ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που μέχρι πρότινος κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό η κυβέρνηση και έφερε στο φως το protothema.gr.

Η όξυνση του πολιτικού κλίματος που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες εξ αφορμής της επίθεσης που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναμένεται να δώσει τον τόνο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης –και κυρίως η ΝΔ- θεωρούν προσχηματικές τις κυβερνητικές αντιδράσεις που έχουν ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης τόσο από τις επερχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις όσο και από τις αστοχίες στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό με την αποδοχή από τον πρωθυπουργό της ονομασίας «Μεκεδονία του Ίλιντεν.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει και τα βασικά σημεία του «αναπτυξιακού σχεδίου» που αποκάλυψε χθες το protothema.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτεθεί στην αντιπολίτευση προσπαθώντας να δημιουργήσει ρήγματα. Θα επιχειρήσει να χρεώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοχή σε ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ και να αξιοποιήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις Φώφης- Γεννηματά- Σταύρου Θεοδωράκη στο θέμα του χρόνου των εκλογών. 

Πιθανότατα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην πρόσφατη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και θα επιχειρήσει να «χρεώσει» στην Νέα Δημοκρατία όσους υποκινούν φαινόμενα βίας.

Μετά τον πρωθυπουργό τον λόγο θα λάβει η κυρία Γεννηματά που έχει ζητήσει την σχετική συζήτηση. «Εκλογές εδώ και τώρα» θα ζητήσει η Φώφη Γεννηματά, που επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τη χώρα για την περίοδο μέχρι το 2022, όπως κάνει το Μέγαρο Μαξίμου με το λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο» το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τέταρτης αξιολόγησης.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την επόμενη μέρα και θα επαναλάβει τη θέση της για ευρεία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Αλλά, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και οποιαδήποτε επίθεση από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στο επιτελείο της θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει την όξυνση.

Κλείσιμο
«Μιλά για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά επιδιώκει τη μη- κανονική αντιπαράθεση» λένε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, με αφορμή την επίθεση στη ΝΔ για το επεισόδιο με τον Γιάννη Μπουτάρη οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά έχουν συγκεντρώσει υλικό που δείχνει ανάγλυφα τις διαχρονικές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την καλλιέργεια της πόλωσης.

Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης έχουν συμφωνήσει, μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, στη γραμμή της πολιτικής αλλαγής, αίτημα στο οποίο συμπίπτει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στη δική του ομιλία θα περιγράψει το τεράστιο κακό που έχει κάνει στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από το 2015 έως σήμερα.

Στην τοποθέτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαπολύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον διχαστικό λόγο που χρησιμοποιεί χωρίς να συνειδητοποιεί τη ζημιά που προκαλεί στον τόπο η παρωχημένη ρητορική στην οποία καταφεύγει, την ίδια ώρα που καλύπτει τα φαινόμενα ανομίας που συνιστούν οι «ακτιβιστικές» ενέργειες του Ρουβίκωνα και άλλων ακραίων ομάδων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα σταθεί ιδιαίτερα στο λεγόμενο «ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης» το οποίο, όπως θα πει, «είναι στην πραγματικότητα «σχέδιο ολιστικής ασάφειας», «ένα δήθεν αναπτυξιακό σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη». Όπως θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία να συντάσσεται με τόσο μεγάλη καθυστέρηση οικονομικό πρόγραμμα που δεν έχει ούτε ένα διάγραμμα και δεν περιλαμβάνει μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους. «Εμείς δεν το αναγνωρίζουμε και δεν θα το εφαρμόσουμε», θα υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Κατά την εκτίμηση του γαλάζιου επιτελείου, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι «επειδή και οι ίδιοι οι κυβερνώντες που ήταν επιφορτισμένοι με τη σύνταξή του, αναγνωρίζουν υποσυνείδητα ότι δεν πρόκειται να το εφαρμόσουν, αφού θα γίνουν εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση θα καταθέσει άλλο διαφορετικό αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο, όπως διακηρύσσουν, θα είναι αξιόπιστο και θα έχει σαφείς στόχους για τη μείωση της φορολογίας ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να αυξηθούν η απασχόληση και τα εισοδήματα.

Να σημειωθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα εκπροσωπηθούν από τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παπαχριστόπουλο καθώς ο κ. Πάνος Καμμένος θα λείπει σε υπουργική αποστολή στο Αζερμπαϊτζάν. Οι συνεχόμενες απουσίες του αρχηγού των ΑΝΕΛ από κοινοβουλευτικές συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (σ.σ. έλλειπε και κατά την συζήτηση του πορίσματος Novartis) έχει δημιουργήσει υποψία στα επιτελεία της αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί να αποφύγει την σύγκρουση για το «Σκοπιανό».








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης