Δίωρο «μασάζ» Τσακαλώτου για να κόψουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις συντάξεις

Δίωρο «μασάζ» Τσακαλώτου για να κόψουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις συντάξεις

Ο υπουργός Οικονομικών και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, συζήτησαν το «αφήγημα» της κυβέρνησης για τα σκληρά μέτρα, που προβλέπει η τεχνική συμφωνία με το ΔΝΤ - Ούτως ή άλλως, οι συντάξεις κόβονται κατά 5%-30% από το 2019

Με... δρασκελιές φαίνεται ότι πλησιάζουν πλέον το Κοινοβούλιο τα νέα μέτρα, αν κρίνουμε από το δίωρο «μασάζ» που έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, με αποδέκτη το πρόσωπο-«κλειδί» για την κοινοβουλευτική συνοχή του κυβερνώντος κόμματος. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δίωρη συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του
ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά. Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν πλέον ότι ετοιμάζονται τα πολυνομοσχέδια με τις μειώσεις του αφορολόγητου και συντάξεων, τις αλλαγές για τις ομαδικές απολύσεις και σειρά ακόμη μέτρων που υπάρχουν στο μονοετές μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP). 

Μία ημέρα μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού, που είπε ότι «θα ψηφιστούν τα μέτρα χωρίς να έχουμε πάρει ακόμη το χρέος, αλλά δεν θα εφαρμοστούν, αν δεν το πάρουμε», οι κ.κ. Τσακαλώτος και Μαντάς έβαλαν κάτω με χαρτί και μολύβι το «αφήγημα» της κυβέρνησης για τα σκληρά μέτρα, που προβλέπει η τεχνική συμφωνία που «ψήνεται» στο Χίλτον.

Για τα μέτρα επικρατεί η μυστικοπάθεια και κυκλοφορούν αντιφατικές πληροφορίες. Το μόνο σαφές και ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή είναι ότι:

- «βρέξει-χιονίσει», οι συντάξεις κόβονται κατά 5%-30% από το 2019. Από τις περικοπές δεν φαίνεται να γλιτώνουν ούτε οι χαμηλές συντάξεις. 

- από το 2020 (ή και το 2019) θα υπάρξει δραματική πτώση του αφορολογήτου από τις 8.636 στις 5.636 ευρώ το χρόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Το απόγευμα  της Τετάρτης αναμενόταν νέα συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς, ωστόσο για την ώρα έχουν γίνει επαφές μόνο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κείμενα και ψάχνουν αλλαγές σε διατυπώσεις και «αμπαλάζ» για νέα μέτρα. 

Συμφωνία και γρήγορα θέλει πλέον η κυβέρνηση.

Ο χρόνος είναι μέτρα

Η πρώτη επαφή Τσακαλώτου με τους δανειστές επί ελληνικού εδάφους, εχθές, ήταν ενδεικτική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς να κλείσει το συντομότερο όλα τα ανοικτά μέτωπα. Σε ό,τι έφεραν γραπτώς οι θεσμοί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει έναν κατάλογο αντιπροτάσεων.
 
Σε κάθε περίπτωση στο πακέτο θα υπάρχουν τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για τη διετία 2019-2020. Συνολικά οι μειώσεις των συντάξεων εκτιμάται ότι θα αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Επιπλέον, από το κόψιμο του αφορολόγητου θα χάσουν ως ένα μισθό το χρόνο οι χαμηλόμισθοι και μια σύνταξη το χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 


Επιπλέον, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις από το 2019, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις


Συμφωνία και γρήγορα θέλει πλέον η κυβέρνηση.

Ο χρόνος είναι μέτρα
Η πρώτη επαφή Τσακαλώτου με τους δανειστές επί ελληνικού εδάφους, εχθές, ήταν ενδεικτική των προθέσεων της ελληνικής πλευράς να κλείσει το συντομότερο όλα τα ανοικτά μέτωπα. Σε ό,τι έφεραν γραπτώς οι θεσμοί, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει ένα κατάλογο αντιπροτάσεων.
 
Σε κάθε περίπτωση στο πακέτο θα υπάρχουν τα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για τη διετία 2019-2020. Συνολικά οι μειώσεις των συντάξεων εκτιμάται ότι θα αφορούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Επιπλέον, από το κόψιμο του αφορολόγητου θα χάσουν ως ένα μισθό το χρόνο οι χαμηλόμισθοι και μια σύνταξη το χρόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι. 


Επιπλέον παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και στις επικουρικές συντάξεις από το 2019 σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις

ΣΧΟΛΙΑ (23)

ΝΙΚΟΣ

Μαζί με τους 2.300 "αρχαιολόγους" που θα πληρώνουμε μέσω της χρεοκοπημένης ΔΕΗ δεν προσλαμβάνουν και καμιά εκατοστή μασέρ για τους συριζαίους βουλευτές να μην κουράζεται ο Τσαλακώτος ; Τι είχαμε τι χάσαμε.

Ντίνος

Λωποδύτες ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ μπορείτε να λέτε ψέματα χωρίς κόστος, κόβοντας όμως το ψωμί των συνταξιούχων θα σας φάει το μαύρο φίδι. Μας κόβετε συντάξεις, θα σας κόψουμε τις αργομισθίες της βουλής. Να πάτε τριτοκοσμικοί στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν για να σας κάνουν βουλευτές οι ευεργετηθέντες.

τεμπέλη γκόμενο

Τα 910 Ευρώ των άγαμων θυγατέρων είναι είναι καθαρή πολυτέλεια, πρόκληση εντός ΕΕ, αφού αρκούν να να συντηρούν πλουσιοπάροχα μέχρι και γκόμενο αρχιτεμπέλη.

Jimmy

Ελάτε τώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πουλάνε και τη μάνα τους για να παραμείνουν στην εξουσία. Άσε που πολύ από αυτούς δεν πρόκειται να ξαναβγούνε.

ΑΠΑΤΕΣ

ΨΑΧΝΑΝΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΙΣΙΩΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΑ ΦΡΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑΤΑ. . 1 ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ "ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ" ΤΟ ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.... ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ? ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΑΠΟΥ ΣΤΑ ΥΦΙΠΟΥΡΓΙΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑΞΑΝΕ ΑΦΟΥ "ΕΠΙΤΕΛΕΣΕ" ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ... ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΑΑΛΛΑΞΕ ΠΟΣΤΟ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.... ΜΑΚΑΚΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ... ΟΧΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΧΑΛΑΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ "ΣΥΝΝΕΝΟΗΜΕΝΑ" ..., ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ! Υ.Γ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΛΑΓΟ" ΜΑΚΡΟΝ ΠΟΥ "ΕΒΑΛΑΝ" ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ (ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ "ΕΚΑΙΓΕ" Η ΛΕΠΕΝ ΣΑΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΔΕΞΙΩΝ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ), ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΠΝΟ "ΜΕΡΚΕΛ" ΦΟΥΜΑΡΕΙ ..... ΠΑΙΔΕΙΑ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΓΝΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ", ΑΛΛΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΕΝΤΕΧΝΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΑ "ΕΝΕΞΑΡΤΗΤΑ" ΜΜΕ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ....

κορακι

όλη τη δουλειά την έκανε μια χαρά....

Τελικά

είσαι επαναστάτης ή μασέρ, κιθαρίστας ή ντράμερ;

Εμπαινε Τσάκο!

Ρε Τσάκo βάζεις και λαδάκι να γλιστράνε τα χεράκια στο σολόδερμα ;; Έτσι για να υπνωτίζονται τα βολευτάρια και να μην πάρουν χαμπάρι την αλλαγή. Για νάχεις επιτυχία στα λέω αυτά...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΙΖΑΤΕ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ

Αυτή είναι η Ελλάδα

Σιάτσου;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zoran_zaev_arthro

«Η Ελλάδα παίρνει ένα νέο όνομα, χρονικό σημείο αναφοράς και συνταγματικές αλλαγές» επιχειρηματολογεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας», τονίζει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

8
0000the21

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη βία από την ελληνική κοινωνία και σ' αυτή την πράξη πρέπει με σοβαρότητα να 'σκύψουν' όλες οι πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

1
kin_alla_0009

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως «ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να εμφανίσει στους υπουργούς του ένα γενικό πλαίσιο του σχεδίου που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες αλλά κρατούσε μυστικό από την ιδία του την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό»