«Θύελλα» μετά την αποχώρηση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Κίεβο - Εμειναν πίσω τουλάχιστον 25 Έλληνες

«Θύελλα» μετά την αποχώρηση του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Κίεβο - Εμειναν πίσω τουλάχιστον 25 Έλληνες

Γιατί ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους Έλληνες διπλωμάτες στην Μαριούπολη και την Οδησσό αλλά δεν τηλεφώνησε στον πρεσβευτή στο Κίεβο - «Φύγαμε όταν άρχισαν να κυκλοφορούν καλάσνικοφ παντού» επιχείρησε να δικαιολογηθεί ο Έλληνας πρεσβευτής στο Κίεβο

kievo-main
Έντονος εκνευρισμός έως οργή επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εξωτερικών για τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Ουκρανία Βασίλειο Μπορνόβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Κίεβο να αναχωρήσει εσπευσμένα από την ουκρανική πρωτεύουσα θεωρείται κακά προετοιμασμένη, αφού ο πρεσβευτής της Ελλάδας απομακρύνθηκε από το πόστο του χωρίς να φροντίσει για τον ασφαλή επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που παραμένουν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Είναι δε ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει ισχυρό προσωπικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες πολίτες και τους ομογενείς μας της Ουκρανίας, επικοινώνησε με τον Γενικό Πρόξενο Μαριούπολης Μ. Ανδρουλάκη και τον διπλωμάτη Φ. Κωστελλένο που κρατούν ανοικτό το Προξενείο Μαριούπολης αλλά και τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δ. Δόχτση προκειμένου να τους ευχαριστήσει και να ενημερωθεί για την κατάσταση αλλά δεν τηλεφώνησε στον πρεσβευτή μας στο Κίεβο.

Screenshot_2


Η αιτία για την οργή της Αθήνας έπειτα από την απόφαση του πρεσβευτή να εγκαταλείψει το Κίεβο χωρίς τους περίπου 25 με 30 εναπομείναντες Έλληνες που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες το πρωί της χθεσινής Παρασκευής ο κ. Μπορνόβας διαβεβαίωνε τους εγκλωβισμένους πολίτες που παρέμεναν στο Κίεβο ότι επί του παρόντος δεν είχαν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την αποχώρησή τους. Ωστόσο το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρεσβευτής στο Κίεβο ενημέρωσε την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι αποχωρεί, μαζί  με τους υπαλλήλους της πρεσβείας και δύο Έλληνες δημοσιογράφους απεσταλμένους της ΕΡΤ και του Αnt1. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε το απόγευμα της Παρασκευής, η πομπή των αυτοκινήτων που οργάνωσε ο πρέσβης δεν συμπεριέλαβε τους 25 – 30 Έλληνες πολίτες.

«Φύγαμε επειδή η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ» είπε ο πρεσβευτής στο Κίεβο

Ο κ. Μπορνόβας μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι αποφάσισε να φύγει μόλις διαπίστωσε ότι διανέμονται όπλα στους πολίτες για να γίνει παλλαϊκή άμυνα.

Κλείσιμο
«Γι' αυτό φύγαμε. Ξαφνικά άρχισαν να κυκλοφορούν όπλα παντού. Φρέσκα καλάσνικοφ παντού. Η γειτονιά γέμισε καλάσνικοφ. Σε πολίτες που προσπαθούσαν να δουν πως δουλεύουν. Τι να σας πω. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να δεις ένα ρωσικό τανκς ή ένα λοχαγό ας πούμε» είπε.



Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο ήταν μια από τις ελάχιστες, περί τις έξι, διπλωματικές αρχές που παρέμενε ανοικτή καθώς είχε δοθεί εντολή για την συνεχή αρωγή προς τους Έλληνες πολίτες και τον επαναπατρισμό τους εάν αυτό ζητηθεί.

Πρέπει βέβαια να υπενθυμιστεί ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου είχε συστήσει στους περίπου 2000 Έλληνες πολίτες – επισκέπτες της Ουκρανίας να αποχωρήσουν. Το ίδιο έπραξε και στις 21 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν την Ρωσική εισβολή, απευθύνοντας επείγουσα ανακοίνωση αποχώρησης.

Την ώρα ωστόσο που ο κ. Μπορνόβας αποχωρούσε από το Κίεβο αφήνοντας πίσω τους 25-30 ομοεθνείς μας, τα Προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη παραμένουν ανοικτά και προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να διαμορφώσουν δίκτυο συνεχούς επικοινωνίας και στήριξης των Ελλήνων ομογενών. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον πρωθυπουργό, επικοινωνία με το Προξενείο Μαριούπολης είχε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης o οποίος συνομίλησε το απόγευμα με τον Γενικό Πρόξενο Μ. Ανδρουλάκη.



Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία έγινε την ώρα που έφταναν οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς ομογενείς από Ρώσικα πυρά με τον κ. Κατσανιώτη να ζητά από τον πρόξενο να διερευνήσει τους τρόπους καλύτερης υγειονομικής φροντίδας των τραυματικών και ιδίως του μικρού κοριτσιού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης