Αίτημα για συζήτηση σε θέματα Δημοκρατίας και διαφάνειας καταθέτει ο Τσίπρας μετά τις εορτές

Αίτημα για συζήτηση σε θέματα Δημοκρατίας και διαφάνειας καταθέτει ο Τσίπρας μετά τις εορτές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί υπέρ των συμφερόντων με πρόσχημα την πανδημία – Το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση θα κατατεθεί μετά τις γιορτές

tsipras_vouli
Την κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα Δημοκρατίας, διαφάνειας, νομοθέτησης και λογοδοσίας προανήγγειλε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία νομοθετεί υπέρ των συμφερόντων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το αίτημα θα κατατεθεί μετά τις εορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

«Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αφορμή για την κατάθεση του αιτήματος αποτελεί ο τρόπος νομοθέτησης της κυβέρνησης και η ψήφιση της ρύθμισης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, η σύμβαση με αμερικανική εταιρεία για την διαχείριση θεμάτων πανδημίας και τα δημοσιεύματα που καταγγέλλουν διπλά βιβλία καταγραφής των κρουσμάτων.

«Αυτό που συμβαίνει με την κοινοβουλευτική διαδικασία υπερβαίνει τα όρια. Δεν αναφέρομαι στο σημερινό νομοσχέδιο με τις λεγόμενες χριστουγεννιάτικες τροπολογίες αλλά στον τρόπο που επιλέγει η κυβέρνηση καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας να νομοθετεί σαν τον κλέφτη. Είναι γενικευμένο το πράγμα και χρήζει σοβαρότατης συζήτησης. Εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση την κατάσταση της πανδημίας και ψηφίζει κρίσιμες παρεμβάσεις δίχως διαβούλευση και εξυπηρετήσεις συμφερόντων που δεν θα περνούσαν ούτε από το καφενείο της Βουλής από τους βουλευτές ακόμα και της πλειοψηφίας. Αναφέρομαι στην τροπολογία Κεραμέως που αφορά την επαγγελματική εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ με τους απόφοιτους κολεγίων» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Ήταν στο πρόγραμμά σας η επαγγελματική εξίσωση; Εμείς λέγαμε ότι είναι με τις ελίτ ο κ. Μητσοτάκης αλλά τέτοιο θράσος δεν το περιμέναμε».

Για τις καταγγελίες περί διπλού μηχανισμού καταγραφής κρουσμάτων

Πέραν αυτού ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για τον μηχανισμό καταγραφής κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. «Εμείς έχουμε ζητήσει να κληθεί εκτάκτως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου ο υπουργός Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωποι και οι επιστήμονες της ειδικής επιτροπής να απαντήσουν για το κρίσιμο ζήτημα της καταγραφής των κρουσμάτων. Είχαμε σοβαρότατες καταγγελίες που κάνουν συνδυασμό ασύλληπτης αδιαφάνειας και ερασιτεχνισμού. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι δεν φταίει το χάος που προκάλεσε αλλά αυτοί που το αποκάλυψαν. Με παρέμβαση Μαξίμου καθαρίζουν σε ένα βράδυ όποιους τολμούν να κάνουν ρεπορτάζ και εξαφανίζουν το ίδιο το ρεπορτάζ. Λες και κανείς μπορεί να εξασφαλίσει την απόκρυψη μιας είδησης» είπε.

«Βγαίνουν στο φως περίεργες συνεργασίες με σκοτεινές εταιρείες που κρατάτε κρυφές. Ευθέως ρωτώ: τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρεία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικάνων πολιτών υπέρ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές; Από τον Μάρτιο έχετε κάνει σύμβαση με μια σκοτεινή εταιρεία με πρόσχημα ή αντικείμενο την διαχείριση της πανδημίας. Μια εταιρεία που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο Cambridge Analytica. Γιατί τα κρύβετε; Βγήκε στην δημοσιότητα» σημείωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να λάβουμε άλλα μέτρα» για τις εργατικές περιοχές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας και την αναχαίτιση της διασποράς κυρίως στις εργατικές περιοχές όπως είναι η Δυτική Αττική.

«Ο εργαζόμενος που έχει συμπτώματα, έχει κομμάρες κορονοϊού τις θα κάνει σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον; Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει τον ΕΟΔΥ για να του πει ο ΕΟΔΥ κάθισε σπίτι και αν επιδεινωθεί η κατάστασή σου επικοινώνησε ξανά. Αυτός θα κάτσει 2 μέρες και μόλις πέσει ο πυρετός θα πάει δουλειά μπορεί συμπτωματικός αλλά φορέας. Θα πάρει το λεωφορείο ή τον ηλεκτρικό με μάσκα αλλά θα στοιβαχθεί. Θα πάει στην εργασία και θα έρθει σε συναναστροφή. Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο ότι οι περιοχές που είναι στο κόκκινο είναι η Δυτική Μακεδονία, Δυτική Αττική και κεντρική Μακεδονία. Εκεί έχουμε πολύ μεγάλες ή μικρότερες μονάδες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αρά εδώ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι πρέπει να λάβουμε άλλα μέτρα» είπε.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι το σύνολο των πολιτικών κομμάτων οφείλουν να στηρίξουν την εμβολιαστική προσπάθεια τονίζοντας ωστόσο ότι το εμβόλιο δεν αρκεί για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Βορίδης: Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μας θύμισε τον Πάνο Καμμένο

Κλείσιμο
Για αστήρικτες και άσφαιρες καταγγελίες κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ του θύμισε τις παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου.

«Ήρθε ο κ. Τσίπρας των τροπολογιών, των βοσκοτοπιών, του Καψώχα και της Ακριβοπούλου και της σκευωρίας Novartis να κάνει μαθήματα Δημοκρατίας στην Νέα Δημοκρατία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης για να προσθέσει ότι το αίτημα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση είναι καλοδεχούμενο ώστε «να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας δε στις καταγγελίες του κ. Τσίπρα και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνητική ρύθμιση εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΑΕΙ και κολεγίων μίλησε για «ψέματα» εξηγώντας ότι η διάταξη δεν προβλέπει εξίσωση αλλά μεταφορά των σχετικών αποφάσεων από τα επιμελητήρια σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο των οδηγιών της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής.


Ειδήσεις σήμερα:

Κατάσκοποι στο Αιγαίο: Τι λέει στην κατάθεσή του ο γραμματέας του τουρκικού Προξενείου - Ρίχνει τις ευθύνες στον μάγειρα

Click away - Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τζίρο των καταστημάτων

Εξιτήριο πήρε ο 8χρονος που νοσηλεύτηκε στο Ρίο με συμπτώματα Kawasaki
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης