Κατερίνα Λένη: Πώς «κερδίζεις» σε ένα ριάλιτι με «άνοστα πιάτα» και τραχανά

Κατερίνα Λένη: Πώς «κερδίζεις» σε ένα ριάλιτι με «άνοστα πιάτα» και τραχανά

Το φετινό hit του Master Chef είναι μία γυναίκα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των sites και των κοινωνικών δικτύων - Είναι η παίκτρια που έκανε τα πιάτα να μοιάζουν άνοστα μπροστά σε όσα έλεγε on camera

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
master-shef-arthrou
Η μαγειρική πλέον έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αυτό που γοητεύει και ελκύει είναι αναμφίβολα η σύγκρουση δίχως κανένα όριο. Είτε με ευθείες βολές, είτε με υπονοούμενα, είτε με στρατηγική. Πλέον τα ριάλιτι κολυμπούν στα νερά της οργής και οι τηλεθεατές το απολαμβάνουν. Ειδικά όταν σε ένα τέτοιο έργο πρωταγωνιστούν δύο κορίτσια όπως η Κατερίνα και η Ντέμη.

Υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες που δεν μπορούν να ισορροπήσουν στη λεπτή διαχωριστική γραμμή. Αντιθέτως, μπορούν με χαρακτηριστική άνεση να κάνουν ακόμη και πιρουέτες στα άκρα. Η Κατερίνα Λένη είναι το πρόσωπο που όχι μόνο αρέσκεται να ακροβατεί στα άκρα, αλλά και να τα μαγνητίζει. Τη μισείς ή τη λατρεύεις. Δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση, δεν την αφορά η έννοια της συμπάθειας, της μετριότητας και της μετριοπάθειας, του ήπιου και της διακριτικότητας.

Το έκανε σαφές από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στην οθόνη προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στο «MasterChef». Οταν τα συνθήματα στο T-shirt της δεν άφηναν περιθώρια απορίας για το «τι ήρθε να κάνει αυτό το κορίτσι εδώ».

Στο ερώτημα «Why?» η απάντηση ήταν «Why not». Ούτε because, αλλά ούτε και πολλά-πολλά. Ηρθε για να μείνει. Ισως αυτό θα ήταν η καταλληλότερη απάντηση.

katerina-leni


Κλείσιμο
Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, ένα κορίτσι που έμελλε να γίνει το φετινό hit του μαγειρικού ριάλιτι, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αναπαραγωγής από τα sites, των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, αλλά και τις εντυπώσεις. Κακά τα ψέματα, η Κατερίνα Λένη είναι η παίκτρια που έκανε τα πιάτα να μοιάζουν άνοστα μπροστά σε όσα έλεγε on camera, είτε μπροστά στους συμπαίκτες της είτε πίσω από την πλάτη τους. Και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και τώρα που βγήκε από το ριάλιτι, από τηλεοπτικού άμβωνος.

Κάποιοι τη θεωρούν ηρωίδα, ενώ κάποιοι άλλοι απλώς αγενή με πολύ συσσωρευμένο μίσος. Ας αποφανθεί η επιστήμη. Το τηλεοπτικό κοινό όμως, στο οποίο και απευθύνεται, απεφάνθη -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία- ότι είναι η πιο συναρπαστική προσωπικότητα του φετινού «MasterChef».

Από την πρώτη κιόλας στιγμή έκανε σαφές ότι δεν επρόκειτο να χαριστεί σε κανέναν. Και κάπως έτσι, η διαδρομή της εκτός από επιτυχημένα και λιγότερο επιτυχημένα πιάτα είχε και συγκρούσεις, βαριές εκφράσεις, αντεγκλήσεις, αλλά και αποκαλύψεις. Τελικά, αυτό που έκανε την Κατερίνα να ξεχωρίσει δεν ήταν η μαγειρική της δεινότητα, αλλά το ατέρμονο λέγειν της.

Διαδρομή με απώλειες και πείσμα

Τις συστάσεις για τη ζωή και τη διαδρομή της τις έκανε η ίδια: «Με λένε Κατερίνα Λένη, είμαι 36 χρόνων, η καταγωγή μου είναι από την Πρέβεζα αλλά έρχομαι από τη Γερμανία, και συγκεκριμένα από την πόλη Μπίλεφελντ, βόρεια, κοντά στο Ανόβερο.

Οι γονείς μου χώρισαν σε πολύ μικρή ηλικία. Με τον πατέρα μου δεν είχα ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις όσο κι αν το επιδίωξα. Και από τη στιγμή που δεν είχαμε σχέσεις με τον πατέρα μου, έπρεπε η μητέρα μου να δουλεύει όλη μέρα. Κάπου μέσα στα χρόνια της εφηβείας χάθηκε λίγο η μπάλα και δεν υπήρξαν αυτές οι συνθήκες που θα έπρεπε να υπάρχουν για να μεγαλώνει ένα παιδί σωστά. Κι έτσι αποφάσισα στα 14 να φύγω από το σπίτι. Από επιλογή έφυγα στα 14 από το σπίτι. Από επιλογή είμαι εδώ. Από επιλογή δεν παντρεύτηκα έναν μ@λ@κ@ που θα με ταΐζει και θα με ποτίζει. Από επιλογή τα έχω κάνει όλα αυτά».

Αν κάτι προσπάθησε να κάνει ξεκάθαρο, αυτό ήταν ότι δεν άφησε τίποτε στην τύχη. Ολα γίνονταν βάσει σχεδίου και επιλογών, όλα ήταν αποφάσεις συνειδητές και όλα ήταν υπό έλεγχο. Η Κατερίνα εισέπραξε από νωρίς την απόρριψη από τον ίδιο της τον πατέρα. Μια απόρριψη που η ίδια στη συνέχεια την επέστρεψε μεγαλοπρεπώς στο αρσενικό φύλο αρνούμενη να έλθει εις γάμου κοινωνίαν.

Από την άλλη, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Δούλεψε σκληρά - σε λάντζα, ως καθαρίστρια, σε υποδοχή, ως κομμώτρια. Για να γίνει επαγγελματίας κομμώτρια και κυρίως ανεξάρτητη εξασφάλισε μόνη της τα δίδακτρα δουλεύοντας. Καμία εξάρτηση από δεύτερο πρόσωπο, κανένα περιθώριο να χαρακτηριστεί αδύναμη ή ειδικών συνθηκών.

Μόνο ένα πρόσωπο κρατά ψηλά. Το πρόσωπο που στιγμάτισε τη ζωή και τη μνήμη της ήταν η γιαγιά της, η οποία ήταν και αυτή που τη μύησε στη μαγεία της μαγειρικής και, στην οποία, όπως η ίδια εξομολογήθηκε: «Σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που είμαι σήμερα της το χρωστάω. Θυμάμαι από πολύ μικρό παιδί, το πρωί θα με ξεπροβοδίσει, θα φτιάξει τον τραχανά... Τη νιώθω συνεχώς κοντά μου».

Η Κατερίνα έγινε κομμώτρια, και μάλιστα επιτυχημένη. Υψηλός μισθός, εξαιρετικό κομμωτήριο και η ίδια σε υψηλή θέση. Ευχαριστημένη; Οχι. Ανικανοποίητη. Αφού κατέκτησε τον στόχο της, τώρα ήρθε η η ώρα για τον επόμενο. «Είμαι πολύ καλά στη δουλειά μου, αλλά δεν είμαι ευτυχισμένη.

Θα ήθελα να βγω λίγο από τη ζώνη ασφαλείας». Και βγήκε για τα καλά. Και από τη χώρα και από το κομμωτήριο. Αγγιξε τα όριά της παθαίνοντας υπερκόπωση και άρχισε να νοιάζεται λίγο παραπάνω για την ίδια, που μέχρι τότε δεν είχε το περιθώριο να ονειρευτεί. Ετσι δήλωσε συμμετοχή στο «MasterChef».

«Πέρασα από πολύ άσχημη φάση με την υπερκόπωση... Είχα πιάσει πιάτο, δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Να είμαστε καλά, να μην εγκαταλείπουμε ποτέ και να μη μας βάζουν όρια οι άλλοι. Και μένα η ασθένειά μου μού δίδαξε ότι τίποτε δεν είναι ανέφικτο».

MasterChef 4 - Επεισόδιο 2 - Κατερίνα - Audition


Η Κατερίνα πήγε στην οντισιόν και μαγείρεψε το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς της, γαρίδες. Με έναν μαγικό τρόπο κατάφερε να συνδέσει τη μνήμη με την επιθυμία και το όνειρο. Η γιαγιά της την ενέπνευσε, η μαγειρική ήταν το μέσο, για την ακρίβεια το όχημα προς το όνειρο, ενώ το ριάλιτι θα της εξασφάλιζε και κάτι ακόμα. Τη δημοσιότητα.

Δεν είναι αφελής, ούτε αθώα περιστερά. Ηξερε πολύ καλά, και πριν και κατά τη διάρκεια του ριάλιτι, ότι κάθε λέξη που ξεστόμιζε δεν την έλεγε στον καθρέφτη της, αλλά στην κάμερα. Και μάλιστα σε μια κάμερα η οποία μεταφέρει την εικόνα και τα λεγόμενά της σε εκατομμύρια τηλεθεατές. Και κάπως έτσι, η Κατερίνα Λένη έχτισε τον μύθο της. Η γυναίκα που δεν μάσησε τα λόγια της. Αποδόμησε συμπεριφορές, οι οποίες όταν έσβηναν τα φώτα έδειχναν την άγρια πλευρά τους.

Ξεμπρόστιασε ανδρικές μπαγαποντιές και γυναικείες απάτες. Εδειξε αποστροφή για την απουσία καθαριότητας και τάξης στο σπίτι, για τη στρατηγική δίχως ηθική, για τη διπροσωπία και για κάποια πρόσωπα λίγο παραπάνω. Τον Γιώργο και την Ντέμη.

Η Κατερίνα δεν έκανε φίλους. Εφτασε μέχρι να συμπαθήσει κάποιους, αλλά ως εκεί. Δεν υπήρχε προοπτική για κάτι παραπάνω. Η γλώσσα της ήταν λάμα κοφτερή και ό,τι έβλεπε το έλεγε άφιλτρα. Ισως αυτό να είναι και το μυστικό της επιτυχίας και της απήχησής της. Σε έναν κόσμο παραμορφωμένο, ψεύτικο και χαμένο στα φίλτρα, εκείνη δεν δίστασε να αφαιρέσει τα φίλτρα όχι μόνο από τη δική της εικόνα, αλλά και από εκείνη των γύρω της.

Έξαλλη η Κατερίνα με συμπαίκτρια της | MasterChef 4


Ισως να μην καταφέρει να φτιάξει δικό της εστιατόριο. Ισως να μη γίνει κορυφαία σεφ. Ολα εξαρτώνται από τη θέληση, αλλά και από το ταλέντο και την τύχη της. Πάντα όμως θα είναι τσεκουράτη. Με κάποια φάλτσα (όπως η εμμονή της στη φράση «να βγάλει τα παντελόνια και να φορέσει φούστα»), με κάποιες υπερβολές, αλλά και με ρίσκο να χαρακτηριστεί σκληρή υπέρ το δέον. Κάρφωσε την Ντέμη πως αν και vegan έτρωγε σαλάμι και τυρί. Γιατί; Δεν το είχε ανάγκη. Η Ντέμη τον εαυτό της πρόδωσε αν το έκανε, όχι κάποιον κοινό σκοπό.

Ισως αυτό θα πρέπει τελικά να προσέξει η Κατερίνα. Τη διπλή όψη όλων των πραγμάτων και των καταστάσεων. Η ίδια γλώσσα που την έκανε είδωλο στα κοινωνικά δίκτυα ελλοχεύει κινδύνους να τη μεταμορφώσει σε αδυσώπητη γλωσσού. Αλλωστε, η ίδια γαρίδα που την έβαλε στο παιχνίδι την έβγαλε κιόλας...

Ντέμη: Vegan και απρόβλεπτη

Η 34χρονη Ντέμη Γεωργίου είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επόμενη αποχώρηση. Λίγο μετά την αποχώρηση της Κατερίνας, θα έρθει η σειρά της. Και κάπως έτσι δεν θα προλάβει να χαρεί αυτό που πέτυχε και το καυχήθηκε: «Μαζί με τη Μαριάννα στείλαμε την Κατερίνα στα κομμωτήρια, που τόσο της αρέσουν». Η Ντέμη δυστυχώς έπεσε στην παγίδα στην οποία δεν έπρεπε να πέσει. Απαξίωσε μια δουλειά χρησιμοποιώντας την ενίοτε ως βρισιά.

Και δυστυχώς, δεν αντιλήφθηκε νωρίς ότι η χειρότερη διαδοχή στη ζωή είναι από θύμα να γίνεσαι θύτης. Η Ντέμη μπήκε στο ριάλιτι μετά από παρότρυνση της συντρόφου της, Αλκηστης, προκειμένου να προβάλουν λίγο παραπάνω το εστιατόριό τους το οποίο έχει vegan μενού.

Δεν φοβήθηκε να υπερασπιστεί την επιλογή της και να μιλήσει ανοιχτά για όλα. Κάποια στιγμή όμως η εικόνα της στην κάμερα κατάργησε κάποιες ευαίσθητες πλευρές της. Μένος και χαρακτηρισμοί σκληροί, απαξιωτικοί για τους συνυποψηφίους της. Λάθος. Το οποίο η Ντέμη πληρώνει με λάθος τρόπο.

Με σφοδρή επίθεση, η οποία έχει και απειλές από πολλούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Το αποκάλυψε η σύντροφός της η οποία δήλωσε σοκαρισμένη. Βρέθηκε κατηγορούμενη από την Κατερίνα ότι είναι vegan imitation. Ακόμη κι αν το έκανε, δεν μπορεί να αποδειχθεί, είναι λάθος που πληρώνει η ίδια. Δεν βλάπτει ούτε τους συμπαίκτες της, αλλά ούτε και τους τηλεθεατές. Οταν προδίδεις τα πιστεύω σου απλώς καταρρέει η δική σου εικόνα.

Οσο μεγάλα κι αν είναι τα λάθη, κανένα από αυτά δεν δικαιολογεί απειλή και ρατσιστική επίθεση. Μιλάμε άλλωστε για ένα ριάλιτι. Το οποίο όταν θα τελειώσει όλα θα ξεχαστούν για να έρθει το επόμενο. Και κυρίως, οι επόμενοι και οι επόμενες...

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα - Το σχέδιο για ξενοδοχεία, παραλίες και σκάφη αναψυχής

Με θερμομέτρηση, αντισηπτικά και λίγους μαθητές άνοιξαν τα σχολεία

Τουρκικό περιοδικό «στοχοποιεί» τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως συνεργάτη του Γκιουλέν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης