Έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τον ρόλο που τον έκανε αστέρα του κινηματογράφου σε ηλικία μόλις επτά ετών όταν υποδύθηκε τον Ντένις Μίτσελ στην ταινία «Ντένις ο Τρομερός», ο Μέισον Γκαμπλ όμως δεν θυμίζει σε τίποτα το ξανθό αγόρι που όλοι θυμόμαστε και έχει μια εντελώς διαφορετική δουλειά.
Ο 35χρονος πλέον Γκαμπλ, εργάζεται ως περιβαλλοντικός επιστήμονας αφού πήρε πτυχίο στη θαλάσσια βιολογία.
Το 2011, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Η μελέτη της Θαλάσσιας Βιολογίας και η συνέχιση της εκπαίδευσης είναι κάτι για το οποίο ήμουν πάντα πολύ παθιασμένος. Το να αναπτύξετε το μυαλό σας και την ικανότητά σας να σκέφτεστε κριτικά είναι πολύ σημαντικό».
Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους ανέδειξε την πρότασή του για την καθιέρωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κοινωνικής Αφύπνισης για την Αναπηρία και Ανάπτυξης Συμπεριληπτικής Νοοτροπίας.