Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για το «πράσινο διαβατήριο» - Ανοίγουν τα ταξίδια με ασφάλεια

Ευρωπαϊκή Ένωση: Συμφωνία για το «πράσινο διαβατήριο» - Ανοίγουν τα ταξίδια με ασφάλεια

Το «ψηφιακό δελτίο υγείας» θα εμφανίζει το πότε και με ποιο σκεύασμα εμβολιάστηκε κάποιος, τα αποτελέσματα των τεστ Covid στα οποία έχει υποβληθεί ή εάν έχει αναρρώσει πρόσφατα από τη λοίμωξη - Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη, θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη - Σχοινάς: To «πράσινο διαβατήριο» έχει έντονο ελληνικό χρώμα

aiport-main
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το «πράσινο διαβατήριο» την Πέμπτη, σε μια απόφαση θα βοηθήσει στο «άνοιγμα» των ταξιδιών στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε που ζει στις 27 χώρες της Ένωσης να έχει τη δυνατότητα να λάβει «ψηφιακό δελτίο υγείας», το οποίο θα εμφανίζει την κατάσταση εμβολιασμού, τα αποτελέσματα των τεστ Covid στα οποία έχει υποβληθεί ή εάν έχει αναρρώσει πρόσφατα από τη λοίμωξη.

Το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες. Η έκδοση του πιστοποιητικού δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και δεν θα θεωρείται ταξιδιωτικό έγγραφο.

pistopoiitiko


Κλείσιμο
Το πιστοποιητικό, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία, τόσο για λόγους εργασίας όσο και για τουρισμό σε ολόκληρη την Ένωση.

O Βέλγος επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς έγραψε στο  Twitter: «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών».



Το επίσημο όνομα του πιστοποιητικού θα είναι «EU Digital COVID certificate», έχοντας τροποποιηθεί ελαφρώς από το αρχικό «Digital Green Certificate».

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποδέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο για χρήση στην ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), του οποίου η λίστα προς το παρόν περιέχεις τα εμβόλια Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen.

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίζουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά από άλλα κράτη μέλη που έχουν εκδοθεί για εμβολιασμούς που διενεργούνται σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες έγκρισης έκτακτης ανάγκης, ή για εμβόλια που έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως κατάλληλα για επείγουσα χρήση.

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κατάλογος όσων τα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ και εισηγητής Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) δήλωσε ότι «αν και η συμφωνία που πετύχαμε σήμερα δεν αντιστοιχεί πλήρως στα αιτήματα του Κοινοβουλίου, αναμφίβολα σηματοδοτεί τη σημαντική βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα αποκαταστήσει την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ, ενόσω τα κράτη μέλη αρχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα για να ξαναμπεί η ζώνη Σένγκεν σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας».

Το συμφωνηθέν κείμενο θα υποβληθεί τώρα διαδοχικά στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και στην ολομέλεια του ΕΚ προς έγκριση, καθώς και στο Συμβούλιο. Εάν εγκριθεί σε επίπεδο επιτροπής, το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου (7 - 10 Ιουνίου 2021).

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Στη φυλακή 27χρονος που ασέλγησε σε δεκάχρονο αγόρι

Η Νταϊάνα εξαπατήθηκε για να παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC- Δημόσια συγγνώμη από το βρετανικό δίκτυο 26 χρόνια μετά - Βίντεο

Χαρδαλιάς: Από καύση υλικών σε ελαιώνα ξεκίνησε η φωτιά στον Σχίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK