Ισλανδία: Η 10η χώρα που θα διαθέσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών

Ισλανδία: Η 10η χώρα που θα διαθέσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 65 ετών

Νωρίτερα σήμερα παρόμοια απόφαση είχαν πάρει η Νορβηγία και η Δανία - «Επιβεβλημένη η επιβολή ηλικιακού ορίου καθώς η τεκμηρίωση είναι περιορισμένη» ανέφερε η αρμόδια αρχή

astrazeneca
Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας, της Ισλανδίας και νωρίτερα της Νορβηγίας ανακοίνωσαν σήμερα με τη σειρά τους ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 της εταιρείας AstraZeneca θα διατεθεί στους κάτω των 65 ετών, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του πέραν αυτής της ηλικίας.

Τα τρία αυτά κράτη υιοθετούν επομένως τη γραμμή που επέλεξαν να ακολουθήσουν διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), που ενέκρινε το εμβόλιο για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών.

Η Νορβηγία και η Ισλανδία δεν είναι μέλη της ΕΕ, όμως συνεργάζονται για την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά της Covid-19.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η διευθύντρια του νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Καμίλα Στόλτενμπεργκ εξήγησε την επιβολή ενός ηλικιακού ορίου «όχι επειδή το εμβόλιο δεν λειτουργεί για τους ηλικιωμένους, αλλά επειδή η τεκμηρίωση είναι τόσο περιορισμένη».

Στο Ρέκιαβικ, ο επικεφαλής επιδημιολόγος Τορόφλουρ Γκούντνασον προέταξε το ίδιο επιχείρημα.

Οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Σουηδίας όρισαν στα 65 έτη το ηλικιακό όριο πέραν του οποίου το εμβόλιο του εργαστηρίου της AstraZeneca δεν συστήνεται.

Κλείσιμο
Στη Νορβηγία, όπως και στη Δανία, θα υπάρξει μια εξαίρεση μεταξύ των κάτω των 65 ετών για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της Covid-19. Τα άτομα αυτά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ειδήσεις σήμερα:

«Αυστηρή τήρηση και όχι αυστηροποίηση» των μέτρων το μήνυμα Χρυσοχοΐδη- Χαρδαλιά

Όλαφ Σολτς κατά φον ντερ Λάιεν: Η στρατηγική της για τους εμβολιασμούς είναι «σκ...ά»!

Με κολάρο στην Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα