Κορωνοϊός - Ιταλία: Απελπιστική η κατάσταση στον Νότο - «Προαναγγελθείσα σφαγή» ενόψει για τη Σικελία

Κορωνοϊός - Ιταλία: Απελπιστική η κατάσταση στον Νότο - «Προαναγγελθείσα σφαγή» ενόψει για τη Σικελία

Τα χέρια ψηλά σηκώνουν οι γιατροί στην Ιταλία, με τα νοσοκομεία να έχουν «πήξει» - Βοήθεια από τον στρατό ζητά ο Κόντε για τη Νάπολη - Σοκάρουν οι εικόνες με τον νεκρό ασθενή σε τουαλέτα νοσοκομείου

italia_meth
Στη δίνη τoυ δεύτερου φονικού πανδημικού κύματος στροβιλίζεται η Ιταλία με το σύστημα υγείας της γειτονικής χώρας να καταρρέι, στα νοσοκομεία να μην πέφτει... καρφίτσα και τους ασθενείς να λαμβάνουν αναπνευστήρες ακόμα και σε πάρκινγκ, ενώ άλλοι να αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε τουαλέτες νοσοκομείων.

H είδηση ότι ένας ασθενής που είχε μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό και είχε μεταφερθεί στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου Κανταρέλι της Νάπολης, πέθανε μέσα σε τουαλέτα του κτιρίου, κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου.

Η σορός του εντοπίστηκε από άλλους ασθενείς που βρίσκονταν στο νοσοκομείο σε προσωρινά ράντζα, με την ελπίδα να αδειάσουν κάποια κρεβάτια στους θαλάμους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ



Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως τονίζουν οι Ιταλοί γιατροί, δεν μπορούν να εγγυηθούν την πρέπουσα φροντίδα σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι δεν πάσχουν από κορωνοϊό, αλλά από χρόνιες και μη ασθένειες.

Κλείσιμο
Η γείτονα ξεπέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων με το ιατροφαρμακευτικό προσωπικό να απευθύνει δραματική έκκληση σχετικά με τη δυνατότητα των νοσοκομείων της χώρας να δεχθούν νέους ασθενείς με κορωνοϊό.

Συνολικά, πάνω από 42.953 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία από τότε που εμφανίστηκε η ασθένεια τον Φεβρουάριο.

Η χώρα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό θνητότητας από τη νόσο Covid- 19 στην γηραιά ήπειρο - πάνω από 4,1%- την ώρα που στις ΗΠΑ δεν ξεπερνά το 2,3%.

Πολλοί είναι Ιταλοί που έχουν πανικοβληθεί κι επιτείνουν το χάος, σπεύδοντας σε μονάδες υγείας ακόμη και με ήπια συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι κλίνες να μην επαρκούν και το νοσηλευτικό προσωπικό να βάζει σε ασθενείς αναπνευστήρες ακόμη και στα πάρκινγκ των νοσοκομείων.


napoli_nosokomeio


Ειδικότερα, στη Νάπολη, συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από τα ιταλικά ΜΜΕ με ασθενείς να περιμένουν να λάβουν αγωγή Covid στα αυτοκίνητά τους, που είναι παρκαρισμένα έξω από τα νοσοκομεία.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική, ιδιαίτερα στον ιταλικό Νότο, όπου τα νοσοκομεία είναι λιγότερο εξοπλισμένα έναντι αυτών στον πλούσιο βορρά.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο δήλωσε ότι η πόλη του και η υπόλοιπη Σικελία κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε μια «προαναγγελθείσα σφαγή».



Με τους γιατρούς να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στα νοσοκομεία δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, ο τραγικός απολογισμός συνεχώς αυξάνεται: χθες πέθαναν από τις επιπλοκές του νέου κορωνοϊού άλλοι 623 άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ από τις αρχές Απριλίου- και ανακοινώθηκαν 32.961 νέα κρούσματα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν από την κυβέρνηση Κόντε την επιβολή ενός νέου καθολικού lockdown.

Οι γιατροί πάντως προειδοποιούν ότι αν δεν αναληφθούν δραστικά μέτρα, μέσα σε έναν μήνα η χώρα θα θρηνεί δέκα χιλιάδες νεκρούς. Στα νοσοκομεία βρίσκονται σχεδόν 30 χιλιάδες ασθενείς, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες διπλασιάζονται κάθε δέκα ημέρες και, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής Ομοσπονδίας Γιατρών, με τέτοιους ρυθμούς πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να εγγυηθεί θεραπεία σε ασθενείς με άλλα νοσήματα.

napoli_nosokomeio2


«Τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών, ενώ συνεχίζεται αδιάκοπα η έλευση ασθενών, εξαιτίας της ασταμάτητης διάδοσης του ιού», γράφουν σε ανοικτή επιστολή τους Ιταλοί γιατροί, νοσηλευτές και γεροντολόγοι.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ορθώς οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την πληρότητα των ΜΕΘ, αλλά σε πολλά νοσοκομεία έχουν γεμίσει και τα κρεβάτια στους διάφορους θαλάμους», προσθέτουν.

Από την πλευρά του , ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι έτοιμη να παρέμβει για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Νάπολη ζητώντας και τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του στρατού.

Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, με την σειρά του, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών, κυρίως στην παραλιακή οδό της πόλης.

Ο Κόντε, όμως, απάντησε ότι, στη φάση αυτή, η άμεση προτεραιότητα είναι τα νοσοκομεία, τα οποία συνεχίζουν να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Πάντως, η είδηση ότι ασθενής με κορωνοϊό, που είχε μεταφερθεί στα έκτακτα περιστατικά του νοσοκομείου Καρνταρέλι της Νάπολης, πέθανε μέσα σε τουαλέτα του κτιρίου, αντανακλά την ζοφερή πραγματικότητα.

Η σορός του εντοπίστηκε από άλλους ασθενείς που βρίσκονταν στο νοσοκομείο σε προσωρινά ράντζα, με την ελπίδα να αδειάσουν κάποια κρεβάτια στους θαλάμους.

«Πρόκειται για δραματικά και απαράδεκτα συμβάντα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα, διότι σε πολλές περιοχές της Νάπολης και στα περίχωρά της, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Παράλληλα με την κινητοποίηση του στρατού, στενοί συνεργάτες του Κόντε προσθέτουν ότι θα χρησιμοποιηθούν και ξενοδοχεία για να μπορέσουν να τεθούν σε ασφαλή απομόνωση ασθενείς που δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα της νόσου Covid

Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.028.424 κρούσματα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Καταστηματάρχης βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του στη Χαλκίδα

Βουλή: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Η Τουρκία «πνίγει» το Καστελόριζο - Το σχέδιο «αποκοπής» του από τα νησιά του Αιγαίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ