Κορωνοϊός - Έρευνα: Εμβόλιο προσφέρει τουλάχιστον τέσσερις μήνες ανοσία

Κορωνοϊός - Έρευνα: Εμβόλιο προσφέρει τουλάχιστον τέσσερις μήνες ανοσία

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε δείγμα 30.000 εθελοντών - Εξαιρετικής σημασίας η παραγωγή αντισωμάτων μακράς διάρκειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

iceland_vaccine
Η μάχη της ανθρωπότητας με τον αόρατο εχθρό του νέου κορωνοϊού αποδεικνύεται τελικά μάχη με τον χρόνο, καθώς κάθε μέρα που περνά, προσθέτει στη λίστα χιλιάδες νεκρούς και ακόμη περισσότερους ασθενείς, ορισμένοι εκ των οποίων ναι μεν θα επιβιώσουν, αλλά θα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η μάχη με τον χρόνο αφορά στη μία και μοναδική διέξοδο, την ανεύρεση αποτελεσματικού εμβολίου. Μέσα στον ορυμαγδό των αρνητικών ειδήσεων για τα θύματα και τους νέους ασθενείς της πανδημίας, κατάφερε να αναδυθεί στην επιφάνεια ένα καλό νέο. Μελέτη εμβολίου στην Ισλανδία έδειξε ότι προσφέρει τουλάχιστον τέσσερις μήνες ανοσία, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα είναι ικανό διάστημα προκειμένου να ανακόψει τη ραγδαία εξάπλωση του θανατηφόρου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την αναφορά που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η χορήγηση του πειραματικού εμβολίου σε 30.000 εθελοντές στην Ισλανδία, δημιουργήθηκαν ισχυρά αντισώματα, ικανά να προσφέρουν ανοσία στον ανθρώπινο οργανισμό, έναντι του νέου κορωνοϊού, για ελάχιστο διάστημα τεσσάρων μηνών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε αριθμό συμμετεχόντων έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, αν ένα εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων που θα αντέχουν για μεγάλο διάστημα, όπως συμβαίνει στη φυσική διαδικασία της λοίμωξης (αν δηλαδή κάποιος αρρωστήσει από τον νέο κορωνοϊό), τότε το σενάριο της ανοσίας στον πληθυσμό της Γης, κάθε άλλο παρά απίθανο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ο «εξαιρετικά απρόβλεπτος και επικίνδυνος», όπως τον χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, νέος κορωνοϊός, παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία των πανδημιών και αυτό δεν είναι άλλο από το εξαιρετικά αμφίβολο διάστημα ανοσίας που προκαλείται μετά τη μόλυνση και την παραγωγή αντισωμάτων στον οργανισμό. Μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα χάνονται πολύ γρήγορα, ενώ οι ασυμπτωματικοί φορείς ή εκείνοι που νοσούν σε ελαφριά μορφή, παράγουν αντισώματα που αντέχουν για πολύ μικρότερο διάστημα ή και για καθόλου.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Ισραήλ: 18 θάνατοι, 1942 νέα κρούσματα και γενική απεργία για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στη Χιλή

Κορωνοϊός - Εθνική ομάδα: «Καθαρά» τα τεστ των διεθνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ