Κορωνοϊός: Το στοιχείο στη μετάλλαξή του που γεννά ελπίδες για εμβόλιο

Κορωνοϊός: Το στοιχείο στη μετάλλαξή του που γεννά ελπίδες για εμβόλιο

Η έλλειψη σημαντικής αλλαγής έχει τεράστια αξία για τον αγώνα που κάνουν οι επιστήμονες να τιθασεύσουν τον κορωνοϊό με πιθανά φάρμακα και εμβόλια

ios_corona_virus_maska_therapia
Ενθαρρυντικά είναι τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στη μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα παραμένει πολύ σταθερός ως προς τη γονιδιωματική σύστασή του ή το DNA του.

Αυτό φαίνεται πως λειτουργεί υπέρ των επιστημονικών ομάδων ανά τον κόσμο που κάνουν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου.

«Προς το παρόν, ο SARS-CoV-2 είναι πολύ ομοιογενής και σταθερός, παγκοσμίως, παρότι εξαπλώνεται στον παγκόσμιο πληθυσμό», αναφέρει ο Sergei Pon, καθηγητής Εξελικτικής Γονιδιωματικής και ερευνητής στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής και Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Temple των ΗΠΑ.

Και προσθέτει ότι, αυτή ακριβώς η έλλειψη σημαντικής αλλαγής έχει τεράστια αξία για τον αγώνα που κάνουν οι επιστήμονες να τιθασεύσουν τον κορωνοϊό με πιθανά φάρμακα και εμβόλια.

Ο Δρ. Pon βασίστηκε σε δεδομένα που είχαν καταχωρηθεί στη γερμανική βάση δεδομένων GISAID (Global Initiative on Sharing All Influenza Data) έως και τις 7 Μαΐου και αφορούσαν σε περισσότερες από 17.000 γενετικές αλληλουχίες του SARS-CoV-2.

Από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών προέκυψε ότι, αν και κάθε γονιδίωμα του ιού περιέχει περίπου 30.000 διαφορετικές θέσεις, οποιαδήποτε δύο τυχαία επιλεγμένα μεμονωμένα γονιδιώματα έχουν μόνο 8 έως 10 διαφορετικές θέσεις (εξαιρετικά μικρός αριθμός), που έχουν ενδείξεις μεταλλάξεων.

Κλείσιμο
«Δεδομένου ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν έχουν καμιά επίδραση και συνήθως δεν μεταβιβάζονται, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πιο εύκολα να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο», υποστηρίζει ο καθηγητής Sergei Pon.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, θα καταγράψουν λεπτομερώς τις αλλαγές του νέου κορωνοϊού τους προσεχείς 6-12 μήνες και κατά πόσο αυτές θα τον επηρεάσουν κατά κλινικά σημαντικό τρόπο.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής, τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού εντός του ανθρώπινου οργανισμού, το πόσο συχνά συμβαίνουν οι μεταλλάξεις στη διάρκεια του χρόνου και αν οι μεταλλάξεις συμβαίνουν στις ίδιες γονιδιωματικές θέσεις με άλλους κορωνοϊούς, όπως ο SARS ή ο MERS.

«Τέτοια σημαντικά στοιχεία θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις τεχνικές ανάπτυξης εμβολίων και φαρμάκων για τη νόσο COVID-19», υπογραμμίζει ο Δρ. Pon.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Λάρισα: Δέκα νέα κρούσματα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη

Κορωνοϊός - Ισραήλ: «Εντοπίσαμε αντίσωμα που εξουδετερώνει τον ιό» ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

Ανοίγουν οι εκκλησίες για λειτουργίες και τελετές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα